Διεθνής Πολιτική Επικαιρότητα

Έδωσε το «σύνθημα» ο Όλαφ Σολτς: «Ξεκινάει επαφές» για σχηματισμό κυβέρνησης

Κρεατίνη για αύξηση μυϊκής μάζας: Τι πρέπει να γνωρίζετε (video)

«Αύριο ξεκινάμε», δήλωσε πριν από λίγο ο υποψήφιος Καγκελάριος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Όλαφ Σολτς, αναφερόμενος στις διερευνητικές επαφές που θα έχει αύριο το κόμμα του με τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους (FPD) για το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού («φανάρι»).

Ο κ. Σολτς εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι «τα τρία κόμματα τα οποία ενίσχυσαν τις δυνάμεις τους στις εκλογές τηρούν την εντολή διακυβέρνησης που έλαβαν» και χαρακτήρισε τις μέχρι τώρα διμερείς συνομιλίες με το FDP και τους Πράσινους ως «εποικοδομητικές». Το θέμα αύριο θα είναι ο εκσυγχρονισμός της χώρας και η πολιτική για το κλίμα, πρόσθεσε ο Όλαφ Σολτς.

Η πρώτη συνάντηση έχει προγραμματιστεί για τις 11:00 (τοπική ώρα) και θα διαρκέσει έως τις 17:00.

Το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD), οι Πράσινοι (Die Gruenen) και ο πρόεδρος της Νεολαίας των Χριστιανοδημοκρατών επέκριναν σήμερα τη διαρροή του περιεχομένου των μέχρι τώρα μεταξύ τους προκαταρκτικών διευρευνητικών συζητήσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης. «Όσον αφορά στις διαρροές, αυτές αντικατοπτρίζουν την εσωτερική κατάσταση των Χριστιανοδημοκρατών και των Χριστιανοκοινωνιστών: αγώνες εξουσίας, απουσία προσανατολισμού, αδύναμη ηγεσία και αδυναμία διακυβέρνησης», δήλωσε ο επί μακρόν αναπληρωτής πρόεδρος του SPD Ραλφ Στέγκνερ στην εφημερίδα «Rheinische Post».

Έδωσε το «σύνθημα» ο Όλαφ Σολτς: «Ξεκινάει επαφές» για σχηματισμό κυβέρνησης

Οι διαπραγματεύσεις και οι διαρροές

Ο Στέγκνερ τάχθηκε επίσης υπέρ των γρήγορων τριμερών συνομιλιών με το Φιλελεύθερο κόμμα (FDP) και τους Πράσινους για τη δημιουργία συνασπισμού «φανάρι»: «Το SPD είναι έτοιμο να αναλάβει κυβερνητική ευθύνη και επιδιώκει έναν προοδευτικό μελλοντικό συνασπισμό με τους Πράσινους και το FDP», τόνισε.

Εν τω μεταξύ, ο πολιτικός των Πράσινων Γιάνος Ντάμεν δήλωσε στους δίκτυα RTL και n-tv ότι «είναι σαφές πως το SPD, το FDP και οι Πράσινοι είχαν εμπιστευτικές και εχέμυθες συνομιλίες. Εμείς οι Πράσινοι υποστηρίζουμε μια κουλτούρα της εμπιστοσύνης, όπως και άλλοι. Το αν το θέλουν οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU), θα πρέπει να το ξεκαθαρίσουν τις επόμενες ημέρες». Όταν ρωτήθηκε εάν το CDU και το CSU έχασαν την ευκαιρία για έναν κυβερνητικό συνασπσιμό «Τζαμάικα», ο Ντάμεν είπε: «Προφανώς εσωτερικά θέλουν να βλάψουν ο ένας τον άλλον. Αυτό είναι όμως ένα δικό τους πρόβλημα, το οποίο πρέπει και να επιλύσουν οι ίδιοι».

Έδωσε το «σύνθημα» ο Όλαφ Σολτς: «Ξεκινάει επαφές» για σχηματισμό κυβέρνησης

«Προηγουμένως, παρά το συμφωνημένο απόρρητο, το περιεχόμενο από τις διερευνητικές συναντήσεις μεταξύ της Χριστιανοδημοκρατών / Χριστιανοκοινωνιστών, Πρασίνων και του FDP είχε γίνει επίσης γνωστό. Ακόμη και συντηρητικοί πολιτικοί υποπτεύονται ότι ο αποστολέας βρίσκεται στις τάξεις τους για να σαμποτάρει έναν ενδεχόμενο συνασπισμό «Τζαμάικα».

«Αιχμές» από τους Χριστιανοδημοκράτες

Ο πρόεδρος της Νεολαίας των Χριστιανοδημοκρατών Τίλμαν Κούμπαν επέκρινε το γεγονός ότι έχουν διαρρεύσει λεπτομέρειες προς τα έξω από τις προκαταρκτικές συνομιλίες μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών του FDP καθώς επίσης και των Πρασίνων για τον ενδεχόμενο σχηματισμό κυβέρνησης. «Καλό θα ήταν να διατηρηθούν εμπιστευτικές οι εμπιστευτικές συνομιλίες. Δεν μπορώ να γνωρίζω ποιος είναι ο υπεύθυνος των διαρροών, αλλά θα μπορούσε να βρεθεί στις τάξεις μας», δήλωσε στο δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο (Deutschlandfunk).

Η εφημερίδα «Bild» δημοσίευσε χτες ότι CDU/CSU και Πράσινοι διαφώνησαν σε τρία σημεία, ιδίως: την πολιτική μεταφορών, το μεταναστευτικό/προσφυγικό και την οικονομική πολιτική. Προηγουμένως, είχε δημοσιεύσει ανάλογες λεπτομέρειες από τις επίσης εμπιστευτικές συνομιλίες μεταξύ CDU/CSU και του Φιλελεύθερου κόμματος (FDP).

Πηγή: Rheinische Post, RTL / n-tv, Deutschlandfunk / Φωτογραφίες Reuters