Επικαιρότητα Οικονομία

Δημόσιο: Σχέδιο για δάνεια – express σε δημοσίους υπαλλήλους μετά τον Ιούνιο του 2024

Δάνεια – express σε μόνιμους υπαλλήλους του Δημοσίου εξετάζει να δώσει μετά τον Ιούνιο του 2024 το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ) σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του newsit.gr.

Συγκεκριμένα, το ΜΤΠΥ σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας θα επανεξετάσει το ζήτημα των χρηματικών διευκολύνσεων στα μέλη του (δάνεια και προεξοφλήσεις) από τον Ιούνιο του 2024, μόλις ολοκληρωθεί το έργο της Ψηφιακής Αναβάθμισης του Ταμείου μέσω ΕΣΠΑ που περιλαμβάνει τη δημιουργία εφαρμογής για την χορήγηση και παρακολούθηση των διευκολύνσεων σε εργαζόμενους στο δημόσιο.

Η οποία απόφαση θα ληφθεί πάντοτε εντός των οικονομικών και λειτουργικών δυνατοτήτων του Ταμείου, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Πιο αναλυτικά, το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων – στο οποίο είναι ασφαλισμένοι κοντά στους 300.000 μόνιμους διοικητικούς δημοσίους υπαλλήλους- εξετάζει τη δυνατότητα καταβολής δανείου στο ύψος ακόμη των τριών μικτών μισθών κάθε υπαλλήλου.
Δεδομένου ότι ο μέσος μικτός μισθός στο δημόσιο ανέρχεται στα 2.000 ευρώ περίπου, το δάνειο το οποίο θα καταβάλλει το ΜΤΠΥ θα φτάνει κατά μέσο όρο έως και τα 6.000 ευρώ.

Όσον αφορά την αποπληρωμή του δανείου από μέρους όποιου υπαλλήλου το λάβει, θα γίνεται σε έως 36 έντοκες δόσεις – παρακρατήσεις επί του μισθού όποιου εργαζομένου λάβει το δάνειο, δηλαδή σε έως 3 έτη.

Έτσι για παράδειγμα μόνιμος διοικητικός υπάλληλος με μικτό μισθό 2.000 ευρώ, εφόσον υπάρξει σχετική απόφαση από το ΜΤΠΥ και το Υπουργείο Εργασίας μετά τον Ιούνιο του 2024, θα μπορεί να λάβει δάνειο ύψους 6.000 ευρώ.

Θα μπορεί να το εξοφλήσει σε 36 μηνιαίες δόσεις (δηλαδή σε 3 έτη) των 166 ευρώ (συν τον τόκο, ο οποίος -με βάση τα υφιστάμενα δεδομενα- ανέρχεται σε 4%).

ΠΗΓΗ newsit.gr