Επικαιρότητα ΥΠ.ΕΘ.Α

Charles De Gaulle: «Μήνυμα» Παναγιωτόπουλου για Rafale και Belharra από το γαλλικό αεροπλανοφόρο [pics]

Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου

Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος και η Υπουργός Άμυνας της Γαλλίας κ. Φλωράνς Παρλύ (Florence Parly) επισκέφθηκαν χθες Πέμπτη 24 Μαρτίου 2022, το αεροπλανοφόρο του Γαλλικού Ναυτικού «Charles De Gaulle» το οποίο ναυλοχεί στο αγκυροβόλιο ανοικτά του Φαληρικού Όρμου.

Η επίσκεψη και η ξενάγηση των δύο Υπουργών πραγματοποιήθηκε μετά την τελετή υπογραφής της Συμφωνίας για την προμήθεια των τριών φρεγατών «Belharra» από το Πολεμικό Ναυτικό και έξι επιπλέον μαχητικών αεροσκαφών τύπου «Rafale» που πραγματοποιήθηκε στο Θωρηκτό «Γεώργιος Αβέρωφ».

Charles De Gaulle: «Μήνυμα» Παναγιωτόπουλου για Rafale και Belharra από το γαλλικό αεροπλανοφόρο [pics]

Οι δηλώσεις του ΥΕΘΑ

Μετά την υποδοχή στο Γαλλικό αεροπλανοφόρο, την επιθεώρηση τιμητικού αγήματος και την ανάκρουση των Εθνικών Ύμνων της Ελλάδος και της Γαλλίας, ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης προέβη στην ακόλουθη δήλωση προς τους δημοσιογράφους:

«Είναι σήμερα μια ακόμη μεγάλη και πολύ σημαντική μέρα για τις Ένοπλες Δυνάμεις αλλά και για την συνεχώς η ενισχυόμενη και εντεινόμενη στρατηγική σχέση Ελλάδας και Γαλλίας. Προηγουμένως είχαμε την ευκαιρία και τη χαρά να υποδεχτούμε την Υπουργό Άμυνας της Γαλλικής Δημοκρατίας, την φίλη Φλωράνς Παρλύ στο κατάστρωμα του Θωρηκτού «Αβέρωφ» όπου παρέστη στις υπογραφές των Συμφωνιών πρόσκτησης των τριών Φρεγατών «Belharra» που η Ελλάδα αποκτά από τη Γαλλία καθώς και των έξι επιπλέον Αεροσκαφών «Rafale» μεταξύ των αντιπροσώπων των εταιρειών και του Ελληνικού Κράτους.

Charles De Gaulle

Και συνεχίζουμε μ’ αυτή την επίσκεψη, την τιμή που έχουμε να επισκεπτόμαστε το αεροπλανοφόρο «Charles de Gaulle» που μεταξύ άλλων συμμετέχει με στοιχεία του με αεροπλάνα «Rafale» που απογειώνονται από εδώ στις ασκήσεις που γίνονται αυτή την στιγμή στην ευρύτερη περιοχή μας, με αποκορύφωμα τη μεγάλη αεροπορική άσκηση «Ηνίοχος» ,που διεξάγεται αυτές τις μέρες με συμμετοχή πολλών κρατών φυσικά και της Γαλλίας.

Θεωρώ ότι μέσα από αυτές τις δράσεις, μέσα από αυτές τις συμφωνίες, η σημαντική στρατηγική εταιρική σχέση Γαλλίας και Ελλάδας αποκτά νέα διάσταση. Μία διάσταση που καθίσταται πιο επίκαιρη και πιο σημαντική αυτές τις μέρες με αυτά που βιώνουμε με τον πόλεμο που έχει ξεσπάσει σε Ευρωπαϊκό έδαφος και η Ελλάδα με την Γαλλία, η Γαλλία με την Ελλάδα είναι μπροστά στις εντεινόμενες πρωτοβουλίες για μεγαλύτερη στρατηγική αυτονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που σημαίνει την δυνατότητα της Ευρώπης πλέον να δρα και να αντιδρά προκειμένου να υπερασπίζεται τα συμφέροντα των πολιτών των κρατών- μελών της απέναντι σε κάθε αναδυόμενη ή υφιστάμενη πρόκληση ασφαλείας.

Charles De Gaulle: «Μήνυμα» Παναγιωτόπουλου για Rafale και Belharra από το γαλλικό αεροπλανοφόρο [pics]

Αντιλαμβάνεστε ότι αυτή την εποχή οι προκλήσεις ασφαλείας είναι πολλές και σύνθετες. Επομένως ακόμα πιο επιτακτική η ανάγκη να κάνουμε περισσότερα για την Ευρώπη της Άμυνας. Και συνεχίζουμε».

Ο ΥΕΘΑ απευθύνθηκε στο πλήρωμα του αεροπλανοφόρου:

«Είναι ιδιαίτερη τιμή και χαρά να επισκέπτομαι, μαζί με την Υπουργό Άμυνας, κα Φλωράνς Παρλύ, τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων και την Ηγεσία των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, το αεροπλανοφόρο «Charles de Gaulle», μία ημέρα τόσο σημαντική για την στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ της Ελλάδας και της Γαλλίας.

Charles De Gaulle: «Μήνυμα» Παναγιωτόπουλου για Rafale και Belharra από το γαλλικό αεροπλανοφόρο [pics]

Η σημερινή μας επίσκεψη υπογραμμίζει την αλληλεγγύη και ισχυρή διαχρονική φιλία των χωρών και των λαών μας, αλλά και την συμπαράταξη της Γαλλίας και της Ελλάδας έναντι προκλήσεων και απειλών κατά της εθνικής μας κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας. Η παρουσία της ναυαρχίδας του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού στις ελληνικές θάλασσες και η συμμετοχή της σε λίγες μέρες στην Άσκηση «Ηνίοχος 2022», αποτελεί κορυφαία στιγμή στην συνεργασία μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των χωρών μας και της στρατηγικής εταιρικής σχέσης Ελλάδος-Γαλλίας.

Charles De Gaulle: «Μήνυμα» Παναγιωτόπουλου για Rafale και Belharra από το γαλλικό αεροπλανοφόρο [pics]

Γνωρίζω το σημαντικό έργο που επιτελείτε για την Εθνική Άμυνα της Γαλλίας, αλλά και για την προάσπιση των κοινών μας Ευρωπαϊκών αρχών και αξιών, και της ασφάλειας μας. Σας συγχαίρω και σας εύχομαι υγεία και κάθε επιτυχία στην εκπλήρωση της απαιτητικής αποστολής σας. Αύριο η Ελλάδα εορτάζει την επέτειο της εθνικής της ανεξαρτησίας και η παρουσία του «Charles de Gaulle», εδώ στο λιμάνι του Πειραιά, αποτίει τιμή στην αυτοθυσία και τον ηρωισμό του Ελληνικού Έθνους και τους κοινούς μας αγώνες για την ιδέα της Ελευθερίας».

Charles De Gaulle