Επικαιρότητα Τουρκία

Ο Ερντογάν εκθέτει τον Τραμπ: Η Άγκυρα αιχμαλώτισε Αμερικανό Λοχία – Τον συνέλαβαν σε αεροδρόμιο – Κανένα σχόλιο από την Ουάσιγκτον

Ο Ερντογάν εκθέτει τον Τραμπ: Η Άγκυρα αιχμαλώτισε Αμερικανό Λοχία – Τον συνέλαβαν σε αεροδρόμιο – Κανένα σχόλιο από την Ουάσιγκτον

Ανοιξε η πόρτα του φρενοκομείου για τα καλά στις Αμερικανο-τουρκικές σχέσεις. Πραγματικά όλοι οι αναλυτές έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά, καθώς ένα νέο γεγονός έχει προκαλέσει σύγχυση.

Αμερικανός Λοχίας με Τουρκικές ρίζες, όπως αναφέρουν ξένα δημοσιεύματα, συνελήφθη στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης από τις Τουρκικές Αρχές, με την κατηγορία ότι είναι οπαδός του Γκιουλέν.

Το όνομα του στρατιώτη είναι Yahya Oze, ο οποίος υπηρετούσε στη βάση του Ιντσιρλίκ, ως μεταφραστής. Ο στρατιώτης ετοιμαζόταν να μεταβεί στις ΗΠΑ, όπου όμως δεν πρόλαβε, καθώς η τουρκική αστυνομία του εμπόδισε την έξοδο από την χώρα.

Η Αμερικανική Διοίκηση που εδρεύει στην Ευρώπη, όπως και η Αμερικανική πρεσβεία στην Τουρκία, δεν προχώρησε μέχρι τώρα σε κάποιο σχολιασμό.

Πρόκειται για ένα περίεργο περιστατικό, καθώς φαίνεται πως ο Ερντογάν συνεχίζει να χρησιμοποιεί ως εργαλείο εξωτερικής πολιτικής, την… διπλωματία των ομήρων!

Αναμένουμε αντιδράσεις και από τις δύο πλευρές τις επόμενες ώρες.

Ο Ερντογάν εκθέτει τον Τραμπ: Η Άγκυρα αιχμαλώτισε Αμερικανό Λοχία – Τον συνέλαβαν σε αεροδρόμιο – Κανένα σχόλιο από την Ουάσιγκτον

ΝΕΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΣΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΩΝ F-35

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ με δήλωση εκπροσώπου του στο κανάλι OPEN και στην ιστοσελίδα hellasjournal ουσιαστικά ανακοινώνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δέχθηκαν το τουρκικό αίτημα για την αγορά του συστήματος Patriot, για να μην αγοράσει η Τουρκία τους ρωσικούς S-400. Εάν δεν το πράξει, θα μπορούσε να υποστεί κυρώσεις αναφέρει η ανακοίνωση, στην οποία προστίθεται ότι κυρώσεις θα επιβληθούν και σε κυβερνητικές οντότητες, ιδιωτικές εταιρείες αλλά και άτομα που θα αναμειχθούν σε αυτή τη συναλλαγή με τη Ρωσία.

Είναι η πρώτη ξεκάθαρη δήλωση της αμερικανικής κυβέρνησης από τη στιγμή που τέθηκε το θέμα της πώλησης των Patriot. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι: “Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εδώ και καιρό καταστήσει σαφές ότι θέλουμε να συνεργαζόμαστε με την Τουρκία για την αεροπορική και πυραυλική της άμυνα. Όλα τα προηγούμενα χρόνια προσφέραμε ευκαιρίες στην Τουρκία να εξετάσει το PATRIOT, μεταξύ άλλων συστημάτων.

Καταστήσαμε επίσης σαφές στην Τουρκία ότι έχουμε πολύ σοβαρές ανησυχίες για τα σχέδια της να προχωρήσει στην απόκτηση του ρωσικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας S-400. Προειδοποιήσαμε σαφώς την Τουρκία ότι η ενδεχόμενη απόκτηση των S-400 θα οδηγήσει σε επαναξιολόγηση της συμμετοχής της στο πρόγραμμα των F-35, και θα θέσει σε κίνδυνο άλλες πιθανές μελλοντικές μεταβιβάσεις όπλων στην Τουρκία.

Επίσης, θα οδηγήσει σε πιθανές δράσεις στο πλαίσιο του νόμου για την καταπολέμηση των αντιπάλων της Αμερικής και θα υποστούν κυρώσεις οποιεσδήποτε κυβερνητικές οντότητες, ιδιωτικές επιχειρήσεις ή άτομα που εμπλέκονται σε μια τέτοια συναλλαγή. “Με τη δήλωση αυτή ξεκαθαρίζεται ότι εάν η Τουρκία δεν ακυρώσει την αγορά των ρωσικών S-400, δεν θα δοθεί το σύστημα Patriotκαι θα επηρεαστεί η συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35”, αναφέρει ο ανταποκριτής στην Ουάσιγκτον, Μιχάλης Ιγνατίου.