Ελλάδα Επικαιρότητα

Απολογούνται τα τρία μέλη του πληρώματος του Blue Horizon για τον θάνατο του Αντώνη Καργιώτη

Τα λάθη που οδήγησαν στη δολοφονία του 36χρονου Αντώνη – Το νέο βίντεο ντοκουμέντο καταγράφει τι προηγήθηκε πέντε λεπτά πριν το δολοφονικό σπρώξιμο του Αντώνη στη θάλασσα

Ώρα ανακριτή σήμερα Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου, για τους τρεις από τους τέσσερις κατηγορούμενους για το έγκλημα στο Blue Horizon και τη δολοφονία του 36χρονου Αντώνη στο λιμάνι του Πειραιά μετά την προθεσμία που ζήτησαν και έλαβαν χθες Σάββατο.

Ο τέταρτος κατηγορούμενος, υποπλοίαρχος, υπεύθυνος καταστρώματος, νοσηλεύεται με ισχαιμικό επεισόδιο και η απολογία του πιθανότατα θα πραγματοποιηθεί στο νοσοκομείο.

Αναφορικά με τις κατηγορίες που τους αποδόθηκαν, ο Εισαγγελέας, σε βάρος του μέλους του πληρώματος, τον ύπαρχο, που διακρίνεται στο βίντεο να σπρώχνει τον άτυχο επιβάτη άσκησε ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο και επικίνδυνη παρέμβαση σε θαλάσσιες συγκοινωνίες.

Για συνέργεια στην ανθρωποκτονία που τελέστηκε με ενδεχόμενο δόλο διώκονται τα άλλα δύο μέλη του πληρώματος που ήταν παρόντες.

Ποινική δίωξη ασκήθηκε και στον καπετάνιο που συνέχισε την πορεία του καραβιού ενώ γνώριζε ότι υπήρχε άνθρωπος στη θάλασσα.

Ο καπετάνιος που όχι μόνον δεν έκανε πίσω, αλλά συνέχισε σαν να μην έχει συμβεί τίποτα διώκεται με βάση τις νέες διατάξεις που ψηφίστηκαν μετά την τραγωδία των Τεμπών για επικίνδυνη παρέμβαση στις θαλάσσιες συγκοινωνίες που επίσης είναι κακούργημα.

Οι ποινές που προβλέπονται για τα αδικήματα αυτά είναι μέχρι ισόβια, σύμφωνα με το dikastiko.gr.

Στην Εισαγγελία έχει παραδοθεί και το πόρισμα της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης που είχε διατάξει ο υπουργός Ναυτιλίας Μ. Βαρβιτσιώτης για τη διερεύνηση των ευθυνών του προσωπικού του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά αναφορικά με το τραγικό περιστατικό.

Blue Horizon: Κατεπείγουσα Εισαγγελική έρευνα για τυχόν ευθύνες από την πλευρά της λιμενικής αρχής

Παράλληλα, από την εισαγγελία πρωτοδικών Πειραιά δόθηκε εντολή για τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής έρευνας για τυχόν ευθύνες από την πλευρά της λιμενικής αρχής.

Μεταξύ άλλων θα ερευνηθεί:

– Εάν ήταν παρόντες λιμενικοί κατά τη διάρκεια του απόπλου του πλοίου

– Εάν έπραξαν ό,τι προβλέπεται από τη στιγμή που ο 36χρονος έπεσε στη θάλασσα.

Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Διεθνή Κανόνα για τις διαδικασίες του απόπλου, έχουν σοβαρές ευθύνες οι λιμενικές αρχές αλλά και οι ναυτιλιακές εταιρείες που επιτρέπουν το λύσιμο των κάβων και την αναχώρηση του πλοίου με τον καταπέλτη ανεβασμένο. Αυτό υπονομεύει την ίδια την ασφάλεια και θέτει σε κίνδυνο επιβάτες που επιχειρούν να ανέλθουν στο πλοίο την τελευταία στιγμή.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το MEGA από το ημερολόγιο συμβάντων του πλοίου, προκύπτουν εγκληματικά λάθη και παραλείψεις λίγο πριν και μετά τη δολοφονία του Αντώνη.

Συγκεκριμένα:

-Ο ύπαρχος σπρώχνει τον 36χρονο από τον καταπέλτη περίπου στις 21.09.

-Τρία λεπτά μετά το Blue Horizon αποπλέει.

-Στις 21.13 ο καπετάνιος ενημερώνει το λιμεναρχείο για άνθρωπο στη θάλασσα, αλλά δεν αναφέρει την εγκληματική ενέργεια.

-Στις 21:15 επιβάτες του Blue Horizon αλλά και από το Ελυρος ενημερώνουν Λιμενικό- Αστυνομία

-21:42 δίνεται εντολή για «κράτει» στις μηχανές.

-Στις 22:01 δίνεται τελικά η εντολή για επιστροφή του στον Πειραιά.

«Η πρώτη του ενέργεια δίνει εντολή στον υποπλοίαρχο ενημέρωση τώρα το vts, 21: 13, 21.14 παίρνει ο ίδιος τηλέφωνο στο Α λιμενικό τμήμα, καλώς το γνωρίζουμε ανέμενε οδηγίες», ανέφερε ο συνήγορος.

Νέο βίντεο ντοκουμέντο καταγράφει τι προηγήθηκε πέντε λεπτά πριν το δολοφονικό σπρώξιμο του Αντώνη στη θάλασσα

Ο 36χρονος, φαίνεται να βγαίνει από το πλοίο, συνομιλεί με δύο καβοδέτες, μετακινείται προς τις δέστρες και όταν βλέπει πως το πλοίο είναι έτοιμο να αναχωρήσει κατευθύνεται προς τον καταπέλτη, ο οποίος ακόμα δεν έχει σηκωθεί.

Όλα δείχνουν πως ο Αντώνης ένιωθε άνετα μεταξύ των εργαζομένων στο λιμάνι και όλοι γνώριζαν ποιος ήταν, όπως προκύπτει και από καταθέσεις στη δικογραφία. Για λίγο συνομιλεί και με μέλος του πληρώματος.

Τα όσα ακολουθούν εγκληματικά. Κανείς από το πλήρωμα δεν προσπαθεί να τον βοηθήσει, να του ρίξει έστω ένα σωσίβιο.

Τι θα ισχυριστούν οι κατηγορούμενοι στις απολογίες τους

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο άνθρωπος που έριξε τον Αντώνη στη θάλασσα θα αναλάβει το μερίδιο της ευθύνης που του αναλογεί αλλά θα υποστηρίξει πως είναι λάθος η κατηγορία της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο.

Ο πλοίαρχος θα υποστηρίξει πως έπραξε τα δέοντα και η εντολή που είχε ήταν να αναμένει οδηγίες και όταν του έδωσαν εντολή να επιστρέψει στο λιμάνι επέστρεψε.

Τα άλλα δύο μέλη αναμένεται επίσης, να υποστηρίξουν πως δεν είχαν καμία πρόθεση να προκαλέσουν κακό στον Αντώνη.

Σύμφωνα με τον συνήγορο υπεράσπισης του πλοιάρχου, δηλώνει μετανιωμένος για ό,τι έχει συμβεί καθώς μεταγενέστερα συνειδητοποίησε το ακριβώς τι συνέβη. Σύμφωνα με τον ίδιο, ενημέρωσε τις λιμενικές αρχές για το ότι υπήρχε ένας άνθρωπος στη θάλασσα και πως έπραξε τα δέοντα.

Σε κάθε περίπτωση μετά το τέλος της απολογίας των κατηγορουμένων ανακριτής και εισαγγελέας θα αποφασίσουν για την περαιτέρω ποινική τους μεταχείριση.

Απ. Λύτρας (δικηγόρος οικογένειας 36χρονου): “Φοβάμαι ότι θα ισχυριστούν πως ο Αντώνης γλίστρησε και έπεσε”

Τους φόβους του για την υπερασπιστική γραμμή που θα ακολουθήσουν οι 4 κατηγορούμενοι και τις ενστάσεις για τις κατηγορίες που τους αποδίδονται εξέφρασε ο δικηγόρος Απόστολος Λύτρας για τη δολοφονία του 36χρονου.

«Τη Δευτέρα εμείς θα δηλώσουμε παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας και θα πάρουμε αντίγραφο της δικογραφίας. Να δούμε τι θα πουν» δήλωσε ο συνήγορος της οικογένειας του Αντώνη Καργιώτη μιλώντας στο Open και την εκπομπή Τώρα Μαζί.

Ο κ. Λύτρας εμφανίστηκε ωστόσο ιδιαίτερα αποκαλυπτικός ως προς την εκτίμηση για τη γραμμή υπεράσπισης των κατηγορουμένων. «Έχω γίνει ήδη από την πρώτη στιγμή μάντης, νομίζω ότι θα ισχυριστούν πως γλίστρησε και έπεσε ο Αντώνης. Θα προσπαθήσουν να μας βγάλουνε όλη την Ελλάδα τρελούς. Εύχομαι να μην συμβεί αυτό» σχολίασε χαρακτηριστικά.

Λύτρας για δολοφονία 36χρονου: Ένσταση για τον ενδεχόμενο δόλο

Για την κατηγορία που αντιμετωπίζουν οι κατηγορούμενοι για ανθρωποκτονία και απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο, ο δικηγόρος σημείωσε πως «και εκεί ακόμα έχω μια ένσταση. Είναι δυνατόν να τον σπρώχνει κάποιος στο συγκεκριμένο σημείο, ναυτικός, έμπειρος, που να ξέρει ότι οι μηχανές δουλεύουν, να ξέρει ότι από τη δύνη δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να ζήσει, να μιλάμε για ενδεχόμενο δόλο; Δεν ξέρω».

Και πρόσθεσε: «Είναι δεδομένο όποιος ασχολείται με σκάφη και με καράβια και με τη θάλασσα γενικά, ξέρει πως όταν οι προπέλες δουλεύουν δίπλα στον ντόκο και με τόση μεγάλη δύναμη δεν υπάρχει καμία πιθανότητα κάποιος να ζήσει. Είναι δεδομένο». Ο κ. Λύτρας σημείωσε πως από τη δικογραφία που θα λάβουν την Δευτέρα, θα έχει ιδιαίτερη σημασία εάν έχουν ανακτηθεί τα στοιχεία από το «μαύρο κουτί» του πλοίου και όλες οι λεπτομέρειες για το τραγικό περιστατικό.

ΠΗΓΗ neakriti.gr