Ελλάδα

Το παρασκήνιο της συνεδρίασης των ειδικών – Η ομοφωνία και οι αντιρρήσεις

Πάτρα: Γερανός έστησε την 1η κεραία 5G – Πώς αντιδρούν οι «οπαδοί» και οι «εχθροί» (pics)

Κάτω από καθεστώς μεγάλης πίεσης συνεδρίασε χθες η επιτροπή των ειδικών προκειμένου να δώσει τις εισηγήσεις της στην κυβέρνηση αναζητώντας ένα διαφορετικό μείγμα μέτρων το οποίο θα έδινε μια ανάσα στους πολίτες.

Τα όσα έγιναν χθες στην επιτροπή σας παρουσιάζει το newsit.gr. Ήταν μάλιστα η πρώτη φορά που οι ειδικοί έθεσαν σκληρούς όρους για να δώσουν το πράσινο φως για την μερική χαλάρωση των μέτρων δίνοντας επί της ουσίας το στίγμα της διαφοροποίησής τους. Και αυτό καταγράφηκε στην συνέχεια στις ανακοινώσεις αφού προσπαθώντας να βρουν μια χρυσή τομή τα κυβερνητικά στελέχη έγραφαν και έσβηναν.

Αυτό που σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες κυριάρχησε στην χθεσινή συνεδρίαση της επιτροπής ήταν η μεγάλη ομοφωνία ανάμεσα στους ειδικούς. Αυτό που τους «ένωσε» ήταν η κακή επιδημιολογική κατάσταση.

Οι επιστήμονες δεν ήθελαν με τίποτα να απελευθερώσουν τις μετακινήσεις και η κυβέρνηση δεχόταν πιέσεις από τον εμπορικό κόσμο να μην ανοίξει το λιανεμπόριο με click away.

Τελικά, οι επιστήμονες δεν θέλησαν να δώσουν το πράσινο φως να απελευθερωθούν οι διαδημοτικές μετακινήσεις γιατί αυτό θα αύξανε την κινητικότητα αλλά και την διασπορά του ιού. Έτσι, φτάσαμε στην λύση να απελευθερωθούν μόνο τα Σαββατοκύριακα αλλά με αστερίσκους για να είναι σε θέση να υπαναχωρήσει.

Οι επιστήμονες επίσης έθεσαν ως όρο την διενέργεια τεστ για να ανοίξει το λιανεμπόριο κάτι που η κυβέρνηση αποφάσισε να γίνει χωρίς τεστ αλλά αργά το βράδυ έκανε την διορθωτική κίνηση καταθέτοντας σχετική τροπολογία.

Ρεπορτάζ: Γιάννα Σουλάκη