Ελλάδα

Βολές από 41 δικαστές για Κουφοντίνα: «Να απέχει η Ενωση από τέτοιες ενέργειες»

Βολές από 41 δικαστές για Κουφοντίνα: «Να απέχει η Ενωση από τέτοιες ενέργειες»

«Να απέχει από τέτοιες ενέργειες» καλούν την Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων 41 δικαστικοί λειτουργοί, αναφερόμενοι στο δελτίο Τύπου που εξέδωσε για τον Δημήτρη Κουφοντίνα πριν από λίγες ημέρες. Μετά από την επίμαχη ανακοίνωση, ο Ισίδωρος Ντογιάκος ανακοίνωσε την αποχώρησή του από μέλος του Δ.Σ της Ενωσης, ενώ οι 41 τονίζουν ότι με αυτή την ανακοίνωση η Ενωση υπερέβη τους σκοπούς της, «προβαίνοντας σε υποδείξεις προς την πολιτεία υπό την επίφαση της υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Στην επιστολή τους οι 41 αναφέρουν ποιες είναι οι αρμοδιότητες της Πολιτείας και ποιες των δικαστών και ποια είναι τα όρια των δύο αυτών εξουσιών, επισημαίνοντας:

«Η φροντίδα για την έκτιση των ποινών, που εμείς επιβάλλουμε, όπως και η επιλογή της απαγόρευσης συγκεντρώσεων περισσοτέρων από ένα όριο προσώπων χάριν της προστασίας του αγαθού της ανθρώπινης ζωής και υγείας εν μέσω πανδημίας, ανήκει στην Πολιτεία.

Τις ενέργειές της τις ελέγχουμε, σύμφωνα με το νόμο, εάν και εφόσον ασκηθεί προσφυγή κατά των όρων της έκτισης των ποινών από αυτόν που έχει έννομο συμφέρον ή εάν οι παραβάτες των σχετικών περιορισμών παραπεμφθούν στα δικαστήρια.

Η με οποιαδήποτε άλλη αφορμή ανάμειξή μας σε αυτά τα ζητήματα πλήττει το κύρος, την αξιοπιστία μας και την ανεξαρτησία μας και υποβαθμίζει την ίδια την απονομή της Δικαιοσύνης».

Ακόμη, οι 41 δικαστές να υπογραμμίσουν ότι «οι δημόσιες αντεγκλήσεις μεταξύ μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης απάδουν στη μετριοπάθεια που οφείλει να επιδεικνύει το δικαστικό σώμα και στις παραδόσεις ανεξαρτησίας του».