Ελληνοτουρκικά Επικαιρότητα

Έλληνας εκπρόσωπος του ΟΗΕ σε Τουρκία: «Πάτε να κάνετε γενοκτονία» – Η θρασεία τουρκική απάντηση

Έλληνας εκπρόσωπος του ΟΗΕ σε Τουρκία: «Πάτε να κάνετε γενοκτονία» - Η θρασεία τουρκική απάντηση

Για άλλη μια φορά την θρασύτητα του έδειξε το τουρκικό ΥΠΕΞ το οποίο παρ όλο που έχει ακούσει «τα χίλια μύρια όσα» (και δικαιολογημένα) από πολλούς αξιωματούχους ανά τον κόσμο επέλεξε να βγάλει σκληρή ανακοίνωση μόνο εναντίον ενός Έλληνα.

Σφοδρή επίθεση κατά του περιφερειακού συντονιστή της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Πάνου Μουμτζή, με αφορμή όσα δήλωσε τη Δευτέρα για την τουρκική εισβολή στη Συρία, εξαπέλυσε το απόγευμα της Παρασκευής το υπουργέιο Εξωτερικών της Τουρκίας.

Ο συσχετισμός που έκανε ο Μουμτζής ανάμεσα στις προσπάθειες της Τουρκίας για την «ζώνη ασφαλείας» (στην πραγματικότητα ζώνη εθνοκάθαρσης) και τη γενοκτονία της Σρεμπένιτσα το 1995, εξόργισε τους Τούρκους, που τόνισαν, μέσω του ΥΠΕΞ πως «καταδικάζουμε έντονα και απορρίπτουμε πλήρως τη δήλωση του Πάνο Μουμτζή, Περιφερειακού Ανθρωπιστικού Συντονιστή των Ηνωμένων Εθνών για την Κρίση της Συρίας, στην οποία παρομοιάζεται η ασφαλής ζώνη που θα εγκαθιδρυθεί στη βορειοανατολική Συρία με τη γενοκτονία της Σρεμπρένιτσα*».

*Στη Σρεμπρένιτσα σύμφωνα με τον ΟΗΕ έγινε εθνοκάθαρση και γενοκτονία αν και υπάρχουν αντικρουόμενα στοιχεία περί αυτού, σε κάθε περίπτωση αυτό ήθελε να υπονοήσει ο Έλληνας εκπρόσωπος.

Θυμίζεται πως ο Μουμτζής είχε δηλώσει πως… «για εμάς στον ΟΗΕ, η έννοια της ασφαλούς ζώνης έχει πικρή ιστορία και ποτέ δεν την προωθούμε, ούτε την ενθαρρύνουμε. Δεν πιστεύουμε ότι πέτυχε στο παρελθόν για τον ΟΗΕ, με δεδομένες τις μνήμες από τη Σρεμπρένιτσα και όσα έγιναν στο παρελθόν».

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, συνέχισε, αναφέροντας πως… «με αυτή την ανεύθυνη δήλωση, ο Περιφερειακός Συντονιστής υπερέβη τα όριά του και έχουμε, ήδη, κάνει τις απαραίτητες αναφορές στους αξιωματούχους του ΟΗΕ».

Επιπλέον, τόνισε ότι η Τουρκία κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποτρέψει τη γενοκτονία της Σρεμπρένιτσα, λέγοντας ότι αυτό πρέπει να είναι «γνωστό από έναν υπάλληλο των Ηνωμένων Εθνών που προέρχεται από την περιοχή αυτή. Η τουρκική κοινή γνώμη ήταν πολύ ευαίσθητη για τη γενοκτονία της Σρεμπένιτσα και επομένως η χρησιμοποίησή της από μια παραμορφωμένη νοοτροπία είναι εντελώς απαράδεκτη».

Ο Τούρκος εκπρόσωπος είπε επίσης: «Το γεγονός ότι το εν λόγω πρόσωπο δεν έδειξε καμία ευαισθησία, όταν ο τρομοκρατικός οργανισμός PYD/YPG καταπίεζε και ασκούσε βία εναντίον όλων των λαών της περιοχής, μπορεί επίσης να αντιμετωπιστεί ως μια μη υγιής άποψη».

Φυσικά ο Έλληνας εκπρόσωπος δεν είπε κάτι τραβηγμένο βάση των πράξεων και των λεγομένων των Τούρκων καθώς γενοκτονία ή εθνοκάθαρση το λιγότερο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η σφοδρή επίθεση σε αμάχους και το σχέδιο μεταφοράς εκατομμυρίων σουνιτών μουσουλμάνων και ισλαμιστών στην περιοχή για την αλλοίωση του πληθυσμού.

pronews.gr

Άλλωστε τα ίδια έκανε η Τουρκία και στην Κύπρο..