Επικαιρότητα ΥΠ.ΕΞ

Δένδιας: Δεν πέφτουμε στην παγίδα των κανονιοφόρων της Άγκυρας

Δολοφονία Γρηγορόπουλου: Σήμερα ανακοινώνεται η απόφαση για τον Κορκονέα

Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε χθεσινές του δηλώσεις κατά την διάρκεια συνέντευξής του στην ΕΡΤ αναφέρθηκε στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, καθώς επίσης και στην τουρκική προκλητικότητα, όπως αυτή εκφράζεται στην κυπριακή ΑΟΖ και γενικότερα στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο Δένδιας ανέλυσε την πολυεπίπεδη στρατηγική σχέση με τις ΗΠΑ αλλά και την σημασία τους για την σταθερότητα στην περιοχή, την ίδια στιγμή που η Τουρκία συνεχίζει τις επιθετικές επιχειρήσεις στην βόρεια Συρία.

Οι σχέσεις ΗΠΑ – Ελλάδας στο προσκήνιο

Ειδικότερα για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στη νέα αμυντική συμφωνία την οποία χαρακτήρισε ως «εξαιρετική», ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη ρητή αναφορά του κ. Πομπέο στην καταδίκη των τουρκικών ενεργειών, τόσο όσον αφορά την Κύπρο όσο και την ευρύτερη τακτική της Τουρκίας και την προσπάθεια δημιουργίας μιας μη ομαλής κατάστασης στην ευρύτερη περιοχή.

Τόνισε επίσης τη σημασία του γεγονότος ότι ο κ. Πομπέο επισκέφθηκε την Αθήνα για τρεις ημέρες, χωρίς να συνδυάσει την επίσκεψη αυτή με την ‘Αγκυρα, ως συνήθιζαν στο παρελθόν οι Αμερικανοί Υπουργοί Εξωτερικών.

Έχει περάσει η εποχή των κανονιοφόρων

Στο σημείο αυτό, ο Ν. Δένδιας αναφέρθηκε στις εξελίξεις στην Κύπρο, επισημαίνοντας ότι «η ιστορία της Κύπρου μας νοιάζει πάρα πολύ.

Και η Ελλάδα έχει προβεί σε σαφή καταδίκη, όπως επίσης επιδιώκει να ληφθούν και ανάλογα μέτρα και να υπάρχει και ανάλογη ευθεία τοποθέτηση σε όλα τα Συμβούλια στην ΕΕ» . Πρόσθεσε δε ότι «αυτό το οποίο εμείς, επιδιώκουμε είναι να απομονωθεί η Τουρκία ως προς την τακτική της.

Εμείς λέμε ότι δεν υπάρχει πλέον έδαφος, δεν υπάρχει χώρος ούτε στη θάλασσα, για την εποχή των κανονιοφόρων».

Ειδικότερα για το Γιαβούζ είπε «αυτά τα οποία κάνει η Τουρκία είναι αστεία πράγματα» διότι «εκεί που σκάβει ή που δοκιμάζει να σκάψει», αν έχει την τεχνική δυνατότητα, «είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν υπάρχει απολύτως τίποτα».

Και πρόσθεσε: «Τι προσπαθούν να κάνουν οι Τούρκοι; Να μας κάνουν εμάς να υπεραντιδράσουμε και έτσι να οδηγήσουν τη διεθνή κοινότητα να θεωρήσει ότι πρόκειται για ένα βαλκανικό καβγά; Δεν πρόκειται να καταφέρουν τίποτα.

Τα λάθη της Τουρκίας και το σχέδιο Ερντογάν

Έχουμε πει ξεκάθαρα στην Τουρκία ότι αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα, ότι αυτές είναι ανόητες ενέργειες. Είναι αντίθετες στο διεθνές δίκαιο. Θα υπάρχει καταδίκη. Και στη σκακιέρα του διεθνούς δικαίου που είναι η μόνη που μετράει στην κοινωνία του 21ου αιώνα, η Τουρκία συνεχώς χάνει πιόνια».

Ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την άποψη ότι ο Πρόεδρος της Τουρκίας έχει κάνει την ανάλυση της στρατηγικής της έντασης. «Διότι μια πολιτική έντασης επιτρέπει σε μια κυβέρνηση η οποία έχει θέματα να επιβιώνει στο εσωτερικό της μέτωπο.

Και κάνει λάθος ανάγνωση κι εκεί. Γιατί αν θέλει να περάσει την κοινωνία του στον 21ο αιώνα σε μια ευρωπαϊκή πορεία, που αυτό θα έπρεπε να είναι η στόχευση του, με αυτόν τον τρόπο δεν καταφέρνει τίποτα. Εκπαιδεύει το εκλογικό του σώμα σε μια ανάλυση του 19ου αιώνα που δεν τον οδηγεί πουθενά, ούτε την Τουρκία, ούτε την τουρκική κοινωνία’.

Στο πλαίσιο αυτό ο Ν. Δένδιας τόνισε ότι «η Ελλάδα είναι μια χώρα με αυτοπεποίθηση». «Δεν αισθανόμαστε ανασφαλείς απέναντι στους Τούρκους» είπε αποσαφηνίζοντας ότι- όπως συμφώνησαν και με τον κ. Πομπέο-η Τουρκία πρέπει να έρθει κοντά στη Δύση, στο σύστημα ιδεών της.

«Σε αυτό έχουμε κοινή ανάγνωση και με τους Ευρωπαίους και τους Αμερικανούς, αλλά δεν μας βοηθάει η τουρκική κυβέρνηση» συμπλήρωσε σημειώνοντας ότι «εμείς θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε τους Τούρκους σε αυτή την πορεία», «η Ελλάδα μπορεί να είναι υπόδειγμα».

Τα «μηνύματα» του Έλληνα ΥΠΕΞ

Παράλληλα διαμήνυσε ότι «η Ελλάδα δεν θα πέσει στην παγίδα των κανονιοφόρων», «έχουμε φρεγάτες», αλλά «τις ένοπλες δυνάμεις τις έχουμε για να υπερασπίζουμε την ανεξαρτησία και την εδαφική μας ακεραιότητα και όχι να δημιουργούμε καβγάδες».

Σχετικά με τις δυνατότητες για επανεκκίνηση των σχέσεων ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε ότι αυτό «δεν είναι καθόλου εύκολο. Και γίνεται δυσκολότερο με αυτό που κάνει η Τουρκία. Αυτό που εκπέμπει είναι μια λάθος αντίληψη συνολικά.

Η Ελλάδα όμως οφείλει πάντα να προσπαθεί, να έχει και ένα εκπαιδευτικό ρόλο, να δείχνει πώς πρέπει να είναι τα πράγματα. Και πάντα θα εκπέμπουμε στην Τουρκία γλώσσα κατανόησης και καταλαγής και χείρα φιλίας αν η Τουρκία θέλει να τη σηκώσει αυτή την πρόταση».

Αναφερόμενος στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της προσεχούς Δευτέρας και στο συντονισμό Ελλάδας- Κύπρου για την τουρκική προκλητικότητα στην κυπριακή ΑΟΖ ο Ν. Δένδιας είπε ότι ήδη γίνονται προετοιμασίες και επαφές με τους εταίρους μας στην ΕΕ, ικανός αριθμός οποίων έχει ήδη τοποθετηθεί υπέρ των θέσεών μας.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία Intime News