Επικαιρότητα Πόλεμος στο Ισραήλ

40 νεκροί από το ισραηλινό χτύπημα σε σχολείο του ΟΗΕ – Δήλωση ΗΠΑ και συμμάχων τους για τη συμφωνία

Αποτροπιασμός για το νέο «λουτρό αίματος» σε σχολείο του ΟΗΕ – Το Ισραήλ κάνει λόγο για «στοχευμένο χτύπημα» σε μαχητές της Χαμάς – Στον «αέρα» η συμφωνία για εκεχειρία

Τουλάχιστον 40 είναι οι νεκροί, ανάμεσά τους και παιδιά, και δεκάδες οι τραυματίες μετά το νέο χτύπημα του Ισραήλ σε σχολείο της UNRWA στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ στη Γάζα.

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε την επίθεση, αλλά κάνει λόγο για «στοχευμένο χτύπημα» σε μαχητές της Χαμάς.

Στον «αέρα» είναι η συμφωνία για εκεχειρία που περιέγραψε ο Τζο Μπάιντεν. Ο μόνιμος τερματισμός του πολέμου στη Γάζα και η πλήρης αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων είναι απαραίτητα για να συμφωνήσει η Χαμάς στην τελευταία πρόταση κατάπαυσης του πυρός, δήλωσε ο ηγέτης της.

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ είπε ότι δεν θα υπάρξει διακοπή των μαχών κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου λέει ότι το Ισραήλ είναι «προετοιμασμένο για μια πολύ έντονη επιχείρηση» κατά μήκος των συνόρων του με τον Λίβανο, όπου τα ισραηλινά στρατεύματα ανταλλάσσουν σχεδόν καθημερινά πυρά με μαχητές της Χεζμπολάχ εδώ και σχεδόν οκτώ μήνες.

Δείτε live

Όλες οι εξελίξεις στο in

14:10 Οι ΗΠΑ και σύμμαχοι τους εξέδωσαν κοινή δήλωση για τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα

Ο Λευκός Οίκος των ΗΠΑ εξέδωσε κοινή δήλωση με τους συμμάχους της χώρας σχετικά με τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα που περιέγραψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

Η δήλωση, η οποία αποδίδεται στους ηγέτες των ΗΠΑ, της Αργεντινής, της Αυστρίας, της Βραζιλίας, της Βουλγαρίας, του Καναδά, της Κολομβίας, της Δανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Πολωνίας, της Πορτογαλίας, της Ρουμανίας, της Σερβίας, της Ισπανίας, της Ταϊλάνδης και του Ηνωμένου Βασιλείου, αναφέρει ότι οι ηγέτες των χωρών «υποστηρίζουν πλήρως την κίνηση προς μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης ομήρων που βρίσκεται τώρα στο τραπέζι και όπως περιγράφηκε από τον πρόεδρο Μπάιντεν στις 31 Μαΐου 2024».

Στην ανακοίνωση υποστηρίζεται ότι «το Ισραήλ είναι έτοιμο να προχωρήσει με τη συμφωνία» και καλείται η Χαμάς να την αποδεχθεί και να ξεκινήσει τη διαδικασία απελευθέρωσης των αιχμαλώτων.

Η πρόταση, η οποία προβλέπει εκεχειρία έξι εβδομάδων σε πρώτη φάση πριν από τη μετάβαση σε μόνιμη κατάπαυση του πυρός, έχει προκαλέσει ανάμεικτα μηνύματα από Ισραηλινούς αξιωματούχους, με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου να υποστηρίζει ότι εξακολουθεί να δεσμεύεται να «εξαλείψει» τη Χαμάς πριν από τον τερματισμό του πολέμου.

14:00 Παλαιστίνιοι διασώστες ανέσυραν τα πτώματα τεσσάρων ατόμων στη Νουσεϊράτ

Πλάνα που ανάρτησε η Ερυθρά Ημισέληνος της Παλαιστίνης (PRCS) δείχνουν τα μέλη της να ανασύρουν τα πτώματα των θυμάτων μιας από τις τελευταίες επιθέσεις του Ισραήλ στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ.

Στα πλάνα, οι διασώστες της PRCS μεταφέρουν τα σώματα αρκετών νεκρών, τυλιγμένα σε λευκά σάβανα, σε νοσοκομείο για να προετοιμαστούν για ταφή.

Δείτε το σχετικό βίντεο: