Διεθνής Πολιτική Επικαιρότητα

Δημόσια διαφωνία Μητσοτάκη – Σασόλι για τους Αφγανούς πρόσφυγες! «Όχι νέο ‘15»

Δημόσια διαφωνία Μητσοτάκη – Σασόλι για τους Αφγανούς πρόσφυγες! «Όχι νέο ‘15»

Δεν συνηθίζεται ένας πρωθυπουργός χώρας μέλους της Ε.Ε. και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να συμμετέχουν στο ίδιο φόρουμ και να διαφωνούν ανοιχτά για ένα θέμα όπως το προσφυγικό. Κι όμως συνέβη ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Νταβίντ Σασόλι.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου συμμετείχαν στην συζήτηση με θέμα «Το Μέλλον της Ευρώπης» στο πλαίσιο του 16ου Bled Strategic Forum, στο Μπλεντ της Σλοβενίας. Ο Νταβίντ Σασόλι σχολίασε την απόφαση για την υποδοχή προσφύγων από το Αφγανιστάν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαφώνησε με τη θέση του.

Μιλώντας για την απόφαση που πήραν οι υπουργοί Εσωτερικών της Ε.Ε., στο έκτακτο συμβούλιό τους, για το Αφγανιστάν και την υποδοχή προσφύγων, ο Νταβίντ Σασόλι δήλωσε απογοητευμένος!

«Είμαστε πολύ απογοητευμένοι με τα χθεσινά συμπεράσματα του Συμβουλίου Εσωτερικών Υποθέσεων. Είδαμε χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης να υποδέχονται Αφγανούς αιτούντες άσυλο, αλλά δεν έχουμε δει ούτε ένα κράτος μέλος να κάνει το ίδιο. Όλοι δικαίως σκέφτηκαν αυτούς που συνεργάστηκαν μαζί μας και τις οικογένειές τους, αλλά κανένας δεν είχε το θάρρος να προσφέρει καταφύγιο σε αυτούς των οποίων η ζωή κινδυνεύει ακόμη και σήμερα. Δεν μπορούμε να προσποιηθούμε ότι το αφγανικό ζήτημα δεν μας αφορά, επειδή συμμετείχαμε σε αυτήν την αποστολή και μοιραστήκαμε τους στόχους και τους στόχους της.

Δημόσια διαφωνία Μητσοτάκη – Σασόλι για τους Αφγανούς πρόσφυγες! «Όχι νέο ‘15»

Μια δυνατή και κοινή ευρωπαϊκή φωνή στη διεθνή σκηνή είναι πιο απαραίτητη τώρα από ποτέ. Η Ευρώπη πρέπει να πάρει τη θέση της, να ακουστεί, να καθορίσει τα στρατηγικά της συμφέροντα και στο πλαίσιο της Διατλαντικής Συμμαχίας, προκειμένου να μπορέσει να πραγματοποιήσει δράση σταθεροποίησης, οικοδόμησης ειρήνης και ανάπτυξης μαζί με τους εταίρους μας σε πολυμερές πλαίσιο» είπε ο Νταβίντ Σασόλι.

Μητσοτάκης: Διαφωνώ, όχι νέο ‘15

«Δεν θέλουμε μια επανάληψη των ανεξέλεγκτων μαζικών ροών που βιώσαμε το 2015» τόνισε από την πλευρά του ο Έλληνας πρωθυπουργός, αναφερόμενος και στην απόφαση του χθεσινού έκτακτου Συμβουλίου των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ με θέμα το Αφγανιστάν. «Υπερασπίζομαι την απόφαση αυτή, εκπροσωπώντας μια χώρα που ήταν το θύμα μιας πολιτικής που ανέδειξε τις σημαντικές αδυναμίες των ευρωπαϊκών θεσμών» πρόσθεσε, διαφωνώντας κάθετα και δημόσια με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σχολιάζοντας την τοποθέτηση του Νταβίντ Σασόλι, ο πρωθυπουργός είπε: «Πρόσεξα αυτά που είπε ο Νταβίντ και συμφωνώ μαζί του ως προς τη φιλόδοξη ατζέντα μεταρρυθμίσεων των ευρωπαϊκών θεσμών. Αλλά επιτρέψτε μου να διαφωνήσω με την αξιολόγησή του σχετικά με την απόφαση που ελήφθη χθες από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σε επίπεδο υπουργών σχετικά με το Αφγανιστάν.

Αυτό που είπαμε ήταν ξεκάθαρο: Δεν θέλουμε μια επανάληψη των ανεξέλεγκτων μαζικών ροών, που βιώσαμε το 2015. Υπερασπίζομαι την απόφαση αυτή, εκπροσωπώντας μια χώρα που ήταν το θύμα μιας πολιτικής που ανέδειξε στο τέλος της ημέρας, τις σημαντικές αδυναμίες των ευρωπαϊκών θεσμών, καθώς ακόμη δεν έχουμε κατορθώσει να καταλήξουμε σε μια συμφωνία για ένα κοινό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Ωστόσο, συμφωνούμε ότι θα πρέπει να προστατεύσουμε τα σύνορά μας, και θα πρέπει να το κάνουμε με ένα τρόπο πειθαρχημένο που θα διέπεται από αρχές, με απόλυτο σεβασμό προς το διεθνές δίκαιο. Αλλά ταυτόχρονα πρέπει να αναγνωρίσουμε -ως Ευρώπη και ως Ευρωπαϊκοί θεσμοί- ότι θα πρέπει να διδαχθούμε από τα λάθη μας. Θεωρώ πως αυτό που συνέβη το 2015 ήταν λάθος. Το αναγνωρίζουμε ανοιχτά.

Δημόσια διαφωνία Μητσοτάκη – Σασόλι για τους Αφγανούς πρόσφυγες! «Όχι νέο ‘15»

Αντιμετωπίζουμε την αναγκαιότητα να στηρίξουμε τους πρόσφυγες, κοντά στην πηγή του προβλήματος, δηλαδή κοντά στο Αφγανιστάν. Και στέλνουμε ένα σαφές μήνυμα στα δίκτυα λαθρομετανάστευσης και εκείνους που εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο και την απόγνωση πως δεν μπορούν να επαναλάβουν αυτό που έκαναν συστηματικά τα τελευταία χρόνια. Επιτρέψτε μου λοιπόν, David, λοιπόν να διαφωνήσω με αυτή την παράμετρο της ομιλίας σας».

«Αν μας άκουγε κανείς…»

Στο κλείσιμο της συζήτησης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσπάθησε να… ελαφρύνει το κλίμα. «Αν κάποιος άκουγε αυτή τη συζήτηση χωρίς να γνωρίζει πολλά για την ευρωπαϊκή πολιτική, θα συμπέρανε πως “αυτοί οι άνθρωποι δεν μπορούν να συμφωνήσουν σε τίποτα”. Αλλά αυτό δεν ισχύει. Θέλω λοιπόν να τελειώσω με μια νότα αισιοδοξίας. Τον τελευταίο χρόνο, πετύχαμε πολλά. Μιλάμε λίγο για τις επιτυχίες μας και πολύ για τις αδυναμίες μας: Το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, η αντίδραση στην πανδημία του Covid, το Ψηφιακό Πιστοποιητικό, ο στόχος για μηδενικές εκπομπές ρύπων μέχρι το 2050.

Δημόσια διαφωνία Μητσοτάκη – Σασόλι για τους Αφγανούς πρόσφυγες! «Όχι νέο ‘15»

Πρόκειται για μεγάλα επιτεύγματα. Πώς καταφέραμε να πετύχουμε όλους αυτούς τους στόχους; Γιατί έχουμε την ικανότητα ως κράτη – μέλη  να κάνουμε ένα βήμα πίσω, όταν χρειάζεται, για να κάνουμε στη συνέχεια ένα άλμα στο μέλλον. Επομένως, για μένα η Ευρώπη είναι η τέχνη των μικρών συμβιβασμών για την επίτευξη φιλόδοξων στόχων. Αυτό βρίσκεται κατά την γνώμη μου στον πυρήνα της αντίληψης ότι μαζί είμαστε πιο δυνατοί.

Αν σε μια διαδικασία που απαιτεί ομοφωνία -και ο Σαρλ (Μισέλ) γνωρίζει πολύ καλά για ποιο πράγμα μιλάμε και πόσο δύσκολο είναι- σκεφτούμε μόνο τις προτεραιότητες των εθνών – κρατών μας και δεν δούμε τη μεγάλη εικόνα, θα έχουμε χάσει την ουσία μέσα σε έναν ταχύτατα μεταβαλλόμενο κόσμο» κατέληξε ο πρωθυπουργός.