Ελληνικός Στρατός Επικαιρότητα

Ενοπλες Δυνάμεις: Τα όπλα στη φαρέτρα της Ελλάδας – Η λίστα της ενίσχυσης

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για το κύκλωμα με τα διπλώματα οδήγησης στη Θεσσαλία
Μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου θα πέσουν οι υπογραφές για τα γαλλικά Rafale – Ποιες άλλες κινήσεις θα κάνει η Ελλάδα στην εξοπλιστική σκακιέρα

Ισχυρό συμβολισμό έναντι στην τουρκική προκλητικότητα σηματοδοτεί η συνάντηση που θα έχει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν την Πέμπτη στην Κορσική. Εκεί θα επισφραγιστεί η στρατιωτικού χαρακτήρα συμφωνία ανάμεσα σε Ελλάδα και Γαλλία. Στο νησί της Μεσογείου, Μητσοτάκης και Μακρόν «κλειδώνουν» την ημερομηνία της νέας τους συνάντησης πιθανότατα έως το τέλος Σεπτεμβρίου όπου και θα πέσουν οι υπογραφές τόσο για τα μαχητικά Rafale – θα έρθουν στην Ελλάδα τους επόμενους μήνες- όσο και για τη ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής.

«Μία δύναμη κοντά στα 20 αεροσκάφη θα προσθέσει στην αεροπορική ισχύ της χώρας, ένα πολύ σοβαρό κομμάτι, το οποίο μπορεί να είναι αποφασιστικό για την αποτροπή ή επειδή μερικοί μπορεί να έχουν τρελαθεί και για τη νίκη» σημειώνει στο Open TV ο Ευάγγελος Γεωργούσης, πτέραρχος ε.α. Την ίδια ώρα μεγάλο ενδιαφέρον θα έχουν οι ανακοινώσεις που θα προβεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης το Σάββατο από τη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με πληροφορίες πέρα από την απόκτηση 18 νέων και μεταχειρισμένων Rafale ο κ. Μητσοτάκης πρόκειται να ανακοινώσει:

  • Την εκκίνηση του προγράμματος των τεσσάρων φρεγατών τύπου MEKO συνολικού ύψους 450 εκατ. ευρώ
  • Τη δρομολόγηση προσλήψεων 5.000 επαγγελματιών οπλιτών 
  • Τον εκσυγχρονισμό της αμυντικής βιομηχανίας μέσω κυρίως διαρθρωτικών παρεμβάσεων

Πάντως στο νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα που εξεργάζονται το Μέγαρο Μαξίμου και το Πεντάγωνο έχει στον πυρήνα του την ενίσχυση της ισχύος του Πολεμικού Ναυτικού μέσω της απόκτησης τεσσάρων νέων φρεγατών που αναμένεται να παροδοθούν σε ορίζοντα όχι λιγότερο από τα πέντε χρόνια. Γι αυτό και η Αθήνα σκανάρει την αγορά των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ολλανδίας.