Ελλάδα

«Βροχή» προστίμων για κορονοπάρτι σε σπίτια – Ο ένας είχε μετατρέψει το σπίτι σε φροντιστήριο

«Βροχή» προστίμων για κορονοπάρτι σε σπίτια – Ο ένας είχε μετατρέψει το σπίτι σε φροντιστήριο

Οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες έκαναν το διάστημα 16/4 με 18/4 συνολικά 239.615 ελέγχους και κατέγραψαν 2.779 περιπτώσεις παραβίασης των μέτρων επιδημιολογικού συναγερμού για τον κορονοϊό.

Συνολικά επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 841.200€ και κύρωση αναστολής λειτουργίας 15 ημερών σε τρείς επιχειρήσεις.

Οι κυριότερες παραβάσεις ήταν η μη χρήση μάσκας, η μη νόμιμη μετακίνηση, η μη τήρηση της αναστολής λειτουργίας/ειδικών κανόνων λειτουργίας του κλάδου και η διοργάνωση και συμμετοχή σε ιδιωτικές συναθροίσεις σε σπίτια.

Χαρακτηριστικές περιπτώσεις

Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε 11 συλλήψεις για παραβιάσεις σχετικά με τους ειδικούς όρους λειτουργίας των επιχειρήσεων και τη διοργάνωση ιδιωτικών συναθροίσεων σε σπίτια.

Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 6.000€ και 15 ημέρες αναστολή λειτουργίας (συνολικά 30 ημέρες)σε δύο καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμο ύψους 5.000€ σε ένα κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος για εξυπηρέτηση καθήμενων πελατών, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμο ύψους 3.000€ σε έναν διοργανωτή συνάθροισης σε σπίτι, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Το ίδιο έγινε και με διοργανωτή συγκέντρωσης σε σπίτι, στην Περιφέρεια Ηπείρου αλλά και στο Βόρειο Αιγαίο, τη Θεσσαλία και την Πελοπόννησο και στην περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμο ύψους 3.000€ και 15 ημέρες αναστολή λειτουργίας σε ένα κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος γιατί εξυπηρετούσε καθιστούς πελάτες, στην Περιφέρεια Κρήτης. Ανάλογη περίπτωση αποκαλύφθηκε και στη Δυτική Ελλάδα

Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμο ύψους 3.000€ για μη τήρηση των μέτρων αποφυγής διασποράς του κορονοϊού για παράνομη μετατροπή σπιτιού σε φροντιστήριο, στην Περιφέρεια Αττικής.

Η ΕΛ.ΑΣ επέβαλε πρόστιμο ύψους 3.000€ σε ένα κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος για συγκεντρωμένα άτομα στον εξωτερικό χώρο του καταστήματος στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων ενώ 2 αντίστοιχες περιπτώσεις καταγράφηκαν και στην Κεντρική Μακεδονία.

Το Λιμενικό επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 10.200€ σε φυσικά πρόσωπα για μη χρήση μάσκας και μη νόμιμη μετακίνηση, σε ολόκληρη την Επικράτεια.

Η ΕΑΔ επέβαλε, συνολικά έξι πρόστιμα συνολικού ύψους 24.000€ σε καταστήματα Εμπορικού Κέντρου. Συγκεκριμένα, επιβλήθηκαν πρόστιμα λόγω μη τήρησης της αναστολής λειτουργίας σε τρεις επιχειρήσεις που λειτουργούσαν εντός του Εμπορικού Κέντρου (8.000€ σε κάθε επιχείρηση: 5.000€ στην επιχείρηση και 3.000€ στο πρόσωπο που έχει την ευθύνη λειτουργίας της επιχείρησης), στον Δήμο Πυλαίας Χορτιάτη.

Η ΕΑΔ επέβαλε συνολικά τέσσερα διοικητικά πρόστιμα συνολικού ύψους 16.000€ σε καταστήματα εμπορικού κέντρου. Συγκεκριμένα, επιβλήθηκαν πρόστιμα λόγω μη τήρησης της αναστολής λειτουργίας σε δύο επιχειρήσεις που λειτουργούσαν εντός του Εμπορικού Κέντρου (8.000€ σε κάθε επιχείρηση: 5.000€ στην επιχείρηση και 3.000€ στο πρόσωπο που έχει την ευθύνη λειτουργίας της επιχείρησης), συνολικού ύψους 16.000€, στον Δήμο Πυλαίας Χορτιάτη.

Τέλος, η ΕΑΔ επέβαλε δύο πρόστιμα συνολικού ύψους 600€ σε υπεύθυνο περιπτέρου καθώς εξυπηρετούσε πελάτες χωρίς να φοράει μάσκα (300€) και χωρίς να φέρει βεβαίωση κυκλοφορίας (300€), στον Δήμο Περιστερίου.

Η ΕΑΔ επέβαλε συνολικά τέσσερα (4) διοικητικά πρόστιμα συνολικού ύψους 16.000€ σε καταστήματα εμπορικού κέντρου. Συγκεκριμένα, επιβλήθηκαν πρόστιμα λόγω μη τήρησης της αναστολής λειτουργίας σε δύο (2) επιχειρήσεις που λειτουργούσαν εντός του Εμπορικού Κέντρου (8.000€ σε κάθε επιχείρηση: 5.000€ στην επιχείρηση και 3.000€ στο πρόσωπο που έχει την ευθύνη λειτουργίας της επιχείρησης), συνολικού ύψους 16.000€, στον Δήμο Πυλαίας Χορτιάτη.

Η ΕΑΔ επέβαλε πρόστιμο ύψους 300€ σε υπεραγορά (supermarket) για μη ανάρτηση με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο του μέγιστου αριθμού καταναλωτών που επιτρέπονται εντός του καταστήματος, στον Δήμο Τρικκαίων.

Η ΕΑΔ επέβαλε δύο πρόστιμα συνολικού ύψους 600€ σε υπεύθυνο επιχείρησης (περίπτερο) εξυπηρετούσε πελάτες χωρίς να φοράει μάσκα (300€) και χωρίς να φέρει βεβαίωση κυκλοφορίας (300€), στον Δήμο Περιστερίου.

Το 1520 δέχτηκε συνολικά 1.971 κλήσεις, που αφορούσαν α) σε ερωτήματα σχετικά με τα μέτρα και β) καταγγελίες για μη τήρηση των μέτρων, οι οποίες διαβιβάστηκαν στις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες.