Ελλάδα

Υποκλοπές: Ποιοι έφεραν το Predator στην Ελλάδα – Τα δύο πρόσωπα-κλειδιά

Μίνα Αδαμάκη: Ο καλλιτεχνικός κόσμος αποχαιρετά την θρυλική «Ειρήνη» από τις «Τρεις Χάριτες»

Οι υποκλοπές συνεχίζουν να απασχολούν την επικαιρότητα, με τις αποκαλύψεις του «Βήματος» να φωτίζουν κι άλλο τη «σκοτεινή» διαδρομή του Predator.

Δεν έχουν τέλος οι αποκαλύψεις για τις υποκλοπές και τις παρακολουθήσεις, ενώ το «Βήμα της Κυριακής» φωτίζει τη «σκοτεινή» διαδρομή από την οποία το κακόβουλο λογισμικό Predator έφτασε στην Ελλάδα.

Πρωταγωνιστής για την έλευση του Predator στη χώρα ήταν ο Γρηγόρης Δημητριάδης, πρώην διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου και ανιψιός του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Βασίλη Λαμπρόπουλου, όλα άρχισαν όταν τον Σεπτέμβριο του 2019 δύο ισραηλινοί επιχειρηματίες, ο Σαχάκ Αβνί και ο Ταλ Ντιλιάν, έφτασαν από την Κύπρο στην Ελλάδα με σκοπό να πουλήσουν στις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες το λογισμικό της εταιρείας Intellexa.

Η πρώτη επαφή με τους Μπίτζιο και Λαβράνο γίνεται στην έδρα εταιρείας στο Χαλάνδρι. Οι πολυετείς σχέσεις Λαβράνου με τον ανιψιό του πρωθυπουργού, ο οποίος είχε τοποθετήσει τον εκλεκτό του στην ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντα, ήταν ο καταλύτης των εξελίξεων για την εγκατάσταση και λειτουργία του κέντρου των παρακολουθήσεων.

Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ του Βασίλη Λαμπρόπουλου, η πρώτη ενεργοποίηση του Predator έγινε στις εγκαταστάσεις της ΕΥΠ στην Αγία Παρασκευή από τα τέλη κιόλας του 2019, με πρώτο στόχο την παρακολούθηση ενός αλλοδαπού για λόγους εθνικής ασφάλειας.

150 με 200 στόχοι παρακολούθησης ετησίως

Μετά την αποτυχία του πρώτου εγχειρήματος το «κέντρο» φαίνεται να παίρνει μπροστά… και οι στόχοι του λογισμικού σημειώνουν αλματώδη αύξηση με τις δυνατότητες παρακολούθησης να φτάνουν τις 150 έως 200 ετησίως.

Τη σκυτάλη από εκείνο το σημείο και έπειτα παίρνει ο Φέλιξ Μπίτζιος, ο οποίος με τις μεθοδεύσεις του Γιάννη Λαβράνου γίνεται ο βασικός μέτοχος της Intellexa η οποία μετακομίζει στο Ελληνικό.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Βασίλη Λαμπρόπουλου, το κέντρο των Αβνί, Μπίτζιου, Λαβράνου, Κοντολέοντα και Δημητριάδη άνοιξε τη βεντάλια των παρακολουθήσεων και εκτός ζητημάτων εθνικής ασφάλειας με το ενδιαφέρον να στρέφεται σε υπουργούς που δεν φαίνεται να είχαν καλές σχέσεις με το «παράκεντρο», όπως σημειώνει η εφημερίδα.

Νέα λίστα παρακολουθήσεων από το Predator

Η εφημερίδα Documento δημοσιεύει σήμερα νέα λίστα επιπλέον 38 προσώπων – υπουργών, γραμματέων και επιχειρηματιών – που φέρονται να έπεσαν θύματα του Predator, το οποίο φαίνεται ότι εισχώρησε και στο ίδιο το Μέγαρο Μαξίμου.

Ανάμεσα στα ονόματα είναι πρόσωπα άμεσα συνδεδεμένα με τον ίδιο τον πρωθυπουργό, όπως οι υπουργοί Eπικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και Άκης Σκέρτσος, καθώς και ο Μιχάλης Μπεκίρης, διευθυντής του γραφείου του κ. Μητσοτάκη στη Βουλή.

Αίσθηση προκαλεί ότι στη λίστα βρίσκεται και η γραμματέας του ίδιου του κ. Δημητριάδη, Ειρήνη Έξαρχου, που υπήρξε και γραμματέας του πρώην διοικητή της ΕΥΠ, Θεόδωρου Δραβίλα.

Από τα νύχια του Predator φαίνεται ότι δεν γλίτωσε ούτε η σύζυγος του πρωθυπουργού, καθώς φαίνεται ότι μήνυμα – δόλωμα δέχθηκε και η Αργυρώ Ξαγοράρη, έμπιστη συνεργάτιδα της Μαρέβα Γκραμπόφσκι.

Υπουργοί στη λίστα

Σύμφωνα πάντα με τη λίστα του Documento, παρακολουθούμενοι του Predator βρέθηκαν και οι υπουργοί Νίκος Παπαθανάσης, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και ο συνεργάτης του υπουργού Εργασίας, Νίκος Σιγάλας.

Στην ίδια λίστα φιγουράρουν και υψηλά ιστάμενοι της ΕΥΠ, όπως ο πρώτος υποδιοικητής, Βασιλης Γκριζής.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει να θέτει το ερώτημα αν υπάρχουν υπουργοί από τη λίστα του Documento που βρέθηκαν και σε νόμιμη επισύνδεση με την κυβέρνηση να συνεχίζει να επιτίθεται στην αξιωματική αντιπολίτευση για δημιουργία τοξικού κλίματος.

Στο κάδρο μπαίνει και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Κυριάκος Πιερρακάκης, με την «Εφημερίδα των Συντακτών» να μιλά για την τρίτη πλευρά του τριγώνου Δημητριάδη – Λαβράνου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο κ. Πιερρακάκης, κουμπάρος του κ. Δημητριάδη, φαίνεται να είναι ο μόνος ο οποίος μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης των υποκλοπών επισκέπτεται τον επιχειρηματία στο γραφείο του.

Μάλιστα, το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής φαίνεται να συνδέεται και με τη χρηματοδότηση του Κέντρου Ανάπτυξης και καινοτομίας της ΕΥΠ, αλλά και με την ψηφιοποίηση του αρχείου της ΑΔΑΕ που δεν έχει προχωρήσει.

Τα δύο πρόσωπα-κλειδιά

Μετά από πολυήμερη έρευνα ο Βασίλης Λαμπρόπουλος, συντάκτης του «Βήματος» και των «Νέων», συνομίλησε με δύο πρόσωπα «κλειδιά», οι οποίοι παραδέχονται ότι ήταν εκείνοι που αρχικά υποδέχτηκαν τους δύο Ισραηλινούς επιχειρηματίες που ήθελαν να τοποθετήσουν το Predator στην ΕΥΠ και σε άλλες κρατικές υπηρεσίες.

Αρχικά συνάντησαν τους δύο επιχειρηματίες, όμως ανέφεραν ρητώς ότι επειδή δεν είχαν πρόσβαση στις συγκεκριμένες κρατικές υπηρεσίες απευθύνθηκαν στους Φέλιξ Μπίτζιο και Γιάννη Λαβράνο, επειδή ο τελευταίος γνώριζε τον Γρηγόρη Δημητριάδη. Εκείνος ήταν που προώθησε αρχικά το σχέδιο να τοποθετηθεί το Predator στην έδρα της Αγίας Παρασκευής, στην ΕΥΠ, με στόχο άτομα που σχετίζονταν με την εθνική ασφάλεια, όπως αναφέραμε και παραπάνω.

Οι αρχικοί μεσολαβητές απομακρύνθηκαν, όμως η υπόλοιπη ομάδα, αποτελούμενη από τους Μπίτζιο, Λαβράνο, τον διοικητή της ΕΥΠ και τους ισραηλινούς εκπροσώπους του Predator, προχωρούσαν σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις και συνεννοήσεις, προκειμένου να γίνουν παρακολουθήσεις μέσω Predator δεκάδων πολιτικών προσώπων, επιχειρηματιών και υπηρεσιακών παραγόντων.