Διεθνής Ασφάλεια Επικαιρότητα

Έλληνες της Στοκχόλμης: «Πώς σωθήκαμε την τελευταία στιγμή από το φορτηγό που σκόρπισε το θάνατο» (φωτό)

Τρόμος και αγωνία έχει καταβάλλει τους Έλληνες που μένουν στη Στοκχόλμη, μετά την αιματηρή επίθεση που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της πόλης.

Όλα έγιναν όταν ένα φορτηγό έπεσε με μανία σε εμπορικό κατάστημα σε κεντρικό δρόμο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το φορτηγό έπεσε σε κατάστημα της μεγαλύτερης αλυσίδας πολυκαταστημάτων στη Σουηδία, το Åhlens.

Η αστυνομία έχει επιβεβαιώσει πέντε θανάτους. Επιπλέον, η Deutsche Welle αναφέρει ότι οκτώ άτομα έχουν τραυματιστεί σοβαρά.

Ιστοσελίδα μίλησε με Έλληνες που μένουν στην πρωτεύουσα της Σουηδίας και μας μετέφεραν το κλίμα τρομοκρατίας που επικρατεί.

«Ο δρόμος όπου έγινε η αιματηρή επίθεση λέγεται Drottninggatan και σε πολλά σημεία είναι πεζόδρομος. Είναι ο πιο κεντρικός δρόμος της πόλης, σαν τη δική μας Ερμού. Όλες οι φίρμες είναι εκεί. Η ώρα όπου επιλέχθηκε για να γίνει το χτύπημα, ήταν ώρα αιχμής και ο στόχος ήταν νευραλγικός. Από το σημείο αυτό περνούν καθημερινά εκατοντάδες τουρίστες αλλά και κάτοικοι που κάνουν τα ψώνια τους, πάνε βόλτα ή σχολούν από τις δουλειές τους. Είμαστε πολύ αναστατωμένοι. Μία φίλη ψώνισε σε κατάστημα δέκα βήματα από το σημείο που άνθρωποι άφησαν την τελευταία τους πνοή. Είμαστε φοβισμένοι», λέει η Κική Βαλίλα.

ΦΩΤΟ από το σημείο της επίθεσης όταν τίποτα δεν προμήνυε το κακό που θα συνέβαινε

Η Κατερίνα Καράμπαμπα

«Αυτό το εμπορικό κατάστημα είναι από τα μεγαλύτερα της Στοκχόλμης. Έχει τα πάντα: καλλυντικά, αρώματα, είδη για το σπίτι, ρούχα, παπούτσια, τσάντες. Γενικότερα, επικρατεί ανησυχία. Ο κόσμος έχει φοβηθεί πολύ. Υπάρχουν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις με βαρύ οπλισμό σε πολλά σημεία της πόλης. Όχι μόνο στο κέντρο.», λέει η Κατερίνα Καράμπαμπα, που μένει λίγο έξω από το κέντρο της πόλης, προσθέτοντας «Κυκλοφορώ πολύ στο κέντρο και ποτέ δεν είχα φοβηθεί ή ανησυχήσει. Αλλά τελικά πουθενά δεν μπορείς να είσαι ασφαλής. Ότι και να κάνεις στο κέντρο περνάς από εκεί. Είναι ο πιο πολυσύχναστος δρόμος».

Την ίδια ώρα, σοκ προκαλεί η μαρτυρία της Σοφίας Καράμπαμπα, που κατά τύχη δεν πέρασε την ώρα του τρομοκρατικού χτυπήματος από το σημείο.

«Ήμουν πολύ τυχερή. Ήταν να κατέβω στο κέντρο για δουλειές και θα έπρεπε να περάσω από το συγκεκριμένο σημείο. Τελευταία στιγμή, σκέφτηκα να καθυστερήσω λίγο, μιας που στο μετρό εκείνη την ώρα έχει πολύ κόσμο, καθώς οι περισσότεροι σχολούν από τη δουλειά τους. Ενώ ήμουν στο μετρό, ξαφνικά μας σταμάτησαν στο σταθμό Skanstull. Εγώ δεν κατάλαβα τι έγινε. Απλά σταμάτησε το μέτρο και μας είπαν να κατέβουμε κάτω και να βγούμε όλοι από το σταθμό! Αγχώθηκα πολύ! Μετά έμαθα τι έγινε και “πάγωσα”. Μόνο λεωφορεία λειτουργούν. Τα ταξί είναι δωρεάν για να μπορεί ο κόσμος να μετακινηθεί».

.
.
.
1069.gr