Ελλάδα Επικαιρότητα

ΑΠΘ: Διαψεύδει ο πρύτανης το «πυρηνικό ριφιφί» από κουκουλοφόρους

Διαψεύδει ο πρύτανης του ΑΠΘ Χαράλαμπος Φειδάς το δημοσίευμα ότι κουκουλοφόροι παραβίασαν την πόρτα του πυρηνικού αντιδραστήρα.

Μιλώντας στο Open για το θέμα ο Χαράλαμπος Φειδάς, πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης εξήγησε παραβιάστηκε απλά ένα λουκέτο και ο πυρηνικός αντιδραστήρας «είναι ένα μικρός αντιδραστήρας που χρησιμοποιείται καθαρά για εκπαιδευτικούς σκοπούς και έχει μικρό βαθμό επικινδυνότητας. Δεν τίθεται θέμα διαρροής ραδιενεργού υλικού, δεν τίθεται θέμα ανάφλεξης, υπόκειται σε όλους τους ελέγχους και από την Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας. Υπάρχουν μέτρα ασφαλείας, φυλάσσεται σε χώρο στο υπόγειο, με θωρακισμένη πόρτα και συναγερμό. Είναι από το 1974 για εκπαιδευτικούς σκοπούς για το τμήμα Φυσικής», σημείωσε.

Επισήμανε μάλιστα ότι δεν έχει καμία προσπάθεια εισβολής στον χώρο τις προηγούμενες ημέρες. «Από ότι γνωρίζω πριν 1.5 περίπου μήνα βρέθηκε παραβιασμένο το λουκέτο σε πόρτα που οδηγεί στο υπόγειο που βρίσκεται ο αντιδραστήρας, χωρίς να υπάρχει παραβίαση του χώρου και τίποτε παραπάνω. Δεν υπάρχει καμία παραβίαση στην πόρτα του αντιδραστήρα και καμία περίπτωση διαρροής».

Στην ερώτηση γιατί κλήθηκε η αστυνομία το περασμένο Σάββατο, ο πρύτανης απάντησε: «Υπήρξε μια προσπάθεια 15 ατόμων να παραβιάσουν με τροχό την περίφραξη του χώρου που γίνεται το νέο έργο της βιβλιοθήκης. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στην καταστροφή της δημόσιας περιουσίας ενός έργου που κοστολογείται στο 1.3 εκατομμύρια. Από κει και πέρα η αστυνομική αρχή έχει την ευθύνη και την δυνατότητα να παρέμβει όταν τελούνται αδικήματα αξιόποινα. Η αστυνομία θεώρησε πως πρέπει να επέμβει και στη σχολή θετικών επιστημών γιατί κατά πάσα πιθανότητα θεώρησε πως εκεί βρίσκονται αυτά τα άτομα».

Να σημειωθεί ότι δημοσίευμα της εφημερίδα τα ΝΕΑ αναφέρει ότι απόπειρα επίθεσης με αλυσοπρίονο επιχείρησαν κουκουλοφόροι στο ΑΠΘ και συγκεκριμένα στον υπόγειο χώρο της Φυσικομαθηματικής Σχολής – όπου βρίσκεται πυρηνικός αντιδραστήρας – με σκοπό να καταλάβουν πάλι τη Βιολογική Σχολή.

Η απόπειρα έγινε όπως αποκαλύπτουν τα ΝΕΑ πριν από μερικά 24ωρα από κουκουλοφόρους καταληψίες του ΑΠΘ με κίνδυνο έκλυσης ποσότητας ραδιενέργειας από ράβδους ουρανίου ή από ειδική συσκευή νετρονίων.

Μάλιστα, οι πληροφορίες θέλουν οι κουκουλοφόροι να έχουν σπάσει το εξωτερικό περίβλημα της προστασίας του πυρηνικού αντιδραστήρα.

ΠΗΓΗ newsit.gr