Επικαιρότητα Κυβέρνηση

«Δεν θα ανεχτώ καμία διγλωσσία», τόνισε ο Τσίπρας – Στα «χέρια» του το ΥΠΕΞ (video)

Μπορεί ο Κοτζιάς να ρίξει την κυβέρνηση;
  • Ηχηρό μήνυμα με πολλαπλούς αποδέκτες τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό της χώρας εξέπεμψε ο πρωθυπουργός
  • Ο Τσίπρας χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα υπογράμμισε ότι δεν θα ανεχτεί από εδώ και στο εξής καμία διγλωσσία από οποιονδήποτε, καμία προσωπική γραμμή
  • Τσίπρας: Ενθαρρύνω τους γείτονές μας να συνεχίσουν τις διαδικασίες για την αλλαγή στο Σύνταγμά τους, άλλη ευκαιρία δεν θα υπάρξει

Ηχηρό μήνυμα με πολλαπλούς αποδέκτες (τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό της χώρας) εξέπεμψε λίγα λεπτά μετά τις 16:00 της Τετάρτης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με αφορμή την αιφνίδια παραίτηση του Νίκου Κοτζιά, στον απόηχο της κόντρας που είχε ο παραιτηθείς ΥΠΕΞ με τον Πάνο Καμμένο την Τρίτη στο υπουργικό συμβούλιο. Ο πρωθυπουργός χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση προκειμένου να δείξει την αποφασιστικότητά του στη διασφάλιση της επιτυχούς ολοκλήρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών.

«Λίγο πριν αναχωρήσω για τις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής, ο Νίκος Κοτζιάς έθεσε υπόψη μου την παραίτησή του από τη θέση του υπουργού των Εξωτερικών.
Με πόνο καρδιάς έκανα δεκτή την παραίτησή του. Θέλω να τον ευχαριστήσω θερμά και ειλικρινώς για την πολύτιμη συμβολή του τα τρεισήμισι αυτά χρόνια στην αναβάθμιση του γεωπολιτικού ρόλου της χώρας, την πολύτιμη συμβολή του στην κοινή μας προσπάθεια», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας έξω από το Μέγαρο Μαξίμου.

«Αποφάσισα εγώ ο ίδιος να αναλάβω το υπουργείο των Εξωτερικών το επόμενο διάστημα και την ευθύνη του, δίνοντας ταυτόχρονα και ένα μήνυμα ότι η επιλογή μου αυτή είναι επιλογή που σηματοδοτεί την αποφασιστικότητά μου να κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου και να διασφαλίσω την επιτυχή ολοκλήρωση της ιστορικής Συμφωνίας των Πρεσπών που αναβαθμίζει τον διεθνή ρόλο της χώρας». τόνισε ο πρωθυπουργός και συνέχισε:

«Η απόφαση να αποδεχτώ την παραίτηση Κοτζιά, αλλά και η απόφασή μου να αναλάβω εγώ ο ίδιος το υπουργείο των Εξωτερικών το επόμενο διάστημα είναι όμως και μία απόφαση με πολλαπλά μηνύματα, τόσο προς το εξωτερικό όσο και προς το εσωτερικό και προς την κυβέρνησή μου θα έλεγα», δήλωσε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε την απόφασή του να μην ανεχτεί από κανέναν καμία διγλωσσία.

«Η απόφαση να αποδεχτώ την παραίτηση Κοτζιά, αλλά και η απόφασή μου να αναλάβω εγώ ο ίδιος το υπουργείο των Εξωτερικών το επόμενο διάστημα είναι όμως και μία απόφαση με πολλαπλά μηνύματα, τόσο προς το εξωτερικό όσο και προς το εσωτερικό και προς την κυβέρνησή μου θα έλεγα», είπε με έμφαση ο κ. Τσίπρας.

Μήνυμα προς την ΠΓΔΜ

Κλείνοντας τη δήλωσή του ο πρωθυπουργός έστειλε ένα μήνυμα και προς την ΠΓΔΜ«Τους ενθαρρύνω να προχωρήσουν με αποφασιστικότητα και θάρρος», ανέφερε ο κ. Τσίπρας διαμηνύοντας ότι «άλλη ευκαιρία δεν θα υπάρξει»:

«Θέλω, ταυτόχρονα, να στείλω και ένα μήνυμα στους γείτονές μας που αυτές τις μέρες έχουν τις δικές τους διαδικασίες, όπως προβλέπονται από το Σύνταγμα, προκειμένου να προχωρήσουν στην αλλαγή της συνταγματικής τους ονομασίας, όπως προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών.
Θέλω να τους ενθαρρύνω να προχωρήσουν με αποφασιστικότητα και με θάρρος, διότι δεν θα υπάρξει άλλη ευκαιρία. Η Ελλάδα, θέλω να το δηλώσω για άλλη μία φορά, δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχτεί την ένταξη της γειτονικής μας χώρας σε οποιονδήποτε διεθνή οργανισμό που η ίδια συμμετέχει, εν προκειμένω στην Ε.Ε ή το ΝΑΤΟ, με συνταγματική ονομασία που θα λέγεται Δημοκρατία της Μακεδονίας. 
Θέλω, λοιπόν, να τους ενθαρρύνω, να προχωρήσουν. Θα είναι ένα αποφασιστικό βήμα στην ολοκλήρωση μιας ιστορικής Συμφωνίας για την ειρήνη και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια.
Και θέλω να τους διαβεβαιώσω ότι η Ελλάδα και η κυβέρνησή μου θα κάνει αυτό που πρέπει και αυτό που ορίζουν οι διεθνείς της υποχρεώσεις», τόνισε χαρακτηριστικά.

Δεκτή η παραίτηση Κοτζιά

Των δηλώσεων του πρωθυπουργού προηγήθηκε η αποδοχή της παραίτησης του Νίκου Κοτζιά, με τις αρμοδιότητες του υπουργείου Εξωτερικών να περνούν στα χέρια του πρωθυπουργού«προκειμένου να συνδράμει με όλες του τις δυνάμεις στην επιτυχή ολοκλήρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού.

Όπως μάλιστα επισημαίνεται στην ανακοίνωση, ο κ. Τσίπρας ευχαρίστησε θερμά τον κ. Κοτζιά για την προσφορά του στην κυβέρνηση και τη χώρα τα τελευταία 3,5 χρόνια.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού:

«Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έκανε δεκτή την παραίτηση του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά.

Τον ευχαρίστησε θερμά για την προσφορά του στην κυβέρνηση και τη χώρα τα τελευταία 3,5 χρόνια.

Το Υπουργείο Εξωτερικών αναλαμβάνει ο Πρωθυπουργός προκειμένου να συνδράμει με όλες του τις δυνάμεις στην επιτυχή ολοκλήρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών».

Το «ευχαριστώ» του Χαν στον Κοτζιά

«Ευχαριστώ τον Νίκο Κοτζιά για την αποδεδειγμένη ηγεσία του στους τομείς συνεργασίας μας. Τώρα είναι ζωτικής σημασίας να διατηρηθεί η πολιτική του κληρονομιά – ειδικά η συμφωνία των Πρεσπών», ανέφερε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο επίτροπος Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν, αμέσως μετά την παραίτηση Κοτζιά και την ανάληψη του υπουργείου Εξωτερικών από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα.