Επικαιρότητα Κόσμος

Διπλή «φάπα» σε Τούρκο δημοσιογράφο από εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ – Προσπάθησε ανεπιτυχώς να αποσπάσει καταδίκη της Ελλάδας για την Λιβύη

Διπλή «φάπα» σε Τούρκο δημοσιογράφο από εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ – Προσπάθησε ανεπιτυχώς να αποσπάσει καταδίκη της Ελλάδας για την Λιβύη

Όλος ο διάλογος
Οι Ηνωμένες Πολιτείες βλέπουν την Ελλάδα ως έναν απαραίτητο εταίρο και έναν σύμμαχο – κλειδί στο ΝΑΤΟ που διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην υπεράσπιση της νοτιοανατολικής πτέρυγας της συμμαχίας σημείωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Βεντάντ Πατέλ, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης των διπλωματικών συντακτών.

Η συγκεκριμένη τοποθέτηση του κ. Πατέλ ήρθε ως απάντηση σε ερώτηση τούρκου δημοσιογράφου, ο οποίος ζήτησε να μάθει ποια είναι η αντίδραση των ΗΠΑ στο γεγονός ότι ο Νίκος Δένδιας αρνήθηκε να αποβιβαστεί στην Τρίπολη προκειμένου να μην συναντήσει την Λίβυα υπουργό Εξωτερικών και στη συνέχεια μετέβη στην Βεγγάζη, όπου συναντήθηκε με τον Χαλίφα Χαφτάρ.

Επέμεινε ο τούρκος δημοσιογράφος
Παρόλο που ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σημείωσε ότι δεν γνωρίζει το περιστατικό, ο τούρκος δημοσιογράφος επανήλθε ζητώντας να μάθει εάν είναι σύμφωνο με την πολιτική των ΗΠΑ το γεγονός ότι η Ελλάδα υποστηρίζει τον Χαφτάρ και όχι την κυβέρνηση της Τρίπολης.

Ωστόσο, και σε αυτή την ερώτηση ο Βεντάντ Πατέλ επανέλαβε την ίδια απάντηση, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα βοηθά τις ΗΠΑ να επιτύχουν τους στόχους τους τόσο στην Μεσόγειο όσο και στην Ευρώπη.

Όπως ανέφερε «αυτό που απλώς θα έλεγα, καθώς δεν έχω κάποια συγκεκριμένη αντίδραση να προσφέρω, είναι ότι η Ελλάδα είναι ένας απαραίτητος εταίρος και σύμμαχος κλειδί των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, διαδραματίζοντας σημαντικό ρόλο στην προστασία της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, αλλά και βοηθώντας τις ΗΠΑ να επιτύχουν τους στόχους τους τόσο στην άμεση περιοχή της Μεσογείου όσο και ευρύτερα στην Ευρώπη».

Όλος ο διάλογος
ΕΡΩΤΗΣΗ: Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ταξίδεψε στην Τρίπολη και αρνήθηκε να κατέβει από το αεροπλάνο για να συναντηθεί με τον Λίβυα ΥΠΕΞ, η οποία βρισκόταν στο σημείο. Αντίθετα, ταξίδεψε στη Βεγγάζη και συναντήθηκε με τον Χάφταρ, έναν φερόμενο εγκληματία πολέμου που υποστηρίζεται από τη Ρωσία. Πώς κρίνετε την ενέργεια της ελληνικής κυβέρνησης που αντιμετώπισε την διπλωματική διαμαρτυρία από την αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση στη Λιβύη;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Δεν έχω δει αυτά τα δημοσιεύματα. Θα πρέπει να επανέλθω για αυτό το θέμα. Αλλά αυτό που μπορώ να πω είναι ότι βλέπουμε την Ελλάδα ως έναν απαραίτητο εταίρο και έναν σύμμαχο κλειδί των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ. Και η Ελλάδα διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην υπεράσπιση της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Είναι σύμφωνο με την πολιτική σας το γεγονός ότι η Ελλάδα υποστηρίζει τον Χάφταρ στη Βεγγάζη και όχι την αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση στην Τρίπολη;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Αυτό που απλώς θα έλεγα, καθώς δεν έχω κάποια συγκεκριμένη αντίδραση να προσφέρω, είναι ότι η Ελλάδα είναι ένας απαραίτητος εταίρος και σύμμαχος κλειδί των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, διαδραματίζοντας σημαντικό ρόλο στην προστασία της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, αλλά και βοηθώντας τις ΗΠΑ να επιτύχουν τους στόχους τους τόσο στην άμεση περιοχή της Μεσογείου όσο και ευρύτερα στην Ευρώπη.

ΠΗΓΗ in.gr