Γ.Ε.ΕΘ.Α. Επικαιρότητα

«Δεν καταρρίφθηκε από τουρκικά μαχητικά το ελληνικό μαχητικό Mirage 2000-5 Mk2»

«Δεν καταρρίφθηκε από τουρκικά μαχητικά το ελληνικό μαχητικό Mirage 2000-5 Mk2»

«Δεν καταρρίφθηκε από τουρκικά μαχητικά το ελληνικό μαχητικό Mirage 2000-5 Mk2».

Αυτό διαβεβαιώνει το pronews.gr απόλυτα έγκυρη πηγή του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, δίνοντας τέλος στην φημολογία και στην αμφιβολία που αναπτύχθηκε τα πρώτα λεπτά, ακόμα και μέσα στο ΓΕΑ και στο ΓΕΕΘΑ.

Μάλιστα επεδείχθηκε σε συνεργάτη του pronews.gr και το σχετικό αποτύπωμα του χάρτη της, σε real time, οθόνης αναχαίτισης και του ακριβούς σημείου βρισκόντουσαν τα ελληνικά μαχητικά την ώρα της πτώσης του Mirage 2000-5 και που ακριβώς βρισκόντουσαν τα τουρκικά μαχητικά τα οποία μάλιστα όπως φαίνεται με σαφήνεια, δεν κινήθηκαν δυτικά του 25ου Μεσημβρινού.

Τα τουρκικά μαχητικά από το αποτύπωμα που επιδείχθηκε (εκτυπωμένη η ακριβής ώρα της απώλειας του στίγματος) βρισκόντουσαν σε τέτοια απόσταση που μόνο βολή AIM-120B/C της τουρκικής Αεροπορίας (εμβέλεια περί τα 70 χλμ) θα μπορούσε να το πλήξει.

Αλλά σε τρία διαφορετικά αποτυπώματα φαίνεται ότι τόσο τα τουρκικά, όσο και τα ελληνικά αεροσκάφη βρισκόντουσαν σε “αποδρομή” από το σημείο που έγινε η αναχαίτιση στο κεντρικό-βόρειο Αιγαίο, άρα είχαν απομακρυνθεί τόσο μεταξύ τους ώστε δεν υπήρχε περίπτωση κατάρριψης σε κλειστή εμπλοκή.

Από την υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας εκδόθηκε η ΝΟΤΑΜ 1017/18 με την οποία κλειδώθηκε η περιοχή για έρευνα και διάσωση.

Κάποια πρώτα σημάδια δείχνουν ότι βρέθηκαν συντρίμμια του αεροσκάφους στα διεθνή ύδατα 10 μίλια βορειοανατολικά της Σκύρου.