Ελλάδα

Το κτίριο στα Εξάρχεια που επιβίωσε από 3 ανατινάξεις

Το κτίριο στα Εξάρχεια που επιβίωσε από 3 ανατινάξεις

Η Μπλε πολυκατοικία στα Εξάρχεια αποτελεί μια από τις παλαιότερες πολυκατοικίες της Αθήνας αλλά και όλης της Ελλάδας. Κατασκευάστηκε το 1933, από τον αρχιτέκτονα Κυριάκο Παναγιωτάκο, και αποτελεί σταθμό στην ιστορία της ελληνικής αρχιτεκτονικής αλλά και σημείο αναφοράς στην περιοχή λόγο της ιστορίας της.

Αν και σήμερα το χρώμα της έχει αλλάξει, με πολλούς να απορούν για το όνομα της, όταν κατασκευάστηκε είχε ένα βαθύ μπλε το οποίο επιμελήθηκε ο γνωστός Έλληνας ζωγράφος Σπύρος Παπαλουκάς.

Το εντυπωσιακό όμως με την μπλε πολυκατοικία δεν είναι η αρχιτεκτονική της αλλά η ιστορία που την ακολουθεί. Την εποχή των Δεκεμβριανών μαχητές του ΕΛΑΣ είχαν αποπειραθεί να ανατινάξουν το κτίριο τρεις φορές όταν οι Βρετανοί είχαν εγκαταστήσει στην ταράτσα της πολυκατοικίας ένα πολυβόλο που ήλεγχε την περιοχή και εμπόδιζε το ΕΑΜ – ΕΛΑΣ να προχωρήσει προς την Πατησίων.

Αφού ειδοποίησαν τους κατοίκους τοποθέτησαν δυναμίτη στο γκαράζ με αποτέλεσμα να κατεδαφιστούν τα τρία μικρά διαμερίσματα 1ου, 2ου, 3ου ορόφου στη δεξιά πλευρά αλλά η υπόλοιπη πολυκατοικία να μείνει όρθια, όσες φορές και αν δοκίμασαν.

Μάλιστα η πολυκατοικία αποτέλεσε κατά διαστήματα το σπίτι μερικών από τους σημαντικότερους Έλληνες ηθοποιούς όπως τον Δημήτρη Χορν, Αλέξη Μινωτή και της Κατίνας Παξινού αλλά και άλλον σημαντικών προσωπικοτήτων όπως οι Ρένος Αποστολίδης, Λεωνίδας Κύρκος, Σοφία Βέμπο, Γεώργιος Ρωμανός, Φρέντυ Γερμανός, Δημήτρης Μυράτ, και Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

Σήμερα η πολυκατοικία είναι βαμμένη με λευκό χρώμα