Ελλάδα Επικαιρότητα

Απεργία ΑΔΕΔΥ: Στο Μονομελές Πρωτοδικείο κρίνεται η “τύχη” της – Ποια ΜΜΜ άλλαξαν τις κινητοποιήσεις τους

Απεργία ΑΔΕΔΥ: Στο Μονομελές Πρωτοδικείο κρίνεται η “τύχη” της – Ποια ΜΜΜ άλλαξαν τις κινητοποιήσεις τους

Ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου της Αθήνας κατά τη διάρκεια της συζήτησης της κατεπείγουσας αγωγής της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, να κριθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία, η ΑΔΕΔΥ δήλωσε την εξαίρεση των εκπαιδευτικών και των υπαλλήλων του υπουργείου Παιδείας από την απεργιακή κινητοποίηση, προκειμένου να διεξαχθούν οι πανελλήνιες εξετάσεις.

Η πλευρά της ΑΔΕΔΥ επισήμανε παράλληλα ότι τροποποιούν τις κινητοποιήσεις τους κι άλλα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, εκτός από τον ΗΣΑΠ, που μετέτρεψε την 24ωρη απεργία σε στάση εργασίας.

– Τα αστικά λεωφορεία της Αθήνας που μετέτρεψαν το 24ωρο απεργιακό αίτημα σε στάση εργασίας από τις 13:00 μέχρι τις 17:00 το απόγευμα.

– Το Μετρό και τα μέσα σταθερής τροχιάς, τα 8 από 9 σωματεία, προχωρούν σε στάση εργασία από τις 9 π.μ μέχρι τη λήξη της βάρδιας

– οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί δεν έχουν προκηρύξει απεργία, μόνο συμμετέχουν στο συλλαλητήριο το απόγευμα

«Πρόκειται για ένα αντεργατικό νομοσχέδιο με τεράστια συμβολική σημασία. Αποτελεί ριζική αναδιάρθρωση στα εργασιακά και το υπουργείο θέλει να κρίνει την απεργία παράνομη στο σύνολό της» επεσήμανε στο δικαστήριο η πλευρά της ΑΔΕΔΥ.

Από την άλλη, το υπουργείο Παιδείας υποστήριξε πως η απεργία θα πρέπει να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική, αφού μεταξύ άλλων επεσήμανε ότι «δεν προβλέπεται προσωπικό ασφαλείας για κάλυψη των αναγκών των πανελλαδικών εξετάσεων» καθώς και ότι η απεργία γίνεται «σε βάρος των μαθητών, που ταλαιπωρούνται όλο το προηγούμενο διάστημα λόγω πανδημίας και τώρα ξανά εν μέσω πανελληνίων».

Σημειώνεται ότι οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης σε ό,τι αφορά στην απεργία της ΑΔΕΔΥ και τις Πανελλαδικές Εξετάσεις δεν αφορούν την ΟΛΜΕ, στο αίτημα για την εξαίρεση της οποίας η ΑΔΕΔΥ υποχώρησε, αλλά στην πρόβλεψη της δυνατότητας χρήσης των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς ως τις 10.00 π.μ της Τετάρτης, προκειμένου να μπορέσουν να προσέλθουν υποψήφιοι, επιτηρητές και λοιποί συντελεστές στις αυριανές πανελλήνιες εξετάσεις.

Το δικαστήριο διέκοψε για τις 2, οπότε και αναμένεται να συνεχιστεί η συζήτηση.