Επικαιρότητα Πολεμική Αεροπορία

Εντός Δεκεμβρίου οι υπογραφές για τα Rafale

Συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι συζητήσεις για την ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό, με την ΕΡΤ να μεταδίδει πως εντός της εβδομάδας εισάγεται στην Επιτροπή Εξοπλιστικών της Βουλής η συμφωνία για τα 18 Rafale.

Την ίδια ώρα, πάντα σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση, σε κομβικό σημείο βρίσκονται και οι διαπραγματεύσεις για τις τέσσερις φρεγάτες.

Όπως όλα δείχνουν, τρεις μήνες μετά τις ανακοινώσεις του Δεκεμβρίου «πέφτουν» οι υπογραφές για τα 18 μαχητικά, που αναμένεται να αυξήσουν σημαντικά τις επιχειρησιακές δυνατότητες της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Κατά πληροφορίες, στις 17 Δεκεμβρίου φτάνει στη Βουλή ο νόμος – πλαίσιο για τα 18 νέα μαχητικά ενώ στις 23 Δεκεμβρίου, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και η Γαλλίδα ομόλογός του, Φλοράνς Παρλί, θα συνυπογράψουν τη συμφωνία.

Στην αμέσως επόμενη φάση, θα ξεκινήσει η αποστολή ιπταμένων και μηχανικών για εκπαίδευση στη Γαλλία.

Το επόμενο μεγάλο «στοίχημα» του υπουργείου και των επιτελείων είναι αδιαμφισβήτητα η απόκτηση των τεσσάρων φρεγατών πολλαπλού ρόλου, καθώς τίποτα δεν έχει «κλειδώσει» ακόμη και αναζητείται λύση – πακέτο.

Η λύση «πακέτο» για το Πολεμικό Ναυτικό

-4 νέες φρεγάτες

-Αναβάθμιση 4 φρεγατών ΜΕΚΟ του ελληνικού στόλου

-Το λιγότερο 2 πλοία ενδιάμεσης λύσης

-Ναυπήγηση νέων φρεγατών και σε ελληνικά ναυπηγεία

Όπως δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος:

«Για τις τέσσερις φρεγάτες δεν γυρίσαμε την πλάτη στη Γαλλία. Ψάχνουμε την καλύτερη επιλογή, να έχουμε και τα καλύτερα καράβια, να γίνουν εδώ και με οικονομικούς όρους. Και με τους Γάλλους και με άλλους. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα, οι φρεγάτες πολλαπλών ρόλων».

Οι συζητήσεις κυρίως με τις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και με την Γαλλία για το θέμα των φρεγατών συνεχίζεται με το Νίκο Παναγιωτόπουλο να έχει επαναφέρει το θέμα των πλοίων ενδιάμεσης λύσης στη Γαλλίδα ομόλογό του ενόψει και της συνάντησής τους σε 10 μέρες.