Ελλάδα

Βάσεις 2019: Ανοδική τάση σε στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές – Οι τελευταίες εκτιμήσεις

Λίγες μόνο μέρες έχουν απομείνει για την ανακοίνωση των Βάσεων 2019  και η αγωνία των υποψηφίων των Πανελληνίων εξετάσεων έχει  «χτυπήσει κόκκινο».

Πολλοί από τους μαθητές που αρίστευσαν στις Πανελλήνιες, έχουν επιλέξει ως πρώτη προτίμηση στο Μηχανογραφικό τους, στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές, και έτσι οι Βάσεις -όπως φαίνεται-  θα είναι ελαφρώς πιο «τσιμπημένες».

Οι βάσεις στα Σώματα Ασφαλείας

Η βάση εισαγωγής σε μία από τις περιζήτητες σχολές, αυτή των Αξιωματικών της Αστυνομίας, αναμένεται να κινηθεί στα περσινά επίπεδα, ενώ δεν αποκλείεται να καταγράψει οριακή άνοδο. Σύμφωνα με τις τελικές εκτιμήσεις, η βάση μπορεί να φθάσει έως και τα 18.200 μόρια από 18.123 πέρυσι.

Η εισαγωγή στη Σχολή Αστυφυλάκων προϋποθέτει χαμηλότερη βαθμολογία καθώς οι «πύλες» της θα ανοίξουν περίπου με 16.700 μόρια.

Κοντά στα 17.200 μόρια θα πρέπει να συγκεντρώσουν όσοι στοχεύουν στη Σχολή Ικάρων (ιπτάμενοι), ενώ για τους μηχανικούς η βάση θα φτάσει κοντά στα 18.500 μόρια.

Στη Σχολή Ανθυποπυραγών η βάση θα ξεπεράσει με βεβαιότητα το κατώφλι των 18.000 μορίων και μπορεί να φτάσει ακόμη και τις 18.200. Για τη Σχολή Πυροσβεστών η βάση θα κινηθεί ανοδικά λόγω και της διαφαινόμενης υψηλής ζήτησης, αγγίζοντας τα 17.500 μόρια.

Βάσεις 2019: Ανοδική τάση σε στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές – Οι τελευταίες εκτιμήσεις

Τμήματα με ειδικά μαθήματα

Ξεχωριστή περίπτωση αποτελούν τα τμήματα στα οποία οι υποψήφιοι είναι υποχρεωμένοι να εξετάζονται σε ένα από τα ειδικά μαθήματα.

Οι βάσεις εισαγωγής άλλωστε σε αυτά επηρεάζονται τόσο από τα μαθήματα στα οποία διαγωνίζονται όλοι, όσο και από το κάθε ειδικό μάθημα.

Τα Τμήματα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, τα οποία συνεχίζουν να βρίσκονται ψηλά στις προτιμήσεις, αναμένεται να καταγράψουν καθαρή άνοδο, που δεν αποκλείεται σε κάποιες περιπτώσεις να φτάσει ακόμη και τα 400 μόρια. Ανοδικά, έως και 300 μόρια, θα κινηθούν και τα Τμήματα Φυσικής Αγωγής, στα οποία οι υποψήφιοι διαγωνίζονται και σε αθλήματα.

Τα Τμήματα Δημοσιογραφίας και Επικοινωνίας, όλα δείχνουν ότι θα τραβήξουν την ανηφόρα. Ειδικότερα, στο Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης Αθήνας (Πάντειος) η βάση θα σκαρφαλώσει κοντά στα 17.000 μόρια από 16.719 πέρυσι. Αντιθέτως, τα Τμήματα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών από τα 19.334 μόρια που χρειάστηκαν πέρυσι οι υποψήφιοι, φέτος η βάση θα κυμανθεί από 18.800 έως 19.000 μόρια.

Βάσεις 2019: Ανοδική τάση σε στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές – Οι τελευταίες εκτιμήσεις