Επικαιρότητα Πυρκαγές

Χωρίς ενεργό ενιαίο μέτωπο ο πύρινος εφιάλτης στην Εύβοια

Europa League: Λύγισε στο 105′ και αποκλείστηκε ο Αρης
Βελτιωμένη η εικόνα στη φωτιά που κατακαίει για τρίτη ημέρα στην κεντρική Εύβοια μετά τη τιτάνια μάχη που έδωσαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις. Τεράστια οικολογική καταστροφή έχει προκληθεί στην περιοχή Δίρφυος-Μεσσαπίων. Ενδείξεις εμπρησμού σύμφωνα με μαρτυρίες.

Κοντά στο χωριό Πλατάνα επικεντρώθηκαν οι προσπάθειες των πυροσβεστών καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Η εξασθένηση των ανέμων και οι εκατοντάδες τόνοι νερού που ρίχτηκαν από τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης βοήθησαν καθοριστικά ώστε το βράδυ της Πέμπτης να μην υπάρχει ενεργό ενιαίο μέτωπο στην περιοχή, παρά μόνο διάσπαρτες εστίες.

Χωρίς ενεργό ενιαίο μέτωπο ο πύρινος εφιάλτης στην Εύβοια
Φωτογραφία Eurokinissi

Οι προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων εντοπίζονται ακόμα στη χαράδρα βόρεια του χωριού Πλατάνα, στη θέση Καμπιά. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως δεν υπάρχει κανένας εφησυχασμός και οι δυνάμεις πυρόσσβεσης θα δώσουν άλλη μια ολονύχτια μάχη. Με το που έπεσε το σκοτάδι ενισχύθηκαν τα πεζοπόρα τμήματα ενώ με το πρώτο φως της ημέρας θα ξεκινήσουν και πάλι οι ρίψεις νερού από τα εναέρια μέσα με στόχο να ελεγχθεί η κατάσταση.

Αυτό βέβαια υπολογίζεται ότι θα χρειαστεί αρκετές ημέρες, καθώς η φωτιά δεν ελέγχεται ακόμα, ενώ υπάρχουν ακόμα άκαυτα σημεία, που με την αλλαγή του καιρού μπορεί να δώσουν νέες αναζωπυρώσεις.

Περιμετρικά του χωριού δημιουργείται αντιπυρική ζώνη από 6 βαριά ερπιστριοφόρα χωματουργικά μηχανήματα προκειμένου να ανακοπεί η πορεία της φωτιάς.

Έρευνες του ανακριτικού τμήματος

Στο μεταξύ και ενώ το έργο των πυροσβεστών συνεχίζεται, ενισχύονται οι ενδείξεις για εμπρησμό.

Το ανακριτικό τμήμα της πυροσβεστικής υπηρεσίας εξετάσει μαρτυρίες κατοίκων και τοπικών φορέων που αναφέρουν πως οι φλόγες ξεπήδησαν σε τρία διαφορετικά σημεία τα οποία μάλιστα προκάλεσαν ισάριθμες ανεξάρτητες εστίες φωτιάς κοντά στο σημείο έναρξης της πυρκαγιάς. Το σημείο έναρξης της φωτιάς τοποθετείται κοντά στο χωριό της Μακρυμάλλης.

Τεράστια οικολογική καταστροφή

Χωρίς ενεργό ενιαίο μέτωπο ο πύρινος εφιάλτης στην Εύβοια
EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Περίπου 22,68 τετραγωνικά χιλιόμετρα (22.680 στρέμματα) είχαν γίνει στάχτη στο Δήμο Διρφύων – Μεσσαπίων στην κεντρική Εύβοια σύμφωνα με τα στοιχεία (μέχρι τις 12:45 ώρα Ελλάδας την Τετάρτη 14 Αυγούστου) που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τον ευρωπαϊκό δορυφόρο Sentinel-2. Η τελική έκταση θα είναι σίγουρα μεγαλύτερη καθώς η φωτιά συνέχισε το καταστροφικό της έργο και μετά τη λήψη των δεδομένων.

Οι εικόνες είναι αποκαρδιωτικές αφού η φωτιά αφήνει πίσω της κρανίου τόπο. Ζώα κάηκαν και παρθένο δάσος έγινε στάχτη με ακόμα ένα πνεύμονα πρασίνου να παραδίδεται στις φλόγες.

Το αισιόδοξο είναι ότι, παρά την πολύ μεγάλη οικολογική καταστροφή που έχει συντελεστεί, η μάχη που έδωσαν οι πυροσβέστες φαίνεται πως απέδωσε καρπούς, καθώς τελικά οι φλόγες από την αναζωπύρωση στο χωριό Πλατάνα, δεν προξένησαν ζημιά στο καταφύγιο άγριας ζωής στην Aγριλίτσα, ούτε και στο δάσος του δικτύου Natura.

Όπως έγινε γνωστό από το Αρχηγείο της Πυροσβεστικής, οι φλόγες έφτασαν στα όρια του καταφυγίου στην Αγριλίτσα, αλλά οι πυροσβέστες ανέκοψαν την πορεία τους, ενώ έφτασαν σε απόσταση περίπου δύο χιλιομέτρων και από την προστατευόμενη περιοχή από το Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο Natura, η οποία έχει χαρακτηριστεί ως κέντρο προστασίας της ορνιθοπανίδας.

«Κατάρτιση αντιπυρικών σχεδίων σε όλη την επικράτεια»

Χωρίς ενεργό ενιαίο μέτωπο ο πύρινος εφιάλτης στην Εύβοια
Φωτογραφία Eurokinissi

Την αναγκαιότητα επανεξέτασης του μοντέλου δασοπυρόσβεσης υπογραμμίζει ο βουλευτής Ευβοίας του ΣΥΡΙΖΑ, Βαγγέλης Αποστόλου, με δήλωση του από τον τόπο της φωτιάς στην κεντρική Εύβοια.

«Ένας σωστός σχεδιασμός προστασίας από τις πυρκαγιές προϋποθέτει την κατάρτιση αντιπυρικών σχεδίων σε όλη την επικράτεια, τα οποία πρέπει να στηρίζονται κυρίως στην πρόληψη και δευτερευόντως στην καταστολή», αναφέρει μεταξύ άλλων και προσθέτει πως «το πόρισμα της Επιτροπής GOLDAMMER για τη διερεύνηση των αιτίων των δασικών πυρκαγιών στην Ελλάδα προτείνει λύσεις».

⇒ Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά στην περιοχή Καστανιώτισσα Ιστιαίας, στην Εύβοια.