Επικαιρότητα Κρήτη

25η Μαρτίου Κρήτη: Η ώρα έναρξης των παρελάσεων και οι εκδηλώσεις σε δήμους του νησιού

Οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου στους δήμους της Κρήτης
Έτοιμη να γιορτάσει με κάθε λαμπρότητα – και – τη φετινή επέτειο της εθνικής Επανάστασης του 1821 είναι η Κρήτη. Όπως κάθε χρόνο τέτοια μέρα, έτσι και φέτος, ανήμερα της μεγάλης επετείου της 25ης Μαρτίου, το πρόγραμμα σε όλους τους δήμους του νησιού περιλαμβάνει σημαιοστολισμό, επετειακές εκδηλώσεις και φυσικά μαθητικές παρελάσεις.

Επισημαίνεται ότι σε αρκετές περιπτώσεις οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου ξεκίνησαν από το Σάββατο.

Στο Ηράκλειο ο εορτασμός της εθνικής επετείου λαμβάνει χώρα με κάθε μεγαλοπρέπεια από την Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου:

Ήδη, σήμερα Δευτέρα 25 Μαρτίου, οι καμπάνες των εκκλησιών της πόλης και των προαστίων σήμαναν χαρμόσυνα και η Φιλαρμονική του Δήμου Ηρακλείου παιάνισε το εωθινό στις 7:30 το πρωί, ενώ στις 8 πραγματοποιήθηκε η επίσημη έπαρση της σημαίας στο μνημείο-άγαλμα του Δασκαλογιάννη (πλατεία Δασκαλογιάννη).

Παράλληλα στην πόλη του Ηρακλείου πραγματοποιείται:

– Γενικός σημαιοστολισμός από την 8η πρωινή ώρα της 23ης μέχρι τη δύση του ηλίου της 25ης Μαρτίου 2024.

– Γενικός σημαιοστολισμός των πλοίων που ναυλοχούν στο λιμάνι του Ηρακλείου.

– Φωταγώγηση όλων των καταστημάτων του Δημοσίου, των ΟΤΑ, των ΝΠΔΔ και των τραπεζών κατά τις βραδινές ώρες της 24ης και της 25ης Μαρτίου, λαμβάνοντας μέριμνα για την εξοικονόμηση ενέργειας στο πλαίσιο και της αρ. ΥΠΕΝ/ΔΕΠΕΑ/68315/502/01.07.2022 (ΦΕΚ 3424 Β’) ΚΥΑ, όπως ισχύει.

Λίγο πριν τις 11 το πρωί θα τελεστεί επίσημη δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Κρήτης Ευγενίου, ενώ για την εθνική επέτειο θα μιλήσει η κ. Μαριλένα Παπαζαχαριάκη, εκπαιδευτικός- διευθύντρια του 44ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου.

Στις 11:30 π.μ. θα λάβει χώρα τελετή στο μνημείο του Δασκαλογιάννη με επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων.

Η παρέλαση αναμένεται να ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι και θα περάσει από τη λεωφόρο Δημοκρατίας, στο ύψος του μνημείου Μάχης Κρήτης, συνέχεια προς πλατεία Ελευθερίας, οδό Αβέρωφ, οδό Έβανς (αριστερά μεγάλη Έβανς) και ολοκλήρωση στην Καινούργια Πόρτα (Καμάρες, εξωτερικά των τειχών – είσοδο κηποθέατρου “Ν. Καζαντζάκης”).

Χερσόνησος

Και στον Δήμο Χερσονήσου φωταγωγήθηκαν όλα τα δημόσια, δημοτικά καταστήματα, ΝΠΔΔ και τράπεζες κατά τις βραδινές ώρες της 24ης και της 25ης Μαρτίου, λαμβάνοντας μέριμνα για την εξοικονόμηση ενέργειας στο πλαίσιο της αρ. ΥΠΕΝ/ΔΕΠΕΑ/68315/502/01.07.2022 (ΦΕΚ 3424 Β’) ΚΥΑ, όπως ισχύει.

Εξάλλου, η δημοτική Αρχή Χερσονήσου καλεί δημότες και επισκέπτες να τιμήσουν με την παρουσία τους τις εορταστικές εκδηλώσεις για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου.

Σήμερα Δευτέρα το πρωί τελείται Θεία Λειτουργία σε όλους τους Ιερούς Ναούς του Δήμου Χερσονήσου, ενώ μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ακολουθούν δοξολογία, εκφώνηση πανηγυρικού ημέρας και κατάθεση στεφάνων.

Ειδικότερα, στην έδρα του Δήμου, στις Γούρνες, και ώρα 10:15 π.μ. θα τελεστεί δοξολογία στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, στην οποία θα παραστεί ο δήμαρχος κ. Ζαχαρίας Δοξαστάκης και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου. Μετά το τέλος της δοξολογίας, θα εκφωνηθεί ο πανηγυρικός λόγος της ημέρας από την υποδιευθύντρια του Γενικού Λυκείου Γουβών, κ. Ζαφειρένια Φασουλά.

Ακολουθούν τέλεση επιμνημόσυνης δέησης, τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των εθνικών ηρώων, ανάκρουση Εθνικού Ύμνου και κατάθεση στεφάνων από τους επισήμους – μεταξύ άλλων – στον χώρο του Ηρώου στις Γούρνες.

Παρέλαση θα πραγματοποιηθεί από τα νήπια και τους μαθητές των σχολείων του Δήμου Χερσονήσου, ως εξής:

Α) Ώρα 11:30 π.μ. στην έδρα του Δήμου, στις Γούρνες, έμπροσθεν του Δημαρχείου.

Β) Ώρα 11 π.μ. στο λιμάνι Χερσονήσου, επί της κεντρικής οδού Ελ. Βενιζέλου.

Γ) Ώρα 11:45 π.μ. στα Μάλια, επί της κεντρικής οδού Ελ. Βενιζέλου.

Δ) Ώρα 11 π.μ. στην Επισκοπή, από το Δημοτικό Σχολείο προς τον χώρο του Ηρώου.

Ε) Ώρα 11 π.μ. στον Μοχό, επί της κεντρικής οδού ιατρού Γεωργίου Ζερβάκη.

ΣΤ) Ώρα 10:30 π.μ. στην Ανάληψη Χερσονήσου, επί της κεντρικής οδού Λασιθίου.

Ζ) Ώρα 9:30 π.μ. στη Χερσόνησο, από την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου προς τον χώρο του Ηρώου.

Οροπέδιο Λασιθίου

Στο Οροπέδιο Λασιθίου πραγματοποιείται, μεταξύ άλλων:

Σημαιοστολισμός οικιών και καταστημάτων από της 8ης πρωινής ώρας της 24ης μέχρι και τη δύση του ηλίου της 25ης Μαρτίου.

Επίσης ομιλίες, εκδηλώσεις, αναφορές εκπαιδευτικών και μαθητών στα σχολεία του Δήμου για το έπος του 1821.

Φωταγώγηση όλων των δημόσιων και δημοτικών καταστημάτων, των καταστημάτων Νομικών Προσώπων Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου, συλλόγων, συν/σμών, σωματείων, κ.λπ., δημοτικών δρόμων και πλατειών κατά τις βραδινές ώρες της 24ης και της 25ης Μαρτίου.

ΠΗΓΗ neakriti.gr