Διεθνής Οικονομία Επικαιρότητα

Αρνητικό κλίμα στη Wall Street – Χρέος και λιανεμπόριο σε πρώτο πλάνο

Επιφυλακτικοί παραμένουν οι επενδυτές περιμένοντας να φανεί… λευκός καπνός από το νέο γύρο συνομιλιών μεταξύ Λευκού Οίκου και Κογκρέσου για το «ταβάνι» του χρέους

Η βαριά σκιά της απειλής του χρέους και μιας πιθανής στάσης πληρωμών από το αμερικανικό Δημόσιο επιβάρυνε και σήμερα το κλίμα στη Wall Street. Οι επενδυτές ελπίζουν στο καλύτερο, αλλά κυρίως φοβούνται το χειρότερο από το νέο γύρο των συνομιλιών, οπότε στο μεταξύ κράτησαν επιφυλακτική στάση οδηγώντας τους δείκτες σε πτωτική τροχιά.

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones κινήθηκε σταθερά αρνητικά και τελικά έκλεισε στις 33.012 μονάδες με πτώση ύψους 1,01%. Ανάλογη πορεία και για τον S&P 500 που κατέγραψε πτώση κατά 0,64% στις 4.109 μονάδες. Αντιστοίχως και ο τεχνολογικός Nasdaq δεν κατάφερε να κρατήσει τα αρχικά του κέρδη με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί στις 12.343 μονάδες με κάμψη 0,18%.

Ο συστημικός κίνδυνος του χρέους

Η νέα συνάντηση του Τζο Μπάιντεν με τον επικεφαλής της Βουλής, Κέβιν ΜακΚάρθι και τα έτερα ηγετικά στελέχη της Βουλής και της Γερουσίας δεν είχε ολοκληρωθεί μέχρι την ολοκλήρωση της συνεδρίασης στο χρηματιστήριο, όμως η προηγούμενη συνάντηση τους δεν κατέγραψε πρόοδο, ώστε να καλλιεργεί ελπίδες για την επίτευξη συμφωνίας.

Πίσω από τις κλειστές πόρτες, τα τεχνικά κλιμάκια των δύο πλευρών φαίνεται πως εργάζονται ακατάπαυστα γνωρίζοντας πως τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει επικίνδυνα. Σύμφωνα με την Τζάνετ Γέλεν το Δημόσιο δεν θα μπορεί να καλύψει τις υποχρεώσεις του πέραν της 1ης Ιουνίου. Και η υπουργός Οικονομικών σε συνεχείς παρεμβάσεις της έχει επαναλάβει ξανά και ξανά με τον πλέον σαφή τρόπο το μέγεθος του κινδύνου που ελλοχεύει για την αγορά, την αμερικανική οικονομία, αλλά και την παγκόσμια οικονομία σε περίπτωση που δεν βρεθεί συμβιβαστική συμφωνία.

Ο ίδιος ο Τζο Μπάιντεν, σε νέες δηλώσεις του, εμφανίστηκε αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας, όμως παράλληλα δεν είναι δεκτικός στις σκληρές απαιτήσεις των Ρεπουμπλικάνων, οι οποίοι επιμένουν σε σημαντική περικοπή των δαπανών. Κι αυτό διότι γνωρίζει πως, αν συναινέσει στις περικοπές που απαιτούν οι συντηρητικοί, θα βρει.. απέναντι του την προοδευτική πτέρυγα των Δημοκρατικών. «Νομίζω πως βρισκόμαστε ακόμη πολύ μακριά» σχολίασε από την πλευρά του ο ΜακΚάρθι, σε τηλεοπτικές δηλώσεις του, τη Δευτέρα.

Σε κάθε περίπτωση, ο Αμερικανός πρόεδρος θα αναχωρήσει για την Ιαπωνία την Τετάρτη, προκειμένου να παραστεί στη σύνοδο κορυφής των ηγετών του G7, ωστόσο ανακοινώθηκε πως θα επιστρέψει αμέσως μετά, την Κυριακή, στην Ουάσιγκτον, προκειμένου να συνεχίσει τις συνομιλίες. Κοινώς ακύρωσε τις στάσεις που θα έκανε στην Παπούα Νέα Γουϊνέα και την Αυστραλία.

Η πίεση στο λιανεμπόριο

Πάντως, το ζήτημα του χρέους δεν είναι το μόνο «αγκάθι» για την αγορά. Τα νέα στοιχεία από τις λιανικές πωλήσεις, που σημείωσαν ισχνή αύξηση τον Απρίλιο, σε συνδυασμό με τα απογοητευτικά οικονομικά στοιχεία από την αλυσίδα Home Depot, ξαναφούντωσαν την ανησυχία για τις συνέπειες της οικονομικής επιβράδυνσης και του υψηλού πληθωρισμού για τους απλούς καταναλωτές, η αγοραστική δύναμη των οποίων έχει συρρικνωθεί.

Τα δε, χθεσινά στοιχεία για την εκτίναξη των χρεών των νοικοκυριών επιβεβαιώνουν πως οι πολίτες δυσκολεύονται οικονομικά όλο και περισσότερο και αναγκάζονται να στραφούν στην εύκολη λύση των πιστωτικών κρατών.

Έτσι, μετά την Home Depot με τεράστιο ενδιαφέρον αναμένονται, μέσα στην εβδομάδα, και τα αποτελέσματα των έτερων κολοσσών του λιανεμπορίου, της Walmart και της Target.

Η συντήρηση του υψηλού πληθωρισμού σε πολύ υψηλά επίπεδα πιέζει τα νοικοκυριά και ταυτόχρονα αναγκάζει την Federal Reserve να κρατήσει την περιοριστική νομισματική πολιτική. Η επικεφαλής της Cleveland Fed, Λορέτα Μέστερ, σε δηλώσεις της συμφώνησε πως ο πληθωρισμός παραμένει πολύ ψηλά, μην αφήνοντας τα περιθώρια στην κεντρική τράπεζα να αλλάξει κατεύθυνση, στέλνοντας έτσι το μήνυμα πως είναι διστακτική στο να στηρίξει μια παύση του ανοδικού κύκλου των επιτοκίων.