Ελληνοτουρκικά Επικαιρότητα

ΕΔ: ”Αν κάνει το λάθος ο Ερντογάν η απάντηση θα είναι καταστροφική”

Με συμπτώματα κορωνοϊού κατηγορούμενος για πυροβολισμούς σε μπαρ

Με εφαλτήριο το τουρκικό νησάκι Καρά Αντά οι Τούρκοι φέρονται να ετοιμάζουν κάποιου είδους νέα πρόκληση με σκοπό την επέκταση της ζώνης έρευνας και διάσωσης, προσπαθώντας ουσιαστικά να αμφισβητήσουν την ΑΟΖ των ελληνικών νησιών στην περιοχή.

Ο ακριβής τρόπος που θα το πράξουν δεν έχει ανακοινωθεί βέβαια, αλλά σύμφωνα με δημοσίευμα ετοιμάζεται τουρκικό σχέδιο επέκτασης των χωρικών υδάτων σε 12 μίλια, σε μια προσπάθεια να ακυρωθεί η ΑΟΖ όχι μόνο του Καστελόριζου αλλά και της Ρόδου.

Ο Ali Kurumahmut, ο οποίος ήταν Τούρκος στρατιωτικός, δικηγόρος του ναυτικού δικαίου, μέλος του Συμβουλίου της Επικρατείας, αλλά και σύμβουλος της γνωστής μας Τουρκάλας πρωθυπουργού Τανσού Τσιλέρ κατά την περίοδο της κρίσης των Ιμίων με την Ελλάδα, έκανε πολύ σημαντικές δηλώσεις στον Saygı Öztürk, Τούρκο αρθρογράφο της εφημερίδας Sözcü.

Η Ελλάδα ”θωρακίζεται”: Δέκα δισ. ευρώ για ισχυρές ΕΔ

Ο Kurumahmut μίλησε για την “ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα” με κυοφορούμενο πιθανό σενάριο εμπλοκής Ελλάδος-Τουρκίας ουσιαστικά στην περιοχή, που θα αφορά το Καστελόριζο (Meis το αναφέρουν οι Τούρκοι συνέχεια) αυτήν την φορά, με εφαλτήριο το καθεστώς του νησιού  Karaada ως εξής:

“Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις στην Α.Μεσόγειο, ετοιμάζουμε έναν νέο εθνικό κανονισμό, κατά τον οποίο θα τονίζεται ότι τα χωρικά μας ύδατα στην Ανατολική Μεσόγειο θα επεκταθούν στα 12 ναυτικά μίλια, κάτι που θα δηλώσουμε άμεσα στα Ηνωμένα Έθνη και θα αφορά την αποκλειστική μας οικονομική ζώνη (ΑΟΖ).

Επίσης ο τουρκικός κανονισμός αναζήτησης και διάσωσης πρέπει να αλλάξει και θα γίνει.

Η περιοχή ευθύνης αναζήτησης και διάσωσης στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να επεκταθεί προς τα νότια ώστε να συμπίπτει με την περιοχή νότια του Καστελόριζου και θα συμπίπτει με την ΑΟΖ μας.

(Όταν ερεύνησα αυτό το ζήτημα, έμαθα ότι θα εφαρμοστεί  αλλαγή κανονισμού και η περιοχή θα επεκταθεί σύντομα.)

Στο πλευρό της Τουρκίας οι Γερμανοί: ”Η Ελλάδα παίρνει όπλα από τους Γάλλους”

Μεγάλη προσοχή αποδίδεται στην  κατάσταση που μπορεί να προκύψει στο Καστελόριζο σχετικά με την δικαιοδοσία προς τα ανατολικά αλλά και με το καθεστώς  του νησιού Karaada.

Επίσης θα δημιουργήσουμε ένα εθνικό σύστημα, που θα παρέχει μια αποτελεσματική υπηρεσία αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, το οποίο θα ανακοινώσει το αντίστοιχο υπουργείο μας.  

Η Τουρκία θα κάνει όλες τις απαραίτητες ρυθμίσεις και θα εφαρμόσει όλες αυτές τις πρακτικές στην Ανατολική Μεσόγειο, αυξάνοντας τα χωρικά της ύδατα σε 12 μίλια με ταυτόχρονη ανακήρυξη στα Ηνωμένα Έθνη και στην διεθνή κοινότητα.

Η εφαρμογή των 6 μιλίων δεν εξυπηρετεί πλέον τα πολιτικά, στρατηγικά καθώς και τα εθνικά μας συμφέροντα.

Έτσι, μια ηπειρωτική χώρα με τόσο μεγάλη ακτογραμμή που είναι η μεγαλύτερη της Μεσογείου Θάλασσας, θα πρέπει να επεκταθεί στα 12 μίλια.

Τα υπόλοιπα είναι τα μέτρα που πρέπει να ακολουθήσουν οι τουρκικές αρχές” κατέληξε ο ίδιος.

Το οτι ετοιμάζουν κάτι πολύ ύποπτο στο ΝΑ Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα είναι πασιφανές εδώ και μεγάλο διάστημα, από το γεγονός των καθημερινών συνεχών πτήσεων τουρκικών κατασκοπευτικών αεροσκαφών, είτε τύπου Boeing E-7T (13-002) είτε μη επανδρωμένων εναερίων οχημάτων κοντά στην περιοχή του ΝΑ Αιγαίου.