Ενοπλες Συγκρούσεις Επικαιρότητα

EKTAKTO: Οι αεροπορικές δυνάμεις του Χάφταρ βομβάρδισαν το κέντρο επιχειρήσεων των τουρκικών UAV στην Λιβύη!

EKTAKTO: Οι αεροπορικές δυνάμεις του Χάφταρ βομβάρδισαν το κέντρο επιχειρήσεων των τουρκικών UAV στην Λιβύη!

Μαχητικά αεροσκάφη του Λιβυκού Εθνικού Στρατού LNA βομβάρδισαν το κέντρο επιχειρήσεων από το οποίο πραγματοποιούνταν οι πτήσεις των μη επανδρωμένων τουρκικών αεροσκαφών που υποστηρίζουν τις δυνάμεις του GNA της αντίπαλης φατρίας την οποία ο ΟΗΕ έχει αναγνωρίσει ως επίσημη λιβυκή κυβέρνηση.

Σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπου του Λιβυκού Εθνικού Στρατού , τα μαχητικά του βομβάρδισαν το τουρκικό κέντρο επιχειρήσεων που είχε στηθεί στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Μισουράτα.

Από εκεί , Τούρκοι αξιωματικοί χειρίζονται εξοπλισμένα UAV με τα οποία πραγματοποιούν αποστολές εντός Λιβύης κατά των δυνάμεων του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ.

Σημειώνεται πως μόλις χθες ο LNA ισχυρίστηκε ότι είχε καταρρίψει ένα τουρκικό UAV.

Υπενθυμίζεται πως προ μηνός ο ιστότοπος AlMarsad αποκάλυψε την ταυτότητα της ομάδας Τούρκων στρατιωτών που εργάζεται στην Τρίπολη σύμφωνα με πληροφορίες που έλαβε από ανώτερο αξιωματικό ασφαλείας του Λιβυκού Στρατού (δυνάμεις του Haftar).

Η ομάδα αυτή είναι υπεύθυνη για τα UAV Bayraktar.

Ο στρατηγός Χαφτάρ τότε με διάγγελμά του μέσω του εκπροσώπου του, “κήρυξε τον πόλεμο” στην Τουρκία και διέταξε τις δυνάμεις του να στοχεύουν τουρκικές θέσεις, εγκαταστάσεις και όλα τα πλοία τουρκικών συμφερόντων ενώ ζήτησε να τεθεί σε ισχύ απαγόρευση πτήσεων από και προς την Τουρκία.

Είναι αξιοσημείωτο ότι σε αυτή την ομάδα βρίσκεται ο Τούρκος διοικητής, Irfan Ozsert. Ήταν ένας από τους διοικητές της Τουρκικής Στρατιωτικής Ακαδημίας και ήταν επίσης υπεύθυνος για τον στρατιωτικό τομέα της περιοχής Gaziantep στο βόρειο τμήμα της επαρχίας Αλέππο στη Συρία.

Η Τουρκία στηρίζει την υπάρχουσα ”κυβέρνηση” τζιχαντιστών καθώς θέλει να πάρει υπό τον έλεγχό της τη Λιβύη και να ανατρέψει τις συμφωνίες για την ΑΟΖ που έχουν υπογραφτεί με την Ελλάδα.

Πριν δύο ημέρες επιβεβαιώθηκαν οι αρχικές πληροφορίες της επιδρομής τουρκικών UAV στη Λιβύη σε στόχους του στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ.

Η επιδρομή που πραγματοποιήθηκε στις 25 Ιουλίου, πραγματοποιήθηκε από δύο τουρκικά UAV TB.2 Bayraktar τα οποία έπληξαν στόχους στην αεροπορική βάση Al-Jufra που ελέγχεται από τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA).

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες από την επίθεση των TB.2 καταστράφηκαν δύο μεταφορικά αεροσκάφη IL-76 στο έδαφος ιδιωτικής εταιρείας που πραγματοποιεί μεταφορές εφοδίων για τις δυνάμεις του LNA, ενώ σκοτώθηκε και ο πιλότος του ενός μεταφορικού αεροσκάφους.

Είναι η πρώτη φορά που τουρκικά οπλισμένα UAV πραγματοποιούν πολεμική επιχείρηση μακριά από την Τουρκία προσβάλλοντας στόχους με επιτυχία.

Τα TB.2 χρησιμοποίησαν βλήματα MAM-L  τα οποία κατευθύνονται στο στόχο τους με ακτινοβολία laser και προέρχονται από την έκδοση των αντιαρματικών L-UMTAS.

Τα UAV ελέγχονταν από τον έδαφος από Τούρκους χειριστές του συστήματος οι οποίοι βρίσκονται στη Λιβύη.

Κατά πόσο αυτό πρέπει να ανησυχήσει ή όχι την Ελλάδα και τους «υπεύθυνους» εναπόκειται στην επιστήμη της… ψυχιατρικής.

Ουδείς φαίνεται να ασχολείται με τα άλματα που έχουν και τη συνεχή πρόοδο που παρουσιάζουν οι Τούρκοι στον τομέα των οπλισμένων UAV, ένα πρόβλημα που το βρούμε μπροστά μας στο εγγύς μέλλον, βλέποντας αφ΄ υψηλού τα τουρκικά «αεροπλανάκια»…

Έτσι σε ότι μας αφορά έχουμε μείνει στο «Πήγασος ΙΙ» και δεν φαίνεται καμία προοπτική να φύγουμε από αυτό το επίπεδο τα επόμενα 20 με 30 χρόνια