Εθνικά Θέματα Επικαιρότητα

Αλλάζουν όλα στην ελληνική Αεροπορία Στρατού: Την πιο κατάλληλη στιγμή έρχονται τα 70 ελικόπτερα Kiowa Warrior – Απάντηση στα τουρκικά σενάρια EFES

Τουρκική κάθοδος στην Ερυθρά αναστατώνει το Κάϊρο: Συμφωνία με Σουδάν για έναρξη ερευνών για πετρέλαιο

Αλλάζουν όλα ως προς το «υλικό» της ελληνικής αεροπορίας στρατού μετά την επικείμενη άφιξη 70 αμερικανικών ελικοπτέρων Kiowa Warrior, τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες, θα αφιχθούν στη χώρα μας μέχρι το τέλος του χρόνου.

Η προεργασία ήδη έχει λάβει χώρα και Ελλάδα και ΗΠΑ έχουν συνεργαστεί και στην επιλογή των ανταλλακτικών.

Στις ΗΠΑ σε ειδικές εγκαταστάσεις με πλεονάζων υλικό έχουν μεταβεί Έλληνες αξιωματικοί, σύμφωνα με τον ελληνικό τύπο, για να επιλέξουν τα ελικόπτερα που θα επανδρώσουν την αεροπορία στρατού, στην κυριολεξία πάνω στην πιο κατάλληλη ώρα.

Η επιχειρησιακή παρουσία 70 ελικοπτέρων αυτού του τύπου, με τον κατάλληλο εξοπλισμό, πολυβόλα και ενδεχομένως αντιαρματικά συστήματα, όπως πυραύλους Hellfire για παράδειγμα, θα αποτελέσει ένα πραγματικά τρομερό όπλο στα χέρια του ελληνικού Πενταγώνου.

Υπενθυμίζουμε ότι τα αντιαρματικά βλήματα AGM-114L Hellifire II μπορούν να πλήξουν τον στόχο σε απόσταση 8 χλμ.

Οι Τουρκικές δυνάμεις από την άλλη πλευρά, εκπαιδεύονται εδώ και χρόνια (σενάρια ασκήσεων EFES) για την κατάληψη ελληνικής νήσου (μικρής ή μεγάλης) με διάφορους τρόπους.

Εν αρχή με ναυτικό και αεροπορικό αποκλεισμό ενώ στην συνέχεια τουρκικές αερομεταφερόμενες δυνάμεις με δεκάδες ελικόπτερα S-70 θα προσπαθήσουν να αποβιβάσουν δυνάμεις σε καίρια σημεία για την δημιουργία προγεφυρωμάτων.

Παράλληλα, με την χρήση μεγάλων αποβατικών κλάσης Bayraktar, τα οποία μπορούν να μεταφέρουν 367 εξοπλισμένους στρατιώτες, 20 άρματα μάχης και 24-60 οχήματα, οι Τούρκοι θα επιχειρήσουν πιθανόν απόβαση σε συγκεκριμένες ακτές του νησιού που θα επιλέξουν αποβιβάζοντας μεγάλες δυνάμεις για την κατάληψη της νήσου.

Η παρουσία λοιπόν 70 ελικοπτέρων Kiowa με κάλαθο αντιαρματικών πυραύλων μαζί με την συνδρομή της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας, θα αποτελέσουν το πιο αποτελεσματικό όπλο αναχαίτισης τυχόν τέτοιων σεναρίων, εξαλείφοντας κάθε τουρκική προσπάθεια εν τη γενέσει της.

Είναι γνωστό στην στρατιωτική πρακτική και ιστορία, ότι εδραίωση και η εξάπλωση προγεφυρώματος σε εχθρικό έδαφος, αποτελεί το Α και το Ω των αποβατικών επιχειρήσεων, και η άμεση και αποτελεσματική εξάλειψη του την μόνη ενδεδειγμένη λύση.

Το σενάριο αυτό εξάγεται από την πολύχρονη παρακολούθηση των τουρκικών αποβατικών ασκήσεων που διεξάγουν τουρκικές δυνάμεις εδώ και πολλά χρόνια στον όρμο doganbey κοντά στην Σμύρνη, και αποτελεί το κύριο σενάριο των τουρκικών διακλαδικών ασκήσεων χρόνια ολόκληρα.

Το τελευταίο διάστημα καταγράφονται ενοχλήσεις του τουρκικού γενικού επιτελείου, για την παραχώρηση εκ μέρους των ΗΠΑ προς την Ελλάδα των συγκεκριμένων ελικοπτέρων, που σημειωτέων θα αναβαθμίσουν κατακόρυφα την μαχητική μας ικανότητα, σε συνδυασμό με την πρόσφατη παραλαβή10 μεταφορικών ελικοπτέρων τύπου Σινούκ.

Οι Τούρκοι την ίδια στιγμή «ξεσαλώνουν» με διεκδικήσεις τόσο στην κυπριακή ΑΟΖ, όσο και με ύποπτες κινήσεις στην ευαίσθητη περιοχή των Δωδεκανήσων, θέλοντας πάση θυσία κομμάτι από την τεράστια «πίτα» των ενεργειακών κοιτασμάτων στην Α.Μεσόγειο και το Αιγαίο.

Η νέο-οθωμανική πολιτική του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η οποία παρουσιάζεται με ωμή πλέον αμφισβήτηση των συνόρων σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, η συνεχιζόμενη παράνομη κατοχή της βόρειας Κύπρου, οι πολεμικές επιχειρήσεις-εισβολές που διεξάγει σε βόρεια Συρία και βόρειο Ιράκ, η ανάμιξή της στα εσωτερικά Ελλάδας και Βουλγαρίας στη Θράκη, οι βλέψεις της στον Καύκασο, η αποσταθεροποιητική της εμπλοκή στα δυτικά Βαλκάνια με εργαλεία της το εξτρεμιστικό Ισλάμ και πρόθυμους συνεργάτες ορισμένους σλαβόφωνους νοσταλγούς της τουρκοκρατίας, αποτελούν απλά αποφάσεις που ο ίδιος ο Τούρκος ηγέτης εφαρμόζει ανασύροντας από την λήθη τον περιβόητο τουρκικό «Όρκο του Έθνους», ή «Misak-ı Millî».

Εάν σε αυτήν την πολιτική της Άγκυρας προσθέσουμε και την εκτίμηση του think tank, Stratfor, ότι η Τουρκία πιθανόν να εντείνει τις προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ το επόμενο διάστημα, τότε έχουμε έτοιμο το σκηνικό έντασης.

Όπως τονίζει το Stratfor, «η Κύπρος διενεργεί έρευνες σε αρκετά πετρελαϊκά οικόπεδα της Ανατολικής Μεσογείου, σε μια περιοχή που η διεθνής κοινότητα θεωρεί ως Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου.

Η Τουρκία, από την άλλη πλευρά, λέει πως τα οικόπεδα αποτελούν μέρος των εδαφών της, και για αυτόν τον λόγο ανακοίνωσε τη διενέργεια των στρατιωτικών ασκήσεων στην περιοχή».

Όπως και να έχει, ο Ερντογάν αυτήν την περίοδο είναι «στριμωγμένος» από παντού και πολλοί ειδικοί εκτιμούν ότι αναζητά διέξοδο, με αυτήν να περιγράφεται αρχικά σε Κύπρο και μετά στο Αιγαίο για πολιτικούς λόγους στο εσωτερικό του, αλλά φυσικά και για ενεργειακούς λόγους.  

Είναι σίγουρο πως η απόκτηση των επιθετικών ελικοπτέρων Kiowa Warrior, αποτελούν σημαντικό βήμα ενίσχυσης του Ελληνικού Στρατού, ωστόσο, οι ανάγκες είναι πολλές και τα κενά που πρέπει να καλυφθούν ιδιαίτερα σημαντικά…