Επικαιρότητα Τεχνολογία

5G: Μάχη στις ΗΠΑ ανάμεσα σε κυβέρνηση και εταιρείες για τα δίκτυα – Φοβούνται ότι επηρεάζει τα αεροπλάνα

5G: Μάχη στις ΗΠΑ ανάμεσα σε κυβέρνηση και εταιρείες για τα δίκτυα - Φοβούνται ότι επηρεάζει τα αεροπλάνα

Μεγάλη συζήτηση έχει προκληθεί στις ΗΠΑ για τον αν το σήμα ορισμένων υπηρεσιών στα δίκτυα 5G προκαλεί ηλεκτρονικομαγνητικές παρεμβολές οι οποίες επηρεάζουν τα αεροπλάνα. Την περασμένη Παρασκευή το υπουργείο Μεταφορών των Ηνωμένων Πολιτειών αλλά και η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας (FAA) ζήτησαν από τις δύο μεγαλύτερες εταιρείες που ελέγχουν τις τηλεπικοινωνίες στη χώρα, την Verizon και την AT&T, να αναβάλλουν το πολύ για δύο εβδομάδες την ανάπτυξη κάποιων ασύρματων υπηρεσιών 5G εξαιτίας αυτού του φόβου.

Ωστόσο, οι δύο εταιρείες απέρριψαν το εν λόγω αίτημα αν και την Κυριακή ανακοίνωσαν πως είναι διατεθειμένες να εφαρμόσουν παρόμοιους περιορισμούς στις κεραίες 5G τους, όπως αυτές που χρησιμοποιούνται κοντά στα γαλλικά αεροδρόμια, για τους επόμενους έξι μήνες.

«Οι νόμοι της φυσικής είναι οι ίδιοι στις Ηνωμένες Πολιτείες και στη Γαλλία» αναφέρουν οι δύο εταιρείες και προσθέτουν. «Εάν οι αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες επιτρέπεται να εκτελούν πτήσεις κάθε μέρα στη Γαλλία, τότε οι ίδιες συνθήκες λειτουργίας θα πρέπει να επιτρέπουν και στις Ηνωμένες Πολιτείες».

Από την πλευρά της η FAA δήλωσε ότι οι συνθήκες στη Γαλλία είναι διαφορετικές, καθώς οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών που δραστηριοποιούνται στη χώρα χρησιμοποιούν χαμηλότερα επίπεδα ισχύος για το 5G από ό,τι επιτρέπεται στις ΗΠΑ.

Τι αναφέρουν οι κατασκευαστές αεροσκαφών

Οι κατασκευαστές αεροσκαφών έχουν προειδοποιήσει ότι τα ασύρματα σήματα 5G του φάσματος C-Band ενδέχεται να παρεμβαίνουν στα ευαίσθητα ηλεκτρονικά συστήματα των αεροσκαφών και να διαταράξουν τις πτήσεις.

Όλες οι πλευρές εξετάζουν την ανάπτυξη του ασύρματου δικτύου 5G. Αρχικά είχε προγραμματιστεί το λανσάρισμα νέων υπηρεσιών για τις 5 Δεκεμβρίου, αλλά συμφώνησαν ότι αυτό θα γίνει με καθυστέρηση ενός μήνα δηλαδή στις 5 Ιανουαρίου. Σε αυτό το διάστημα θα γίνονταν περαιτέρω έλεγχοι ασφαλείας.