Επικαιρότητα Κύπρος

Εχασαν το μυαλό τους οι Τούρκοι με τα ενεργειακά συμβόλαια: «Κεραυνοί» και φοβέρες για το deal με TOTAL και ENI

Απολογούνται για τον παράνομο "θησαυρό" μέσα στο τριφύλλι

Την οργή της για την υπογραφή ενεργειακών συμβολαίων με την TOTAL και ENI δεν μπόρεσε να συγκρατήσει η Αγκυρα που την επομένη, εξαπέλυσε λυσσώδη επίθεση απειλώντας και φοβερίζοντας τους πάντες, την Κύπρο αλλά και τους ενεργειακούς κολοσσούς.

Χθες μόλις, υπογράφηκαν στην Κύπρο τα συμβόλαια έρευνας και αναλογικού καταμερισμού παραγωγής και έρευνα υδρογονανθράκων που αφορούν την αδειοδότηση του τεμαχίου 7 της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της κυπριακής Δημοκρατίας στην κοινοπραξία των εταιριών total και η ΕΝΙ και σε εκχώρηση στην TOTAL μέρος των δικαιωμάτων που κατέχει η ΕΝΙ στα τεμάχια 2 3 8 και 9.

Λίγες ώρες μετά ο εκπρόσωπος Τύπου του ΥΠΕΞ της γείτονος, Χαμί Ακσόι εκτόξευσε απειλές προς πάσα κατεύθυνση παρουσιάζοντας ως δικό τους το τεμάχιο 7 της Κύπρου:

«Τα δημοσιεύματα του Τύπου αναφέρουν πως ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου έχει παραχωρήσει το οικόπεδο 7 στην Γαλλική ΤΟΤΑL και Ιταλική ΕΝΙ εντός της δήθεν Κυπριακή ΑΟΖ και αγνοεί τα δικαιώματα τω Τουρκοκυπρίων. Αυτό δείχνει πως η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση της νότιας Κύπρου δεν έχει αντιληφθεί την αποφασιστικότητα μας παρά τις προειδοποιήσεις μας. Όπως έχουμε αναφέρει κι άλλες πολλές φορές μέρος του δήθεν οικοπέδου 7 ανήκει στην χώρα μας και το έχουμε καταγράψει και στα πλαίσια του ΟΗΕ», είπε ο Ακσόι και συνέχισε:

«Η χώρα μας δεν θα επιτρέψει με κανέναν τρόπο να γίνουν έρευνες υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές ευθύνης μας από ξένες χώρες, εταιρείες και πλοία και θα εξακολουθεί να υπερασπίζεται τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της και θα λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα».

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών αφού κατηγορεί τη Λευκωσία για καταπάτηση των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων στα ενεργειακά αποθέματα, καταλήγει και τονίζει: «Προειδοποιούμε για άλλη μια φορά τις εταιρείες τις οποίες βασίζονται στα παράνομα οικόπεδα των ελληνοκυπρίων , πως δεν θα μπορούν να διεξαχθούν έρευνες σε περιοχές εντός της Τουρκικής υφαλοκρηπίδας».