Βουλή Ελλάδα

Βουλή Live: Αντιπαράθεση Μητσοτάκη – Τσίπρα μέρος δεύτερον

Βουλή Live: Αντιπαράθεση Μητσοτάκη – Τσίπρα μέρος δεύτερον

Αλλαγές στον ποινικό κώδικα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στην Βουλή όσον αφορά αδικήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας. Ο κ. Μητσοτάκης του ζήτησε να απαντήσει αν η κυβέρνηση καλύπτει παιδεραστές και ο κ. Τσίπρας ζήτησε την αποπομπή Μενδώνη. Δείτε ζωντανά τις δευτερολογίες Μητσοτάκη και Τσίπρα.

Μια πρώτη γεύση του τι πρόκειται να ακολουθήσει έδωσαν με τις πρωτολογίες τους ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή με τον πρώτο να καλεί τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να απαντήσει αν ενστερνίζεται τις κατηγορίες που εκτοξεύονται και από βουλευτές του κόμματός του εναντίον του πρωθυπουργού και του κυβερνώντος κόμματος.

Ο Αλέξης Τσίπρας, από την άλλη, μίλησε για βαριά σκιά πάνω από τον πρωθυπουργό εννοώντας την Λίνα Μενδώνη, ενώ επανέλαβε πολλές φορές τα περί συγκάλυψης της υπόθεσης Λιγνάδη. Η σύγκρουση των δυο αναμένεται να κλιμακωθεί στις δευτερολογίες τους.

Η δευτερολογία του πρωθυπουργού

«Θα επαναλάβω το ερώτημα, που δεν απαντήθηκε από κανένα πολιτικό αρχηγό: γιατί το metoo εμφανίστηκε στην χώρα μας τώρα και όχι προ 4 ετών;» είπε ξεκινώντας την δευτερολογία του στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της συζήτησης με θέμα την ποιότητα της Δημοκρατίας και του Δημοσίου Διαλόγου. «Γιατί η Σοφία Μπεκατώρου επέλεξε να μιλήσει σε ημερίδα του Υπουργείου Πολιτισμού», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός, εξηγώντας ότι «Δεν αποδίδω κάποια κομματική διάσταση. Η απάντηση είναι πως τώρα τα θύματα ήξεραν πως πρωτύτερα δεν θα ακούγονταν».

«Αυτό αλλάζει επί αυτής της κυβέρνησης και για αυτό είμαστε πολύ υπερήφανοι. Τώρα πλέον όλοι μπορούν να μιλήσουν με ασφάλεια», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην δευτερολογία του και απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα, είπε: «Περιμένω την δική σας ουσιαστική συνεισφορά επί του πλέγματος των προτάσεων μας, πως μπορούν αυτές να γίνουν καλύτερες. Δεν άκουσα τίποτε επ’ αυτού».

«Να πάρετε κ. Τσίπρα διακριτές αποστάσεις από τις χυδαιότητες μέρους του δημοσίου λόγου, για τις οποίες υπήρχε σαφώς υποκίνηση από τον δικό σας χώρο» είπε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Περιμένω να το κάνετε στην δευτερολογία σας» τόνισε και συμπλήρωσε: «έχετε τη δυνατότητα να πάρετε αποστάσεις από τέτοιες πρακτικές, ή μήπως είστε δέσμιος μιας πολιτικής, από την οποία δεν μπορείτε να ξεφύγετε».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και σε ανάρτηση του βουλευτή της ΝΔ, Μακάριου Λαζαρίδη. «Ζήτησα προσωπικά από τον κ. Μακάριο Λαζαρίδη να ανακαλέσει για την αναφορά του περί κίναιδων και ανακάλεσε. Εσείς θα ζητήσετε από τον κ. Πολάκη να ανακαλέσει για τις αναρτήσεις του; θα αποδείξετε επιτέλους πως Τσίπρας και Πολάκης δεν είναι το ίδιο; είστε και οι δύο εντος της αίθουσας».

Ο πρωθυπουργός απαντώντας στα περί συγκάλυψης που του πρόσαψε ο κ. Τσίπρας και για ένοχα μυστικά που τον συνδέει με την κα Μενδώνη είπε: «Πείτε μας ποιο είναι το ένοχο μυστικό; Αυτός είναι ο ορισμός της λάσπης κ. Τσίπρα. Σας ρωτώ ευθέως: ποιο είναι το ένοχο μυστικό που με συνδέει με την κα Μενδώνη; Από που με κρατάει; Έτσι γεννιούνται οι θεωρίες συνομωσίας και οι τερατολογίες στο διαδίκτυο».

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στον Παύλο Πολάκη είπε ότι όσα έγραψε ειδικά για την κα Αγαπηδάκη είναι ο ορισμός του σεξιστικού λόγου. Αναφέρθηκε επίσης στην δήλωση Κοντονή ότι είναι προσβλητικός ο λόγος του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στην υπόθεση Λιγνάδη. «Επειδή είστε μηχανικός σας προτρέπω να καταθέσετε μια ευρεσιτεχνία τα μη επανδρωμένα πληκτρολόγια», είπε αναφερόμενος στην καταδίκη των τρολ του διαδικτύου από τον κ. Τσίπρα νωρίτερα.

Για το θέμα της ολιγωρίας που κατηγορήθηκε η κυβέρνηση στην υπόθεση Λιγνάδη είπε: «Η παραίτηση Λιγνάδη έγινε 5 ώρες μετά την πρώτη ανώνυμη καταγγελία». «Καμία απολύτως συγκάλυψη στην δικαστική έρευνα, που κινήθηκε άμεσα. Έχει κάποιος στοιχεία περί συγκάλυψης της υπόθεσης; Κανείς. Σας είπα πως η κ. Μενδώνη έκανε ένα επικοινωνιακό λάθος. Η πολιτική ευθύνη βαραίνει εμένα ως πρωθυπουργό της χώρας» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Ενθαρρύνω τον καθένα και την καθεμία ξεχωριστά που έχει πέσει θύμα κακοποίησης ή εξουσιαστικής βίας να μιλήσει άμεσα» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για να συμπληρώσει: «αλλά και στο μέλλον όποιος σκέφτεται να ασκήσει εξουσιαστική βία αναλαμβάνει μεγάλο ρίσκο. Εάν διανοηθεί να προβεί σε τέτοιες πράξεις θα αναμετρηθεί με τις συνέπειες τους. Και αυτό είναι το μεγαλύτερο κέρδος για την χώρα».

Η δευτερολογία Τσίπρα

Ο κ. Τσίπρας ξεκινώντας είπε ότι ο πρωθυπουργός είναι σε δύσκολη θέση και δεν έκανε στοιχειώδη αυτοκριτική και μίλησε με επιχειρήματα για μικρά παιδιά. Στο διαδίκτυο υπάρχει ένα αρνητικό κλίμα αλλά και ένα κλίμα θετικό, είπε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ προσθέτοντας ότι πολλές αποκαλύψεις έγιναν από το διαδίκτυο.

Ο κ. Τσίπρας ζήτησε από τον πρωθυπουργό να απαντήσει γιατί δεν αποπέμπει την κα Μενδώνη και είπε ότι η ουσία του ζητήματος είναι ότι είχαμε μια δημόσια καταγγελία στις 6 Φεβρουαρίου και πως η κα Μενδώνη είπε ότι ο κ. Λιγνάδης οδηγήθηκε μόνος του σε παραίτηση από το κλίμα των φημών. Και πως είπε ότι δεν υπάρχουν επώνυμες καταγγελίες για τον Λιγνάδη.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ακόμα ότι εδώ και μια εβδομάδα δεν έχει πει κουβέντα για τον κ. Χρυσοχοΐδη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έκαψε 100 ανθρώπους στο Μάτι. Την κα Αγαπηδάκη δεν τυγχάνει να την γνωρίζω. Συμπαθεστάτη μου φαίνεται και θα της ζητήσω να με ενημερώσει για τα ασυνόδευτα ανήλικα αν καταδέχεται να συνομιλεί με εγκληματικά ανήθικους και παρέθεσε αναρτήσεις της κας Αγαπηδάκη και άλλων στελεχών και βουλευτών της ΝΔ.