Επικαιρότητα ΥΠ.ΕΞ

Επίσκεψη Δένδια στη Λιβύη: Καψόνι από την Τρίπολη, τον έστειλαν στη Βεγγάζη μέσω Μάλτας

Επίσκεψη Δένδια στη Λιβύη: Καψόνι από την Τρίπολη, τον έστειλαν στη Βεγγάζη μέσω Μάλτας

Δεν έφτανε η απόπειρα «παγίδευσης» του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, όταν διαπίστωσε πως φτάνοντας στην Τρίπολη είχε αθετηθεί η συμφωνία με το υπουργείο Εξωτερικών της Λιβύης, αλλά ακολούθησε κι ένα… καψόνι από τη λιβυκή πλευρά στον Νίκο Δένδια, ακόμη μια πρωτοφανής εξέλιξη στα διπλωματικά χρονικά.

Ο  Έλληνας υπουργός Εξωτερικών αρνήθηκε να αποβιβαστεί στο αεροδρόμιο της Τρίπολης όταν ενημερώθηκε πως εκεί για να τον υποδεχτεί ήταν η Λίβυα ομόλογός του, Νάιλα Μαγκνούς, η οποία υπέγραψε το παράνομο μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης και ενημέρωσε ότι θα αναχωρήσει για τη Βεγγάζη. Αλλά η συνέχεια είχε και… καψόνι!

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή της ΕΡΤ, Νίκο Μελέτη, η λιβυκή πλευρά αρνήθηκε να εγκρίνει τα σχέδια πτήσης του ελληνικού κυβερνητικού αεροπλάνου από την Τρίπολη στη Βεγγάζη, με αποτέλεσμα και άλλη αναμονή στο αεροσκάφος μέχρις ότου αποφασίστηκε και η πτήση να γίνει μέσω του FIR της Μάλτας κι από εκεί ανατολικά μέχρι τον εναέριο χώρο της ανατολικής Λιβύης για μετάβαση στη Βεγγάζη!

Φτάνοντας στη Βεγγάζη, ο Νίκος Δένδιας ανέβασε μια φωτογραφία από την υποδοχή του και εξαπέλυσε πυρά στο υπουργείο Εξωτερικών της Λιβύης που αθέτησε τη συμφωνία και ακυρώθηκε η επίσκεψή του στην Τρίπολη.

«Η επίσκεψή μου στην Τρίπολη της Λιβύης, όπου είχε προγραμματιστεί να συναντήσω τον Πρόεδρο Μένφι, ματαιώθηκε, καθώς το Υπουργείο Εξωτερικών αθέτησε τη συμφωνία που υπήρχε όσον αφορά τη μη συνάντηση με τη Λίβυα ΥΠΕΞ. Το σκέλος της επίσκεψης στην Αν. Λιβύη συνεχίζεται κανονικά», έγραψε στην ανάρτησή του ο Νίκος Δένδιας.

Το χρονικό του διπλωματικού επεισοδίου

Αρχικά η Τρίπολη δεν ήταν στο πρόγραμμα του ταξιδιού του Νίκου Δένδια στη Λιβύη. Όμως, πηγές του υπουργείου Εξωτερικών ανέφεραν πως, την παραμονή της επίσκεψης, ο πρόεδρος του προεδρικού συμβουλίου Μοχάμεντ Μένφι είχε ζητήσει να μεταβεί ο Έλληνας υπουργός και στην Τρίπολη για συνάντηση μαζί του.

Η συνάντηση προγραμματίστηκε με την προϋπόθεση ο Νίκος Δένδιας να δει μόνο αυτόν και να μην παραβρίσκεται κανείς άλλος.

Όμως, όταν σήμερα (17.11.2022) προσγειώθηκε το αεροσκάφος στο αεροδρόμιο της Τρίπολης, τον Νίκο Δένδια περίμενε η υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης της Τρίπολης Νάιλα Μανγκούς, με τον υπουργό να αποφασίζει να αναχωρήσει χωρίς να πραγματοποιηθεί η συνάντηση.