Lock Down Επικαιρότητα

Επιχείρηση «Πάσχα στην πόλη»: Σφραγίζονται λιμάνια και διόδια – Τι ισχύει για την Κυριακή του Πάσχα

Survivor: «Εξολοθρευτής» Τριαντάφυλλος καθάρισε τους μπλε και έσπασε το ρεκόρ του Ντάνου

Πάσχα 2021: «Σφραγίζονται» σταθμοί διοδίων και λιμάνια, στο πλαίσιο των μέτρων για την αποτροπή της εξόδου εκδρομέων από την Αττική.

Στους ελέγχους συμμετέχουν ενεργά επιθεωρητές της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, οι οποίοι μαζί με αστυνομικούς πραγματοποίησαν μέσα σε ένα 24ωρο ελέγχους σε 1.223 οχήματα, μόνο στα διόδια της Ελευσίνας. Οι επιθεωρητές ελέγχουν τα περιστατικά επίδειξης μη έγκυρων βεβαιώσεων μετακίνησης, στις οποίες μπορεί να αναγράφονται πλαστά ή ψευδή στοιχεία. Οι βεβαιώσεις διασταυρώνονται σε πραγματικό χρόνο από την κεντρική ομάδα υποστήριξης, με πρόσβαση στο σύστημα «Εργάνη» και σε άλλες δημόσιες βάσεις δεδομένων.

Παρότι είναι πια γνωστό ότι οι έλεγχοι είναι σαρωτικοί στα διόδια, υπάρχουν ακόμα οδηγοί που προσπαθούν να φύγουν από την πόλη χωρίς τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Ενδεικτικό είναι ότι μόνο χθες Κυριακή οι αστυνομικοί γύρισαν πίσω στην πρωτεύουσα περίπου 100 οχήματα από τους σταθμούς διοδίων της Ελευσίνας και των Αφιδνών.

Στο σχέδιο «Πάσχα στην πόλη» συμμετέχει ενεργά και το Λιμενικό που «σφραγίζει» τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες από την Τροχαία, η συνηθέστερη αιτία μετακίνησης είναι το ιατρικό ραντεβού, ενώ αρκετοί ήταν και αυτοί που επικαλέστηκαν προβλήματα υγείας συγγενών τους.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι για να περάσει κάποιος από τα διόδια της Ελευσίνας υπάρχει το «παράθυρο» του κωδικού 6. Να επικαλεστεί δηλαδή κάποιος οδηγός ότι πηγαίνει με τον κωδικό αυτό σε κάποια περιοχή της Αττικής, που βρίσκεται πέρα από τα διόδια της Ελευσίνας. Αστυνομικές πηγές εξηγούν ότι «εάν κάποιος το κάνει αυτό προσχηματικά για να περάσει από τα διόδια Ελευσίνας και να πάει στο χωριό του, τότε το μόνο που θα καταφέρει είναι να τον σταματήσει η Τροχαία στα επόμενα διόδια».

Σαρωτικοί πάντως είναι οι έλεγχοι και στους σταθμούς των ΚΤΕΛ. Στα μέτρα της ΕΛ.ΑΣ. συμμετέχουν συνολικά 10.000 αστυνομικοί σε όλη τη χώρα

Η εντολή που έχουν πάρει οι αστυνομικοί είναι να αναγκάζουν σε «αναστροφή» οποιονδήποτε προβάλει προσχήματα για τη μετακίνησή του εκτός Αττικής. Το ίδιο αυστηροί είναι οι έλεγχοι και στους παράδρομους.

Στα μπλόκα ελέγχονται τα έγγραφα μετακίνησης. Αστυνομικές πηγές εξηγούν ότι δεν είναι εφικτό σε όλες τις περιπτώσεις να γίνεται επιτόπια διασταύρωση στοιχείων και έτσι δεν αποκλείεται να υπάρξουν ακόμα και κυρώσεις εκ των υστέρων.

Δηλαδή, να βεβαιωθούν παραβάσεις σε οδηγούς σε δεύτερο χρόνο, ύστερα από τη διασταύρωση των δικαιολογητικών που επέδειξαν στους αστυνομικούς.

Στα μέτρα της ΕΛ.ΑΣ. περιλαμβάνονται drones και ελικόπτερα της ΕΛ.ΑΣ. που δίνουν ζωντανά εικόνα για την κίνηση των οχημάτων στα κεντρικά οδικά δίκτυα.

Στοχευμένα μπλόκα υπάρχουν , επίσης, κατά μήκος των Εθνικών Οδών, στις διαδρομές από την Αθήνα για Πελοπόννησο αλλά και στις διαδρομές από την Αθήνα για Θεσσαλονίκη.

Όσον αφορά στην Κυριακή του Πάσχα, οι έλεγχοι στην πρωτεύουσα θα γίνονται στο κεντρικό οδικό δίκτυο, για να εφαρμοστεί η απαγόρευση της κυκλοφορίας μετά τις 22.00. Το κέντρο της Άμεσης Δράσης θα είναι σε αυξημένη ετοιμότητα για την υποδοχή καταγγελιών από πολίτες για γλέντια και πάρτι. Αστυνομικές πηγές σημειώνουν ότι η παρουσία της ΕΛ.ΑΣ. θα είναι διακριτική, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν αστυνομικές επιχειρήσεις όπου χρειαστεί (σε συνεννόηση με τις εισαγγελικές Αρχές).

Σημειώνεται ότι από σήμερα Μεγάλη Δευτέρα η απαγόρευση κυκλοφορίας ξεκινά από τις 22.00 και όχι από τις 21.00, όπως ίσχυε μέχρι χθες Κυριακή.

Πώς θα λειτουργήσουν οι εκκλησίες τη Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα

  • Για τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, θα συνεχίσει να ισχύει η μέχρι σήμερα αναλογία του ενός ατόμου ανά 25τ.μ. με τα υγειονομικά μέτρα, που ήδη ισχύουν (επαρκής αερισμός των χώρων, τήρηση αποστάσεων και κανόνων υγιεινής, αντισηψία χεριών, υποχρεωτική χρήση μάσκας). Επίσης, στους εξωτερικούς χώρους των ναών η αναλογία αυτή διαμορφώνεται σε ένα άτομο ανά 10τ.μ., και πάντα με την τήρηση των κανόνων υγιεινής.
  • Για τους πιστούς είναι υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας τόσο σε εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους, ενώ για τους ιερείς, νεωκόρους, ιεροψάλτες και το λοιπό προσωπικό, που θα βρίσκεται εντός του ναού, είναι υποχρεωτική η διενέργεια τεστ.
  • Σχετικά με τις ακολουθίες της Μεγάλης Παρασκευής σημειώνεται ότι α) η περιφορά του Επιταφίου θα γίνει μόνο στον προαύλιο χώρο των ναών, χωρίς να ακολουθεί πομπή πιστών, ενώ β) το προσκύνημα του Επιταφίου θα γίνει εκτός του ναού, και πάντα με την τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων (όπως τήρηση αποστάσεων, υποχρεωτική χρήση διπλής μάσκας και τους λοιπούς περιορισμούς.

Το πρόγραμμα των Ακολουθιών

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδας ενέκρινε την Τρίτη οι εκκλησίες να είναι ανοιχτές τη Μεγάλη Εβδομάδα και η Ανάσταση να γίνει στις 21:00 και σε εξωτερικούς χώρους.

Για τις Ιερές Ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας, συγκεκριμένα, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθούν από την Κυριακή των Βαΐων έως και τη Μεγάλη Τετάρτη στις 18:30, τη Μεγάλη Πέμπτη στις 17:30 και τη Μεγάλη Παρασκευή στις 18:00.

Επίσης, η περιφορά του Επιταφίου θα γίνει μόνο στον προαύλιο χώρο χωρίς πομπή πιστών και το προσκύνημά του εκτός του ναού με τήρηση αποστάσεων, υποχρεωτική χρήση διπλής μάσκας και εφαρμογή των υγειονομικών μέτρων.

Ποιοι μπορούν να μετακινηθούν εκτός νομού

Σχετικά με τις υπερτοπικές μετακινήσεις ως τις 10 Μαΐου απαγορεύονται όλες οι μετακινήσεις. Θα επιτρέπεται μόνο για λόγους εργασίας και θα γίνονται αυστηροί έλεγχοι. Στην Αττική απαγορεύεται και η μετακίνηση προς τα νησιά του Αργοσαρωνικού όπως ανέφερε.

Ήδη γίνεται διασταύρωση στοιχείων και είναι σαφές ότι δεν πρέπει κανείς να επιχειρήσει να παρακάμψει τα μέτρα με «τρικ», δηλώνοντας δηλαδή τόπο εργασίας στο χωριό ή σε περιοχή της περιφέρειας, για να επιστρέψει στη συνέχεια στη μόνιμη κατοικία με το Ε1, καθώς κάτι τέτοιο δεν θα είναι εφικτό και θα επιφέρει τσουχτερά πρόστιμα.

Παράλληλα, έχει γίνει πλέον ξεκάθαρο πως δεν επιτρέπεται ούτε η μετακίνηση για αγροτικές εργασίες και συγκομιδή αγροτικών προϊόντων από ιδιώτες με επίδειξη του Ε9 για το επιμαχο διάστημα.

Οι επιτροπόμενες υπερτοπικές μετακινήσεις:

  • Από και προς την εργασία με τα απαραίτητα έγγραφα όπως μέχρι τώρα
  • Μετακίνηση προς δημόσια δομή υγείας και με έγγραφο από τη δομή.
  • Εφάπαξ μετάβαση σε τόπο μόνιμης κατοικίας
  • Μετάβαση σε κηδεία με την επίδειξη ληξιαρχικής πράξης θανάτου και άδειας ταφής.
  • Μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή σε διάσταση για την επικοινωνία με τέκνα, με την επίδειξη των απαραίτητων εγγράφων.

Σουβλίζουμε με self test και με συγκεκριμένα άτομα

Όπως έχει γίνει γνωστό, την Κυριακή του Πάσχα θα επιτρέπεται η συγκέντρωση ως και δυο οικογενειών, αρκεί ο αριθμός των συμμετεχόντων στο εορταστικό τραπέζι να μην ξεπερνά τα 9 άτομα αν πρόκειται για κλειστό χώρο. Σε ανοικτό χώρο, υπάρχει η δυνατότητα να συγκεντρωθούν ως και 12 άτομα δυο ευρύτερων οικογενειών.

Παράλληλα, σύμφωνα με τις οδηγίες που υπάρχουν από την Πολιτική Προστασία, προτείνεται όσοι αποφασίσουν να πάρουν μέρος σε τέτοιου τύπου συγκεντρώσεις να έχουν κάνει αυτοδιαγνωστικό τεστ. Να ελέγχουν, δηλαδή, οι πολίτες με self test από μόνοι τους το αν υπάρχει πιθανότητα να έχει μολυνθεί κάποιο άτομο, έτσι ώστε να αποφύγουν πιθανή διασπορά του κορονοϊού το Πάσχα