Διεθνής Ασφάλεια Επικαιρότητα

Αφγανιστάν: Επεσε και ο τελευταίος θύλακος αντίστασης -Οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την Πανσίρ

Αφγανιστάν: Επεσε και ο τελευταίος θύλακος αντίστασης -Οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την Πανσίρ

Οι Ταλιμπάν έχουν τον πλήρη έλεγχο της αφγανικής επαρχίας Πανσίρ στο Αφγανιστάν, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ισλαμιστικού κινήματος, Μπιλάλ Καρίμι.

«Η Πανσίρ εισήλθε στον πλήρη έλεγχο του Ισλαμικού Εμιράτου», είπε ο Καρίμι με ανάρτηση στο twitter.

Τρεις άλλες πηγές των Ταλιμπάν, που επικαλείται το Reuters, ανέφεραν ότι το κίνημα πλέον έχει τον πλήρη έλεγχο ολόκληρου του Αφγανιστάν.
Ο αντιαμερικανισμός στην Ευρώπη μετά το Αφγανιστάν- Τί θα αλλάξει η ΕΕ;

Η τουρκική εφημερίδα «Yeni Safak», επικαλούμενη τον ανταποκριτή της στην Καμπούλ, μετέδωσε ότι η Πανσίρ έπεσε στον έλεγχο των Ταλιμπάν, τονίζοντας ότι νωρίτερα σημειώθηκαν στην επαρχία σφοδρές μάχες.

Μια πηγή στο αρχηγείο της αστυνομίας στην Καμπούλ τόνισε επίσης ότι η Πανσίρ καταλήφθηκε από τους Ταλιμπάν.

«Η επαρχία Πανσίρ έπεσε, όλοι οι άνθρωποι ή στρατιώτες της αντίστασης αιχμαλωτίστηκαν, ο Αμρουλάχ Σάλεχ και ο (αρχηγός της αντίστασης) Αχμάντ Μασούντ τράπηκαν σε φυγή», είπε η πηγή.

Ο Μουλά Μπασαντάρ επικεφαλής νέας κυβέρνησης στο Αφγανιστάν
Πηγές των Ταλιμπάν δήλωσαν νωρίτερα ότι ο συνιδρυτής των Ταλιμπάν, Μουλά Μπασαντάρ, θα ηγηθεί της νέας κυβέρνησης που θα ανακοινωθεί σύντομα.

Ο Ρώσος πρέσβης δήλωσε επίσης ότι η Μόσχα δεν προτίθεται να προμηθεύσει όπλα στη νέα κυβέρνηση του Αφγανιστάν, μεταδίδει το RIA.

Αναφερόμενος στην απομάκρυνση Ρώσων πολιτών από το Αφγανιστάν, ο Ρώσος πρέσβης δήλωσε ότι περισσότεροι από 300 Αφγανοί με ρωσικά διαβατήρια και διαβατήρια των χωρών του Οργανισμού Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας καθώς και 800 Αφγανοί φοιτητές έχουν υποβάλει αιτήσεις για να επιστρέψουν στη Ρωσία.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε νωρίτερα πως η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να συζητήσει τη «νομιμοποίηση» πολιτικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, «φωτογραφίζοντας» τους Ταλιμπάν, που ελέγχουν τη χώρα.

Η πρεσβεία του Αφγανιστάν στη Μόσχα λαμβάνει μαρτυρίες για «θηριωδίες» των Ταλιμπάν
Την ίδια ώρα, η πρεσβεία του Αφγανιστάν στη Μόσχα έκανε τις πρώτες της δηλώσεις μετά την αλλαγή εξουσίας στην Καμπούλ, ανακοινώνοντας ότι λαμβάνει πολλές μαρτυρίες για «φρικτές θηριωδίες των Ταλιμπάν».

«Η κοινή γνώμη του Αφγανιστάν είναι σοκαρισμένη με αυτά που συντελούνται στη χώρα. Η πρεσβεία λαμβάνει πολλές επιστολές με παραπομπές σε βίντεο με φρικτές ενέργειες των Ταλιμπάν. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να δει και να συνειδητοποιήσει τι συμβαίνει στο Αφγανιστάν» αναφέρεται στην επιστολή της πρεσβείας του Αφγανιστάν, που βρίσκεται στη διάθεση του πρακτορείου Ria Novosti.

Η διπλωματική αποστολή του Αφγανιστάν είχε δηλώσει νωρίτερα στο Ria Novosti ότι μέχρι να αποσαφηνισθεί η κατάσταση δεν θα σχολιάζει τα γεγονότα στη χώρα. Παράλληλα, η πρεσβεία συνέχισε να εργάζεται, παρέχοντας προξενικές υπηρεσίες στους πολίτες της χώρας της.

Πηγή:www.iefimerida.gr