Επικαιρότητα Πολιτική

Εκλογές 2023: Στις 20:30 η πρώτη εκτίμηση ασφαλούς αποτελέσματος – Τι θα γίνει μετά το κλείσιμο των καλπών

Εκλογές 2023: Στις 20:30 η πρώτη εκτίμηση ασφαλούς αποτελέσματος – Τι θα γίνει μετά το κλείσιμο των καλπών

Τι δηλώσει ο Ηλίας Γιαννίτσος, διευθυντής έργου εκλογών Singular Logic.
Ολοκληρώθηκε η ενημέρωση από το υπουργείο Εσωτερικών σχετικά με τη μετάδοση των αποτελεσμάτων των εκλογών την Κυριακή 21 Μαΐου.

Για πρώτη φορά σε αυτές τις εκλογές θα έχουμε νωρίτερα από κάθε άλλη φορά την πρώτη εκτίμηση ασφαλούς αποτελέσματος στις 20:30 η ώρα. Στις 21:30 με 22:00 η ώρα θα έχουμε το συνολικό αποτέλεσμα για το 80% της επικράτειας.
Πώς θα έχουμε τόσο γρήγορα αποτελέσματα; Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, σε όλα τα εκλογικά τμήματα πλέον οι δικαστικοί αντιπρόσωποι θα είναι εφοδιασμένοι με την ηλεκτρονική συσκευή ασφαλούς μετάδοσης SRT, οπότε τα αποτελέσματα θα φτάνουν σε πραγματικό χρόνο και θα μπαίνουν στη βάση δεδομένων του υπουργείου Εσωτερικών.

Και με την κλασική μέθοδο
Συνολικά σε 21.400 εκλογικά τμήματα θα υπάρχει αυτή η συσκευή ασφαλούς μετάδοσης στην οποία ο δικαστικός αντιπρόσωπος θα περνά τα αποτελέσματα. Την ίδια ώρα, τα αποτελέσματα θα αναμεταδίδονται και με την κλασική μέθοδο, δηλαδή με τα κλασικά τηλεγραφήματα. Αυτό ισχύει από το 1981 και μετά.

Επιπλέον, για πρώτη φορά θα έχουμε ενημέρωση για την προσέλευση του κόσμου, θα υπάρχει εικόνα για τη συμμετοχή των ψηφοφόρων στις εκλογές. Μέσω πάλι αυτής της συσκευής θα στέλνεται πόσος κόσμος έχει ψηφίσει.
Η ενημέρωση για τη συμμετοχή
Θα έχουμε σε τρία διαδοχικά διαστήματα την ημέρα των εκλογών ενημέρωση για την προσέλευση στις 10:30, στις 13:00-13:30 και στις 16:00-16:30.

Ο Ηλίας Γιαννίτσος, διευθυντής έργου εκλογών Singular Logic, δήλωσε σχετικά: «Η διαδικασία συλλογής των αποτελεσμάτων από όλα τα εκλογικά τμήματα γίνεται με δύο τρόπους, δηλαδή το τηλεγράφημα, το έντυπο που χρησιμοποιείται για την καταγραφή των αποτελεσμάτων μέσα στο εκλογικό τμήμα και το οποίο μεταδίδεται μέσω του Δήμου και της Περιφέρειας στο Υπουργείο Εσωτερικών. Δεύτερη μέθοδος είναι η μέθοδος του SRT.

Όπως έχουμε πει με τη μέθοδο αυτή, όταν ο δικαστικός αντιπρόσωπος μπορέσει να ολοκληρώσει τη διαδικασία καταμέτρησης των ψήφων σε επίπεδο συνδυασμών καταρχήν συμπληρώνει το χαρτί, πατώντας το πλήκτρο Αποστολή φτάνει αυτόματα μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα στο σύστημα των εκλογών».

ΠΗΓΗ in.gr