Ελλάδα Επικαιρότητα

Τέμπη: Βρέθηκε το «μαύρο κουτί» του Intercity 62, ποιες πληροφορίες θα δώσει

Τέμπη: Βρέθηκε το «μαύρο κουτί» του Intercity 62, ποιες πληροφορίες θα δώσει

Ένα νέο πολύτιμο στοιχείο έχουν οι ερευνητές στα χέρια τους, για την εθνική τραγωδία στα Τέμπη. Το καταγραφικό του τρένου, το λεγόμενο «μαύρο κουτί» αναμένεται να δώσει επιπλέον, κρίσιμα στοιχεία…

Το καταγραφικό του Intercity 62, το λεγόμενο «μαύρο κουτί» είδε αναλύεται από ειδικούς εμπειρογνώμονες που προσπαθούν να προσθέσουν κρίσιμα κομμάτια στο παζλ της τραγωδίας. Αυτό που έχουν στα χέρια τους, θα δείξει πότε οι μηχανοδηγοί προσπάθησαν να επιβραδύνουν αλλά και πότε άλλαξαν πορεία. Δεν υπάρχει καταγραφή συνομιλιών, όπως συμβαίνει στα αεροπλάνα. Αυτό όμως έχει μικρή σημασία, καθώς τα ηχητικά ντοκουμέντα έχουν βρεθεί από το σταθμαρχείο Λάρισας και ήδη έχουν μπει στο μικροσκόπιο.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες της Αστυνομίας για τα αίτια του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη. Το νέο στοιχείο που έρχεται στο φως και αναμένεται να παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στην υπόθεση είναι η εύρεση του καταγραφικού στο πρώτο βαγόνι, στη μηχανή της αμαξοστοιχίας, το λεγόμενο και «μαύρο κουτί».

Σε αντίθεση με αυτό του αεροπλάνου ωστόσο καταγραφεί μόνο την ταχύτητα της αμαξοστοιχίας και την κίνηση. Αν έγινε δηλαδή προσπάθεια επιβράδυνσης του τρένου. Σύμφωνα με πληροφορίες η προσκόμιση αυτού του νέου στοιχείου ήταν και ένας από τους λόγους που ζήτησε νέα προθεσμία ο κατηγορούμενος σταθμάρχης.

Εν τω μεταξύ, με το που έπεσε το σκοτάδι σταμάτησαν και οι εργασίες για την μεταφορά των συντριμμιών στο σημείο της τραγωδίας. Νωρίτερα, οι διασώστες πραγματοποίησαν έρευνες στα χωράφια πέριξ των σιδηροδρομικών γραμμών, μήπως κάποιος από τους επιβάτες στην προσπάθεια του να διασωθεί κατέρρευσε.

Άλλωστε σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν και δύο δείγματα βιολογικού υλικού από αυτό που έχουν δώσει συγγενείς, τα οποία δεν ταιριάζουν με αυτά των νεκρών. Αυτό δεν αποκλείεται να διαφοροποιήσει λίγο τον τελικό αριθμό των θυμάτων.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ενημέρωση για τον ακριβή αριθμό των επιβατών στα μοιραία βαγόνια, γιατί αρκετοί ήταν οι επιβάτες οι οποίοι επιβιβάστηκαν από τον σταθμό της Λάρισας, χωρίς να έχουν κόψει εισιτήριο και αυτό γιατί θα το έπρατταν εντός του τρένου. Η διαδικασία αυτή γίνεται συνήθως στην καφετέρια του τρένου.