Επικαιρότητα Σύριζα

Ο Τσίπρας διέλυσε και την ΔΗΜΑΡ για να φτιάξει τον νέο ΣΥΡΙΖΑ

Τζόκερ: Δείτε που παίχτηκε το υπερτυχερό δελτίο των 4,5 εκατ. ευρώ

Όπως έκανε με τους ΑΝΕΛ, όπως έκανε και με το Ποτάμι, έτσι ο Αλέξης Τσιπρας διέλυσε την ΔΗΜΑΡ για να φτιάξει τον νέο ΣΥΡΙΖΑ. Έναν ΣΥΡΙΖΑ plus που χωρίς να ξεχνάει το ριζοσπαστικό του παρελθόν, τουλάχιστον στα λόγια, θα κοιτάζει πλέον προς την σοσιαλδημοκρατία.

Αυτό είναι το τελευταίο χαρτί που παίζει ο κ. Τσιπρας προ των εκλογών, αφού όλα τα προηγούμενα χαρτιά κάηκαν. Η Συμφωνία των Πρεσπών τον έφερε σε αντιπαράθεση με την πλειοψηφία της κοινής γνώμης και έριξε τα ποσοστά του κόμματος του στην Βόρεια Ελλάδα, κοντά στα επίπεδα του προ κρίσης ΣΥΡΙΖΑ.

Η περίφημη έξοδος από τα μνημόνια χάθηκε στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα για τον νέο νόμο Κατσέλη και τις δόσεις στην εφορία. Το τελευταίο χαρτί του πρωθυπουργού είναι η διεύρυνση προς την κεντροαριστερά, μετά και τη διάλυση της ΔΗΜΑΡ, η πιο κυνικά, η άλωση του ΚΙΝΑΛ.

Μέχρι στιγμής πάντως οι κινήσεις του Αλέξη Τσίπρα δεν φαίνεται να αποδίδουν εκλογικά, αν τουλάχιστον οι δημοσκοπήσεις μετρούν με ακρίβεια τις διαθέσεις της κοινής γνώμης. Και η διαφορά με την Νέα Δημοκρατία μάλλον διευρύνεται παρά μειώνεται. Ενώ και η σύγκλιση της κεντροαριστεράς που γιορτάστηκε προχθές στο Γυμναστήριο του Γαλατσίου, με την συμβολή των προθύμων της Γέφυρας και των «λοιπών δημοκρατικών δυνάμεων», μάλλον συσπειρώνει παρά εξαϋλώνει το ΚΙΝΑΛ, ενώ εκθέτει και τους πρωταγωνιστές της. Αφού τα πρόσωπα που πήραν τον λόγο πριν από τον κ. Τσίπρα, όπως ο Γιάννης Ραγκούσης η ο Νίκος Μπίστης η ακόμα και ο Στέφανος Τζουμάκας, είτε έχουν διακριθεί σε επιθέσεις εναντίον του λαϊκισμού του ΣΥΡΙΖΑ, είτε συμβολίζουν την επιστροφή στο παρελθόν του βαθέως ΠΑΣΟΚ είτε δύσκολα πείθουν ότι η μετακίνηση τους στο κυβερνητικό κόμμα, είναι κάτι παραπάνω από μια κυνική μεταγραφή έναντι ανταλλαγμάτων.

Διάλυση της ΔΗΜΑΡ με διαγραφές στελεχών

Τελευταίο «θύμα» των πρωτοβουλιών του πρωθυπουργού στην προσπάθεια συγκρότησης μιας νέας πλειοψηφίας με σοσιαλδημοκρατικό πρόσημο, ήταν το κόμμα της ΔΗΜΑΡ. Η καλύτερα ότι είχε απομείνει από την ΔΗΜΑΡ, αφού ήδη από την εποχή της αποχώρησης του Φώτη Κουβέλη από την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, το κόμμα της πάλαι ποτέ ανανεωτικής αριστεράς, είχε περιπέσει σε κατάσταση απόλυτης φθοράς.
Στις τελευταίες εκλογές απέσπασε μόλις το 0,4% του εκλογικού σώματος. Όπως έγινε με τους ΑΝΕΛ, που διαλύθηκαν όταν οι περισσότεροι βουλευτές του Πάνου Καμμένου προτίμησαν την σιγουριά των ψηφοδελτίων του ΣΥΡΙΖΑ, από το άλμα στο κενό με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, όπως έγινε με τους βουλευτές του Ποταμιού με αφορμή την Συμφωνία των Πρεσπών, έτσι και τώρα, η προσχώρηση των εναπομεινάντων στελεχών της Δημοκρατικής Αριστεράς στον ΣΥΡΙΖΑ ήταν επεισοδιακή.

Οι διαγραφές Θεοχαρόπουλου

Με αντικαταστατικές κινήσεις και παρά τις υποσχέσεις του ότι δεν θα πάει στον ΣΥΡΙΖΑ, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος διέγραψε τα μέλη της ΚΕ της ΔΗΜΑΡ ώστε οι υπόλοιποι να καταλήξουν στην απόφαση συνεργασίας με το κυβερνών κόμμα. Με εντελώς αντιδημοκρατικές μεθόδους, όπως καταγγέλλουν οι διαγραφέντες και προκειμένου να προλάβει να πάρει την συμφωνία της ΚΕ της ΔΗΜΑΡ προκειμένου να συμμετάσχει στη φιέστα του ΣΥΡΙΖΑ στο Γαλάτσι, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος διέγραψε 30 από τα 81 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματός του.
Κατόρθωσε έτσι να αλλοιώσει την σύνθεση της ΚΕ, επειδή στα 81 μέλη της δεν θα είχε πλειοψηφία, και πέτυχε με τους 51 εναπομείναντες να αποφασιστεί ότι η ΔΗΜΑΡ θα συμπορευθεί με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Να σημειωθεί ότι μόλις άρχισε η συνεδρίαση, τα μέλη της ΚΕ Μανόλης Βελεγράκης και Σόνια Τσιτίλου κατήγγειλαν τις διαδικασίες ως αντικαταστατικές, ενώ αφού ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος προέβη στις διαγραφές, παραιτήθηκαν από την ΚΕ οι πρώην βουλευτές Νίκος Τσούκαλης και Θωμάς Ψύρας.

Οσο για τον Θανάση Θεοχαρόπουλο, απτόητος, αποφάσισε να συναντηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα, στο γραφείο του στη βουλή, το απόγευμα του Σαββάτου. Στην απόφαση για την σύμπλευση της ΔΗΜΑΡ με τον ΣΥΡΙΖΑ τα στελέχη της επιρροής Θεοχαρόπουλου τονιζόμουν ότι «θεωρούμε ότι αυτό που μας ενώνει είναι το παρόν και κυρίως το μέλλον για την ανάγκη ανάδειξης μιας πραγματικά προοδευτικής πολιτικής σε Ελλάδα και Ευρώπη, παραμερίζοντας άλλα όχι σβήνοντας, τις διαφορές μας για το παρελθόν, για κυβερνητικές πολιτικές που ασκήθηκαν και τις υπαρκτές μας διαφωνίες σε μια σειρά ζητημάτων», «η συνεργασία αυτή», προστίθεται, «θα είναι μια ισότιμη σχέση με όρους πολιτικής και οργανωτικής αυτονομίας.

Έντονες αντιδράσεις για τις διαγραφές

Ο ίδιος ο κ. Θεοχαρόπουλος με ανακοίνωση του γραφείου τύπου επιβεβαίωσε ότι έγιναν διαγραφές αλλά αποκάλεσε fake news και προπαγάνδα όσα εγράφησαν, τονίζοντας ότι διεγράφησαν μόνο όσοι είχαν ήδη συνεργαστεί με το ΚΙΝΑΛ. Σε ανακοίνωσή τους τα 28 διαφωνούντα μέλη της ΚΕ όμως αναφέρουν:

«Οι ανησυχίες μας και οι προειδοποιήσεις μας για τη διολίσθηση της ΔΗΜΑΡ προς τον ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώνονται. Χθες (σ.σ προχθές) συγκλήθηκε αιφνιδίως η ΚΕ της ΔΗΜΑΡ στην οποία επικυρώθηκε η πορεία προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Η συνεδρίαση αυτή έγινε με αντι-καταστατικούς όρους οι οποίοι και δεν έχουν σχέση με την κουλτούρα της Ανανεωτικής Αριστεράς. Συγκεκριμένα μια περιορισμένη ηγετική ομάδα με προσωπικές στρατηγικές από τα 81 μέλη της Κ.Ε διέγραψε όσους όχι μόνο εξελέγησαν στην νέα Κ.Ε του ΚΙΝΑΛ αλλά και όσους υπήρχαν «υποψίες» για συμπάθεια προς το ΚΙΝΑΛ, μειώνοντας τον αριθμό της Κ.Ε στους 51. Στόχος ήταν να υπάρχει απαρτία και δημιουργία τεχνητής πλειοψηφίας. Έτσι ακυρώνεται το εγχείρημα που ξεκινήσαμε το 2015 για τη διαμόρφωση ενός Σοσιαλδημοκρατικού φορέα όπως αποφασίσαμε στην Πανελλαδική μας Συνδιάσκεψη. Οι επιλογές του Θανάση Θεοχαρόπουλου βρίσκονται στον αντίποδα των διαθέσεων ευρύτερων στρωμάτων της Ελληνικής κοινωνίας που καθημερινά διαπιστώνουν τα αδιέξοδα της Κυβερνητικής πολιτικής, που δεν μπορούν να καλύψουν επικοινωνιακές φιέστες, όπως αυτή χθές στο Γαλάτσι. Γνωρίζαμε και γνωρίζουμε ότι η ΔΗΜΑΡ ήταν ένα πολύ μικρό κόμμα. Είναι όμως θλιβερό γεγονός το ότι όλες αυτές οι ενέργειες ξεπερνούν και τα στοιχειώδη όρια σοβαρότητας. Δυστυχώς οι αξίες θυσιάζονται στο βωμό μιας σφραγίδας και προσωπικών επιδιώξεων».