Επικαιρότητα Κόσμος

Εκλογές στην Τουρκία: Ερντογάν και Κιλιτσντάρογλου πάνε σε δεύτερο γύρο

Εκλογές στην Τουρκία: Ερντογάν και Κιλιτσντάρογλου πάνε σε δεύτερο γύρο

Ο επικεφαλής της Ανώτατης Εκλογικής Επιτροπής της Τουρκιάς δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι απομένουν περίπου 35.000 ψήφοι ακόμη για καταμέτρηση.
Στο δεύτερο γύρο των εκλογών θα διεκδικήσουν την προεδρία της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Σύμφωνα με το ανώτατο εκλογικό συμβούλιο της Τουρκίας θα διεξαχθεί δεύτερος γύρος εκλογών στις 28 Μαΐου καθώς κανένας από τους υποψηφίους δεν κατάφερε να ξεπεράσει το 50%.

Ειδικότερα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συγκέντρωσε 49,50%, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου 44,89%, ο Σινάν Ογάν 5,17% και ο Μουχαρέμ Ιντζέ 0,44%.

Ο επικεφαλής της Ανώτατης Εκλογικής Επιτροπής της Τουρκιάς δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι απομένουν περίπου 35.000 ψήφοι για καταμέτρηση.

Η συμμετοχή ήταν στο 84,92%, και στο εξωτερικό 52,60%, με 35.875 ψήφους.
Στην περίπτωση που κάποιος από τους δύο αποσύρει την υποψηφιότητα του, θα αντικατασταθεί από τον Σινάν Ογάν που αναδείχθηκε τρίτος.

Το διακύβευμα του δεύτερου γύρου και το ντόμινο των εξελίξεων
Ο τρίτος υποψήφιος, ο εθνικιστής Σινάν Ογκάν, συγκέντρωσε το 5,17% και είναι ο «κρίσιμος» παράγοντας που ίσως καθορίσει το αποτέλεσμα στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών ανάλογο με το πού θα «στρέψει» τους ψηφοφόρους του.

«Θα διαβουλευθούμε με τη βάση των ψηφοφόρων μας για να πάρουμε απόφαση για το δεύτερο γύρο. Όμως έχουμε ήδη κάνει σαφές πως η μάχη εναντίον της τρομοκρατίας και το να στείλουμε πίσω τους πρόσφυγες είναι οι κόκκινες γραμμές μας» δήλωσε ο Ογάν σε σημερινή συνέντευξή του στο Reuters.

Μια τρίτη θητεία του Ερντογάν θα προβληματίσει ιδιαίτερα τους ακτιβιστές πολιτικών δικαιωμάτων που δίνουν αγώνα για να αλλάξουν τη ζημιά που έχει προκαλέσει ο Τούρκος πρόεδρος, όπως λένε. Αντίθετα, σε πιθανή επικράτηση Κιλιτσντάρογλου, υπάρχει το ενδεχόμενο να απελευθερωθούν χιλιάδες πολιτικοί κρατούμενοι και ακτιβιστές.

Το momentum του Ερντογάν – Τι λένε πολιτικοί αναλυτές
Στη δυναμική του Ερντογάν στέκονται οι πολιτικοί αναλυτές και εξηγούν γιατί το timing πιθανότατα θα τον χρίσει τελικό νικητή στον δεύτερο γύρο. «Ο Ερντογάν έχει σαφές ψυχολογικό προβάδισμα έναντι της αντιπολίτευσης και πιθανότατα θα ρίξει το βάρος της προεκλογικής του καμπάνιας τις επόμενες δύο εβδομάδες στην εθνική ασφάλεια» λέει ο πολιτικός αναλυτής Wolfango Piccoli.

«Ο Ερντογάν διατήρησε τη βάση των οπαδών του στην καρδιά της Ανατολίας και στις μεγάλες πόλεις της Τουρκίας ενώ κατέγραψε εξαιρετικά ποσοστά στις σεισμόπληκτες περιοχές. Κάποιοι εκπλήσσονται αλλά προφανώς έκανε ακριβώς αυτό που περίμεναν από αυτόν και υπόσχεται ακόμα περισσότερα μετά τις εκλογές» λέει ο αναλυτής Ali Carkoglu στο Al Jazeera.

Όπως εξηγεί ο Carkoglu αυτό που δεν κατάφερε η αντιπολίτευση είναι να βρει υποστήριξη στην «καρδιά» της Τουρκίας. «Το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης κατάφερε να διατηρήσει χωρίς δυσκολία το 10-11% των ψήφων, ενώ το IYI, σημαντικός εταίρος της συμμαχίας της αντιπολίτευσης, δεν μπόρεσε να αυξήσει σημαντικά τους υποστηρικτές του» εξηγεί.

ΠΗΓΗ in.gr