Ενοπλες Συγκρούσεις Επικαιρότητα

ΕΚΤΑΚΤΟ: Μαζική μεταφορά αεροσκαφών Il -76 από το Νέο Δελχί – Σφοδρές συγκρούσεις στα σύνορα με Πακιστάν – Κλειστός ο εναέριος χώρος

ΕΚΤΑΚΤΟ: Μαζική μεταφορά αεροσκαφών Il -76 από το Νέο Δελχί – Σφοδρές συγκρούσεις στα σύνορα με Πακιστάν – Κλειστός ο εναέριος χώρος

Η ένταση στα σύνορα Πακιστάν-Ινδία συνεχίζεται, καθώς στην αμφισβητούμενη περιοχή Κασμίρ έχουν σταματήσει να λειτουργούν σχολεία, υπηρεσίες και μέσα μαζικών μεταφορών, ενώ οι κάτοικοι της περιοχής έχουν φύγει από τα σπίτια τους προς αναζήτηση ασφαλέστερων περιοχών.

Κατά τη διάρκεια της νύχτα συνεχίστηκε η σφοδρή ανταλλαγή πυρών μεταξύ των δυνάμεων Ινδίας-Πακιστάν στα σύνορα, χωρίς να υπάρξουν θύματα. Πριν λίγο, υπήρξε νέα απόπειρα πακιστανικών μαχητικών αεροπλάνων για παραβίαση του εναέριου χώρου της Ινδίας στην περιοχή Mendhar.

Σήμερα αναμένεται διάγγελμα του Ινδού πρωθυπουργού, Ναρεντρα Μοντι, προς τον λαό, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες δέχεται εισηγήσεις από μέλη του κόμματός του, για αύξηση της στρατιωτικής δράσης κατά του Πακιστάν.

Το Νέο Δελχί, πάντως, μεταφέρει εμπροευματικά αεροσκάφη Il-76, ενώ ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν πως το Πακιστάν θα βρίσκεται σε κατάσταση «κόκκινου συναγερμού» για τις επόμενες 48 ώρες.

Τα εν λόγω σοβιετικά αεροσκάφη χρησιμοποιούνται κατά κύριο λόγο για τη μεταφορά στρατευμάτων, πυρομαχικών και στρατιωτικού υλικού.

Μέλη του κυβερνώντος κόμματος του Ινδού Πρωθυπουργού Νάρεντρα Μοντι ζήτησαν αύξηση της στρατιωτικής δράσης εναντίον του Πακιστάν, καθώς οι εντάσεις κλιμακώθηκαν δραματικά αυτήν την εβδομάδα μεταξύ των δύο γειτονικών πυρηνικών δυνάμεων.

Ο Μόντι πρόκειται να απευθύνει διάγγελμα σε δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους και εθελοντές από το κόμμα Bharitiya Janata, του σε ολόκληρη τη χώρα το απόγευμα της Πέμπτης, κάτι το οποίο θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ένα «πολεμικό» διάγγελμα.

Οι αρχές του ελεγχόμενου από το Πακιστάν Κασμίρ έχουν κλείσει όλα τα σχολεία και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της περιοχής και παροτρύνουν τους γονείς να κρατούν τα παιδιά τους στο σπίτι εν μέσω της αυξανόμενης έντασης με την Ινδία.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Πακιστάν δήλωσε την Πέμπτη ότι μια βασική υπηρεσία τραίνων που συνδέει την ανατολική πακιστανική πόλη Lahore με την Ινδία έχει ανασταλεί έως ότου βελτιωθεί η κατάσταση.

Ο εναέριος χώρος του Πακιστάν παρέμεινε κλειστός για δεύτερη μέρα την Πέμπτη, προκαλώντας χάος στην εναέρια κυκλοφορία.

Υπήρξε πλήρης διακοπή ρεύματος κατά τη διάρκεια της νύχτας στο Muzafarabad, την κύρια πόλη στην πακιστανική πλευρά της αμφισβητούμενης περιοχής των Ιμαλαΐων, λόγω ανησυχιών για αντίποινα από την Ινδία, αφού το Πακιστάν είπε ότι κατέλυσε δύο ινδικά αεροπλάνα και έθεσε υπό κράτηση έναν πιλότο την προηγούμενη μέρα.

Η πακιστανική αστυνομία λέει ότι στρατεύματα που εγκαταστάθηκαν στην αμφισβητούμενη περιοχή του Κασμίρ συνέχισαν την ανταλλαγή πυρών με Ινδικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια της νύχτας, αναγκάζοντας τους χωρικούς που ζουν κοντά στα αμφισβητούμενα σύνορα να μετακινούνται σε ασφαλέστερα μέρη.

Ο αξιωματικός της αστυνομίας Mohammad Tahir λέει ότι η διασυνοριακή ένοπλη σύγκρουση συνεχίστηκε την Πέμπτη αλλά δεν υπήρξαν θύματα. Κυβερνητικά κτίρια στο Muzafarabad, την πρωτεύουσα του ελεγχόμενου από το Πακιστάν τμήματος του Κασμίρ, χρησιμοποιούνται για να παρέχουν καταφύγιο σε όσους έφυγαν από τις συνοριακές πόλεις.

Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Imran Khan πρόσφερε ειρηνευτικές συνομιλίες και ο υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας υποσχέθηκε συγκράτηση.