Σύριζα

Κόκκαλης στο Έθνος: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει προβάδισµα στους νέους ανθρώπους

Είναι ολέθριο για την Ευρώπη να ορίσουν το µέλλον της σκοταδιστικές και µισαλλόδοξες δυνάµεις, τονίζει ο υποψήφιος µε το ευρωψηφοδέλτιο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συµµαχία

«Μεγάλη ανάγκη των καιρών» χαρακτηρίζει τη σύγκλιση των προοδευτικών δυνάµεων ο Πέτρος Κόκκαλης, υποψήφιος µε το ευρωψηφοδέλτιο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συµµαχία. Ο γνωστός επιχειρηµατίας, που εκπροσωπεί την κίνηση «Κόσµος», τάσσεται υπέρ µιας κυβέρνησης εθνικής συνεννόησης, αλλά «χωρίς fake news και λαϊκισµό», θεωρεί ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα κυριαρχήσει στον προοδευτικό χώρο και εκτιµά ότι οι νέοι ψηφοφόροι θα επιλέξουν ΣΥΡΙΖΑ, επειδή, όπως λέει, επιλέγουν το µέλλον. Στη συνέντευξή του στο «Εθνος της Κυριακής», ο κ. Κόκκαλης ανοίγει τα χαρτιά του για τη σχέση του µε την πολιτική, δηλώνει «παρών» στη µάχη για την κλιµατική αλλαγή και τονίζει ότι η µοναδική του ιδιοτέλεια στην εµπλοκή του µε την πολιτική είναι «να µην παραδώσουµε καµένη γη στις επόµενες γενιές».

Κύριε Κόκκαλη, ξεκινήσατε την ευρωµάχη. Κάνετε ταξίδια στην έδρα του Ευρωκοινοβουλίου. Αναφέροµαι στο πρόσφατο Συνέδριο για τη βιώσιµη ανάπτυξη µε βασικό οµιλητή τον Φρανς Τίµερµανς, τον υποψήφιο για την προεδρία της Κοµισιόν, που έχει τη στήριξη των Σοσιαλδηµοκρατών. Θα τον στηρίξει και ο ΣΥΡΙΖΑ ή αλλού οφείλεται η συµµετοχή σας;

Kατ’ αρχάς, συµµετέχω εδώ και χρόνια σε σηµαντικά συνέδρια – και όχι µόνο στην Ευρώπη. Πάντα µε το ίδιο ενδιαφέρον, την ίδια αγωνία: να είµαι παρών στις εξελίξεις που αφορούν τον κόσµο µας, να καταθέτω και εγώ τις σκέψεις της συλλογικότητάς µας. Ο Τίµερµανς εκφράζει τη βούληση των προοδευτικών δυνάµεων για µια αλλαγή πορείας της ΕΕ προς µια βιώσιµη και αλληλέγγυα Ευρώπη. Ως «Κόσµος» συµπαρατασσόµαστε µε όσες δυνάµεις αντιλαµβάνονται τα επίδικα της εποχής και έχουν τη βούληση να δράσουν ώστε να αναχαιτιστεί η συντηρητική αναδίπλωση που βλέπουµε σε πολλές χώρες.

Ένας πολιτικός ή ένας επιχειρηµατίας µπορεί να κάνει πράξη το σχέδιο για την κλιµατική αλλαγή καλύτερα;

Να καταστήσουµε σαφές κάτι: Οι 17 παγκόσµιοι στόχοι που συµφώνησαν 193 κράτη-µέλη του ΟΗΕ, µαζί και η χώρα µας, δεν είναι υπόθεση ενός ανθρώπου για να γίνουν πράξη. Είναι θέµα πολιτικής πράξης και µαζικής διεκδίκησης. Μας αφορούν όλους και όλες: από την κυβέρνηση και τους εκπροσώπους µας στην Ευρωβουλή έως τις τοπικές κοινωνίες και τους µαθητές. Βεβαίως, έχει αξία να γνωρίζεις σε βάθος τι καλείσαι να πράξεις στην κεντρική πολιτική σκηνή, αλλά απαιτείται και η κοινωνική στήριξη. Το ζητούµενο, λοιπόν, είναι η πλατιά λαϊκή συµµετοχή.

Πολλοί σκέφτονται ότι δεν είναι ανιδιοτελής η απόφασή σας να µπείτε στην πολιτική. Εχετε πειστική απάντηση;

Βεβαίως και δεν είναι ανιδιοτελής. Ως υπεύθυνος άνθρωπος, ως πατέρας, ως κάτοικος του κόσµου µας, εδώ και χρόνια αγωνίζοµαι να µην παραδώσουµε καµένη γη στις επόµενες γενιές. Αυτή είναι η «ιδιοτέλειά» µου. ∆εν είναι κάτι µακρινό αυτό για το οποίο µιλάµε. Νιώθουµε την καυτή ανάσα της απειλής, βιώνουµε ήδη τις συνέπειες µιας αλόγιστης χρήσης των φυσικών πόρων. Κυρία Γιωτάκη, έπειτα από πέντε χρόνια πολιτικής µου δράσης στον Πειραιά, ως εκλεγµένος δηµοτικός σύµβουλος, δεν θα βρεθεί ούτε ένας άνθρωπος να σας πει ότι έκανα προσωπική χρήση του αξιώµατος που είχα. ∆εν έχω ανάγκη να το κάνω, ούτε µε αφορά αυτός ο τρόπος άσκησης πολιτικής.

Γιατί να ψηφίσει κάποιος προοδευτικός πολίτης τον ΣΥΡΙΖΑ και να «σταυρώσει» εσάς ειδικά;

ΣΥΡΙΖΑ για δύο λόγους: Πρώτον, διότι µέσα σε εξαιρετικά αντίξοες οικονοµικές συνθήκες κατάφερε να κρατήσει την κοινωνία όρθια και, δεύτερον, επειδή έλαβε την πρωτοβουλία να ανταποκριθεί στη µεγάλη ανάγκη των καιρών και να προτείνει µια συµµαχία των προοδευτικών δυνάµεων. Τώρα, όσο µε αφορά, ζητώ την ψήφο των συµπολιτών µου, διότι εκτιµώ ότι, µε την πείρα ετών στο συγκεκριµένο θέµα, έχω την ικανότητα και το πάθος να ανταποκριθώ στη σκληρή µάχη που θα δώσουµε. Γιατί αφοσιώνοµαι σε αυτό που κάνω και είµαι άνθρωπος του αποτελέσµατος. Εδώ που βρισκόµαστε τα λόγια δεν αρκούν για να σταµατήσουν την κλιµατική αλλαγή ή την άνοδο ακροδεξιών αντιλήψεων. Ο «Κόσµος», και εγώ ως εκπρόσωπός του, αποτελούµε µια επιλογή στις επικείµενες ευρωεκλογές όσων θέλουν να υπερασπιστούν τη δηµοκρατία, την κοινωνική συνοχή και την αντιµετώπιση της κλιµατικής αλλαγής.

Δεν είστε ΣΥΡΙΖΑ, συµµετέχετε στην Προοδευτική Συµµαχία. Πιστεύετε ότι είναι ή θα γίνει ο Αλέξης Τσίπρας κυρίαρχος στον προοδευτικό χώρο µε τους πολλούς ψηφοφόρους;

∆εν διακρίνω άλλο πρόσωπο στην κεντρική πολιτική να έχει την πρόθεση και την ικανότητα να το κάνει.

Θα προτείνατε ιδρυτικό Συνέδριο, στο οποίο ο κάθε σύµµαχος θα προσέλθει ως απλό µέλος για τη συγκρότηση ενός νέου προοδευτικού φορέα;

Ο νους µου είναι στη µάχη των ευρωεκλογών. Τη θεωρώ µητέρα των µαχών. Είναι ολέθριο για την Ευρώπη να ορίσουν το µέλλον µας σκοταδιστικές και µισαλλόδοξες δυνάµεις.

Κάνατε κριτική στον Αλέξη Τσίπρα στις κατ ιδίαν συζητήσεις σας προτού λάβετε το «χρίσµα» για την Ευρωβουλή;

Ανταλλαγή απόψεων είχαµε και έχουµε. Τρέφω µεγάλη εκτίµηση για όσα κατάφερε και µοιραζόµαστε κοινά οράµατα και ανησυχίες για το µέλλον.

Με λίγες φράσεις: Ποιος είναι ο Πέτρος Κόκκαλης;

Όσοι µε ξέρουν, κυρία Γιωτάκη, καγχάζουν µε τη στερεοτυπική εικόνα που ίσως µου αποδίδεται. Ναι, είχα τη δυνατότητα να βιώσω σπουδαίες εµπειρίες και να αποκτήσω εύρος γνώσεων. Ωστόσο, αυτό δεν σηµαίνει ότι έζησα ή ζω σε γυάλινο κόσµο. Αν αυτό συνέβαινε, πιστέψτε µε, δεν θα µε έβγαζε ο δρόµος στο λιµάνι τη χρονιά της µεγάλης προσφυγικής εισροής και δεν θα βρισκόµουν εδώ σήµερα.

Έχετε «κατέβει» σε κοµµατικές συγκεντρώσεις στο παρελθόν;

Α, βέβαια, ως νεολαίος περισσότερο. Τώρα παρακολουθώ στενά την πνευµατική και πολιτική ζωή του τόπου.

Παρατηρήσατε στην εκδήλωση του Γαλατσίου ότι υπήρχαν λιγότεροι νέοι και περισσότεροι από τις µεγαλύτερες γενιές. Ψηφίζουν, όµως, και οι 17άρηδες. Εχετε κατά νου τη συνταγή προσέλκυσης στην κάλπη;

Το 2030 και 2050 είναι πιο σηµαντικά για έναν νέο άνθρωπο απ’ ό,τι είναι για µένα. Η γενιά του 2000 θα αντιµετωπίσει την πρόκληση µιας ριζοσπαστικής αλλαγής του κόσµου. Αν το συνειδητοποιήσουν αυτό, και πρέπει να φροντίσουµε να συµβεί, θα ανταποκριθούν.

ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΔ εκτιµάτε ότι θα έχει προβάδισµα στους νέους;

Ο ΣΥΡΙΖΑ, πιστεύω. Οι νέοι έχουν πάντα στραµµένο το βλέµµα στο µέλλον.

Μια κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης θα έφερνε καλύτερα αποτελέσµατα σε ό,τι αφορά την έξοδο της χώρας από την κρίση;

Σαφώς! Αλλά οι συνεργασίες προϋποθέτουν αλήθεια, και όχι fake news και λαϊκισµό. Επειδή οι λέξεις έχουν χάσει το νόηµά τους, το µόνο βέβαιο είναι ότι απέναντι στις περίπλοκες και απαιτητικές προκλήσεις απαιτούνται λύσεις, οπότε δεν περισσεύει κανείς. Αρα, η συνεργασία είναι απαραίτητη.

Αν δεν εκλεγείτε, θα επιστρέψετε στις επιχειρήσεις σας;

Η πολιτική δεν ασκείται µόνο στην κεντρική σκηνή. Με αυτή την έννοια, δεν έφυγα από κάπου και δεν έχω κάπου να επιστρέψω. Είµαι κοινωνικά ενεργός, συστηµατικά παρών επί πολλά χρόνια. Και θα συνεχίσω να είµαι, µέχρι να θέσουµε τις βάσεις για ένα αξιοπρεπές παρόν που δεν αφήνει κανέναν και καµία πίσω. Αλλά και ένα βιώσιµο µέλλον που θα σέβεται τις πολλές επόµενες γενιές.