Ελλάδα

Θεσσαλονίκη – Επαγγελματικό επιμελητήριο: Ασφαλιστικά μέτρα για το λουκέτο στα καταστήματα

Θεσσαλονίκη - Επαγγελματικό επιμελητήριο: Ασφαλιστικά μέτρα για το λουκέτο στα καταστήματα
Για τεράστια αδικία και για απόφαση που πάρθηκε στο… πόδι κάνει λόγο στο ethnos.gr ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Ζορπίδης

Ασφαλιστικά μέτρα, ζητώντας από την κυβέρνηση να αποσυρθεί η ΚΥΑ και να ανοίξουν άμεσα τα καταστήματα του λιανεμπορίου στη Θεσσαλονίκη, κατέθεσε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο της πόλης. Αυτό ανέφερε στο ethnos.gr ο πρόεδρός του, Μιχάλης Ζορπίδης, κάνοντας λόγο για κατάφωρη αδικία και σημειώνοντας ότι η παράταση του λουκέτου για μία εβδομάδα στα εμπορικά καταστήματα εξόργισε τη συντριπτική πλειοψηφία των μελών του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου. Η διοίκησή του προχωρεί στις 5:00 το απόγευμα της Δευτέρας 5 Απριλίου σε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο, προκειμένου να εκτιμηθεί η κατάσταση και να αποφασισθούν οι τυχόν περαιτέρω ενέργειες.

«Αυτό που συνέβη είναι τεράστια αδικία. Οι λοιμωξιολόγοι εισηγούνται και η κυβέρνηση αποφασίζει, όμως, αυτή η απόφαση πάρθηκε στο… πόδι. Βλέπουμε τεράστιο συνωστισμό ατόμων στο πανεπιστήμιο, στην παραλία, σε διάφορα σημεία του κέντρου της Θεσσαλονίκης και τους πειράζουν τα μικρά καταστήματα; Τους πειράζουν οι μικροί έμποροι που έχουν δεχθεί εδώ και καιρό τεράστια ψυχολογική πίεση; Πρέπει να το καταλάβουν ότι το πρόβλημα δεν είναι οικονομικό, αφού κανένας από αυτούς που θα ανοίξουν δε θα γίνει πλούσιος. Το πρόβλημα είναι κυρίως ψυχολογικό. Έπρεπε να δώσουν το λόγο και σε εμάς. Η συντριπτική πλειοψηφία των μελών μας είναι έξαλλη», τονίζει στο ethnos.gr o κ. Ζορπίδης.

Εμπορικός σύλλογος: Κακώς άνοιξαν κάποια καταστήματα

Τη διαφωνία του με όσους επιχειρηματίες της Θεσσαλονίκης άνοιξαν συμβολικά τα καταστήματά τους από το πρωί της Δευτέρας, χωρίς, βέβαια, να εξυπηρετούν πελάτες, εκφράζει στο ethnos.gr ο γενικός γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου της πόλης και γενικός γραμματέας του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Πάνος Μενεξόπουλος. «Κακώς άνοιξαν κάποια καταστήματα, ακόμα κι αν δεν εξυπηρετούν πελάτες. Υπάρχει ένας νόμος και μία οδηγία από την Πολιτεία και δεν μπορεί κανένας φορέας και κανένας ιδιώτης να πάει απέναντί τους. Ιδίως εφόσον υπάρχει σοβαρό υγειονομικό πρόβλημα. Δεν ξέρω πόσο καιρό θα είμαστε σε ομηρία, αλλά εφόσον οι λοιμωξιολόγοι κρίνουν ότι η αγορά δεν πρέπει να ανοίξει, κανένας δεν μπορεί να πει το αντίθετο», τονίζει ο κ. Μενεξόπουλος.

Ο ίδιος σημειώνει ακόμα ότι λίγο – πολύ ικανοποιήθηκαν από την Πολιτεία τα αιτήματα του συλλόγου για οικονομική ενίσχυση των καταστημάτων που δεν άνοιξαν. «Την περασμένη Τετάρτη η Πολιτεία είπε ότι από τη Δευτέρα θα ανοίξουν όλες οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου και στις 11:00 το βράδυ της Παρασκευής είπαν ότι οι επιχειρήσεις σε Θεσσαλονίκη, Κοζάνη και Αχαΐα θα παραμείνουν κλειστές. Αυτό δημιούργησε τεράστιο πρόβλημα. Οι επιχειρηματίες έκαναν έξοδα για εμπορεύματα, καθάρισαν τα μαγαζιά τους και διέκοψαν την αναστολή εργασίας στο προσωπικό τους. Ευτυχώς, η κυβέρνηση λίγο-πολύ ανταποκρίθηκε στο αίτημά μας για κάλυψη των εξόδων που έκαναν οι επιχειρηματίες», λέει στο ethnos.gr ο κ. Μενεξόπουλος.