Επικαιρότητα Κόσμος Μεταφορές

Δικαστήριο της Ε.Ε: Η Uber είναι εταιρεία ταξί και όχι εφαρμογή

Εφάπαξ επίδομα 500 – 2.100 ευρώ για κατοίκους των νησιών της άγονης γραμμής

Πρέπει να σεβαστεί την αυστηρή ευρωπαϊκή νομοθεσία που αφορά στις «παραδοσιακές» εταιρίες ταξί

Το Δικαστήριο της Ε.Ε αποφάσισε σήμερα, Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου, ότι η αμερικανική εταιρεία Uber δεν είναι μια απλή εφαρμογή έξυπνων τηλεφώνων, αλλά εταιρεία μεταφορών και συνεπώς πρέπει να σεβαστεί την αυστηρή ευρωπαϊκή νομοθεσία που αφορά στις «παραδοσιακές» εταιρείες ταξί.

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ότι η Uber είναι εταιρεία μεταφορών δεν θα αλλάξει άμεσα τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί, ωστόσο θα δώσει το πράσινο φως στις εθνικές ρυθμιστικές αρχές στην Ευρωπαϊκή Ένωση να αντιμετωπίσουν την Uber όπως περίπου και μια παραδοσιακή εταιρεία με ταξί.

Αυτό σημαίνει ότι θα υποχρεωθεί να συνταχθεί με όσα προβλέπονται για τις ανταγωνίστριές της, όπως, για παράδειγμα, την υποχρέωση, μεταξύ άλλων, να εκδίδει ειδικές άδειες για τα οχήματά της και να τα ασφαλίζει ως επαγγελματικά.
Η διαμάχη ανάμεσα στα παραδοσιακά ταξί και την αμερικανική Uber ξεκίνησε το 2014 όταν ενώσεις αυτοκινητιστών στην Ισπανία είχαν κατηγορήσει την Uber για αθέμιτο ανταγωνισμό, καθώς επέτρεπε σε οδηγούσε χωρίς άδεια, να μεταφέρουν επιβάτες επί πληρωμή.

Η απόφαση του Δικαστηρίου της Ε.Ε, είναι τελεσίδικη και πλέον η αμερικανική εταιρεία θα πρέπει να συμμορφωθεί με τις εθνικές νομοθεσίες των κρατών – μελών.

www.1069.gr