Ελλάδα

Τους επόμενους μήνες θα «βουλιάξει» από κόσμο: Σπεύσε να επισκεφτείς το πιο πολύχρωμο χωριό της Ελλάδας που… λατρεύουν οι νεράιδες

Τους επόμενους μήνες θα «βουλιάξει» από κόσμο: Σπεύσε να επισκεφτείς το πιο πολύχρωμο χωριό της Ελλάδας που... λατρεύουν οι νεράιδες

Ηθερμοκρασία έχει πέσει σχεδόν ενοχλητικά, το φθινόπωρο κάνει πλέον αισθητή την παρουσία του και μία εξόρμηση στο βουνό αυτές τις ημέρες, μοιάζει ιδέα στην οποία δύσκολα μπορείς να αντισταθείς. Η Ελλάδα, βλέπεις, εκτός από χώρα γεμάτη υπέροχους καλοκαιρινούς προορισμούς, είναι και μέρος με άπειρους ειδυλλιακούς «κρυφούς παραδείσους» του χειμώνα, τους οποίους αξίζει να ψάξουμε στον χάρτη και να «περπατήσουμε» όπως τους αξίζει.

Ένα από τα μέρη που είναι ό,τι πρέπει για την συγκεκριμένη περίοδο, είναι η πολύχρωμη Παύλιανη Φθιώτιδα -γνωστή και ως «νεραϊδοχωριό»- ένα χωριό – χαρά της ζωής, που προσφέρει απλόχερα στους ταξιδιώτες που φτάνουν στα εδάφη του φύση, ξεκούραση και άψογη ελληνική φιλοξενία.

Το χωριό Παύλιανη βρίσκεται σε υψόμετρο 1.040 μέτρων στις πλαγιές της Οίτης και απέχει 2,5 ώρες με το αυτοκίνητο από την Αθήνα. Ο Παρνασσός είναι μόλις μία ώρα μακριά και για αυτό προτιμάται ιδιαίτερα από τους σκιέρ που θέλουν και να διανυκτερεύσουν στην περιοχή.

Το περίεργο αυτό όνομα, λέγεται πως προέρχεται από τους πρώτους κατοίκους του χωριού, οι οποίοι υπήρξαν οι πρώτοι που πίστεψαν στα διδάγματα του Απόστολου Παύλου. Αυτή την ιστορία τουλάχιστον θα σου εξιστορήσουν οι ντόπιοι, αν τους κάνεις τη σχετική ερώτηση.

Τι θα δεις στην Παύλιανη

Η ιδιαιτερότητα του συγκεκριμένου χωριού είναι πως είναι πολύχρωμο. Ο λόγος είναι πως ζωγραφίστηκε στο χέρι από τους μαθητές του Δημοτικού και τη δασκάλα τους, πράγμα που το καθιστά μοναδικό. Κοιτάζοντας τις πολύχρωμες ζωγραφιές, θα γυρίσεις όλο το χωριό με τα πόδια χωρίς να το αντιληφθείς. Η αίσθηση ελευθερίας, παράδοσης και ομορφιάς που χαρίζει είναι αναμφίβολα μία ιδιαίτερη εμπειρία που δεν θα μετανιώσεις στο ελάχιστο.

Το Πάρκο της Παύλιανης

Το πιο φημισμένο σημείο του χωριού είναι το καταπράσινο Πάρκο της Παύλιανης, στις πηγές του Ασωπού, που δημιουργήθηκε για τη διασκέδαση μικρών και μεγάλων.

Εκεί θα συναντήσεις ένα μέρος απίστευτης φυσικής ομορφιάς, παιχνίδια και μία μοναδική γέφυρα που… παίζει μουσική.

Γύρω από την Παύλιανη

Αν έχεις όρεξη για βόλτα και πεζοπορία, τα μονοπάτια των Θερμοπυλών επιβάλλεται να τα δεις και να τα φωτογραφίσεις. Και μην ξεχνάς πως η Λαμία πάντα θα βρίσκεται μία ανάσα μακριά, σε περίπτωση που αναζητάς περισσότερες επιλογές σε ό,τι αφορά στο φαγητό ή τη διασκέδασή σου.

Είτε για μονοήμερη, είτε για ολιγοήμερη εκδρομή, η πανέμορφη Παύλιανη θα είναι πάντα μία εξαιρετική ιδέα. Μέρος στο οποίο η Μητέρα Φύση έχει φερθεί με τον καλύτερο τρόπο και τα παιδιά έχουν βάλει το χέρι τους στη «διακόσμησή» του, δεν γίνεται παρά να είναι ευλογημένο.

Αν δελεάστηκες κι εσύ, φρόντισε να κανονίσεις το ταξίδι σου άμεσα, γιατί το χωριό τους επόμενους μήνες βουλιάζει από κόσμο, ειδικά το Σαββατοκύριακο. Τώρα είναι η κατάλληλη εποχή για να το δεις και να το χαρείς χωρίς τον κίνδυνο συνωστισμού.