Ελληνοτουρκικά Επικαιρότητα

Αυστηρή απάντηση της Αθήνας σε Άγκυρα: «Δεν δεχόμαστε παραινέσεις από την Τουρκία»

Χρηματιστήριο Αθηνών: Νευρικότητα και πιέσεις

«Δεν δεχόμαστε παραινέσεις από τρίτες χώρες, όπως η Τουρκία, πόσο μάλλον τη στιγμή κατά την οποία αφορούν Έλληνες πολίτες»

Αυστηρή απάντηση έστειλε το ελληνικό ΥΠΕΞ στην Άγκυρα για την ανακοίνωση που εκδόθηκε νωρίτερα από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, η οποία μιλούσε για «τουρκική μειονότητα» στη Θράκη.

«Δεν δεχόμαστε παραινέσεις από τρίτες χώρες, όπως η Τουρκία, πόσο μάλλον τη στιγμή κατά την οποία αφορούν Έλληνες πολίτες», αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση.

Ολόκληρη η ανακοίνωση

«Η Τουρκία, για μία ακόμα φορά, προσπαθεί να εμπλακεί στις εσωτερικές υποθέσεις άλλου κράτους, κατά παράβαση θεμελιωδών κανόνων διεθνούς συμπεριφοράς», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών, σε ανακοίνωσή του.

«Η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου, σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και εφαρμόζει πλήρως τις διεθνείς υποχρεώσεις της που απορρέουν από Διεθνείς Συμβάσεις, όπως η Συνθήκη της Λωζάννης, σε αντίθεση με την Τουρκία», προσθέτει.

«Δεν δεχόμαστε παραινέσεις από τρίτες χώρες, όπως η Τουρκία, πόσο μάλλον τη στιγμή κατά την οποία αφορούν Έλληνες πολίτες», καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Τουρκικό ΥΠΕΞ για Ζεϊμπέκ

Σύμφωνα με το Anadolu, ο κ. Ζεϊμπέκ κατήγγειλε μιλώντας σε τουρκικό δίκτυο ότι δέχεται απειλές, ενώ χθεσινή καταγγελία του βουλευτή της ΝΔ, Τάσου Χατζηβασιλείου ανέφερε πως κατά τις δηλώσεις του μίλησε για «τουρκική μειονότητα».

 Σε ανάρτηση στον επίσημο λογαριασμό του τουρκικού ΥΠΕΞ στο Twitter η Άγκυρα εξέφρασε τη στήριξή της στον κ. Ζεϊμπέκ μιλώντας και αυτή για «τουρκική μειονότητα» της Θράκης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «στεκόμαστε δίπλα στην «τουρκική μειονότητα» της δυτικής Θράκης, η οποία δεν εγκατέλειψε τον αγώνα της για ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερία, παρόλες τις απειλές και πιέσεις. Αναμένουμε από τις ελληνικές αρχές να διερευνήσουν αυτό το σοβαρό γεγονός και να τιμωρήσουν τους δράστες».

Πρόκληση άνευ προηγουμένου

Παράλληλα  η Άγκυρα ξεπερνάει κάθε όριο μέσω ανακοίνωσης του τουρκικού ΥΠΕΞ, καθώς φτάνει στο σημείο να κατηγορήσει την Ελλάδα ότι «συνεχίζει να διαπράττει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

Πιο συγκεκριμένα, το τουρκικό ΥΠΕΞ, αναφέρεται στην Μικρασιατική Καταστροφή, τονίζοντας ότι «μέσα από μη ρεαλιστικές, παράλογες δηλώσεις και δραστηριότητες των ελληνικών αρχών με την ονομασία της ‘μικρασιατικής καταστροφής’, έχει ως στόχο να κάνει τον κόσμο να ξεχάσει την ήττα του ελληνικού στρατού κατά την εισβολή στην Ανατολία ως αποτέλεσμα της περιπέτειάς του πριν από 100 χρόνια και τα βάρβαρα εγκλήματα που διέπραξε κατά της ανθρωπότητας όπως και για να διαστρεβλώσει τα ιστορικά δεδομένα και να παραπλανήσει τη δική της κοινή γνώμη και τη διεθνή κοινότητα».

Το τουρκικό ΥΠΕΞ, συνεχίζεται στον ίδιο προκλητικό τόνο, σημειώνοντας ότι «σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 59 της Συνθήκης της Λωζάννης, η Ελλάδα αναγνωρίζει την υποχρέωση αποκατάστασης των ζημιών που προκύπτουν από τις ενέργειες του ελληνικού στρατού ή διοίκησης στην Ανατολία, αντίθετες με τους κανόνες του πολέμου, λόγω των μαζικών δολοφονιών και καταστροφών που έχει διαπράξει κατά του άμαχου πληθυσμού στην Ανατολία».

«Η Ελλάδα δεν πήρε ποτέ μάθημα από την ιστορία»

Σε άλλο σημείο αναφέρει ότι «όλος ο κόσμος είναι μάρτυρας ότι η Ελλάδα, που δεν πήρε ποτέ μάθημα από την ιστορία, συνεχίζει να διαπράττει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας με τις ανελέητες πράξεις της, αφήνοντας αβοήθητους μετανάστες να πεθαίνουν, χωρίς να κάνει διάκριση μεταξύ γυναικών και παιδιών, ακόμη και σήμερα».

Υποστηρίζουν δε, ότι «η Τουρκία θα συνεχίσει να υπενθυμίζει στην Ελλάδα -που προσπαθεί με ψέματα να διαστρεβλώσει τα ιστορικά γεγονότα- τα μελανά σημεία της ελληνικής ιστορίας και σήμερα, και να λέει την αλήθεια στη διεθνή κοινότητα».

«Καλούμε την Ελλάδα για άλλη μια φορά να χρησιμοποιήσει την κοινή λογική και να σταματήσει να υποκινεί το μίσος μέσω της παραποίησης των γεγονότων» καταλήγει η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.