Επικαιρότητα Εσωτερική Ασφάλεια

Έτσι έπιασαν τους «πειρατές του Netflix» – Μέσω Paypal έβγαλαν 6.500.000 ευρώ

Έρευνα του CNN Greece: Πόσο θωρακισμένα είναι τα κτήριά μας από έναν ισχυρό σεισμό

Για την υπόθεση συνελήφθη στη χώρα μας 31χρονος Έλληνας ενώ σχηματίστηκε δικογραφία τακτικής διαδικασίας σε βάρος 27χρονου ημεδαπού

Με πανευρωπαϊκή επιχείρηση υπό τον συντονισμό της Eurojust, εξαρθρώθηκε το διεθνές δίκτυο των «πειρατών του Netflix», το οποίο διέπραττε απάτες με παροχή υπηρεσιών συνδρομητικής τηλεόρασης.

Για την υπόθεση συνελήφθη στη χώρα μας 31χρονος Έλληνας, ενώ σχηματίστηκε δικογραφία τακτικής διαδικασίας σε βάρος 27χρονου ημεδαπού, για παράβαση της νομοθεσίας για την πνευματική ιδιοκτησία και την προστασία συνδρομητικών υπηρεσιών.

Το παράνομο δίκτυο λειτουργούσε σε Ιταλία, Ελβετία, Μάλτα, Ελλάδα, Ολλανδία, Γερμανία, Γαλλία και Βουλγαρία, από το 2015.

Για την παράνομη αναμετάδοση του τηλεοπτικού σήματος χρησιμοποιούνταν πλατφόρμα λογισμικού που προσφέρεται από εταιρεία με έδρα τη Βουλγαρία, με νόμιμους εκπροσώπους τους ημεδαπούς.

Λόγω της διευρυμένης δράσης του εγκληματικού δικτύου αποφασίστηκε η πραγματοποίηση κοινής επιχείρησης των Αρχών των εμπλεκόμενων χωρών, με το συντονισμό της Eurojust. Στις έρευνες που έκανε η ΕΛ.ΑΣ. στην οικία του 27χρονου βρέθηκε και κατασχέθηκε

4 συσκευές IPTV,
3 φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές,
3 εσωτερικοί σκληροί δίσκοι αποθήκευσης δεδομένων,
εξωτερικό μέσο αποθήκευσης (USB STICK),
εσωτερικό μέσο αποθήκευσης (micro SD),
συσκευή κινητής τηλεφωνίας,
2 κάρτες SIM,
4τραπεζικές κάρτες,
συσκευή αποθήκευσης ψηφιακών κρυπτονομισμάτων,
καταμετρητής χαρτονομισμάτων και έγγραφα που αφορούν τραπεζικούς λογαριασμούς, συναλλαγές και
λοιπές χειρόγραφες σημειώσεις.
Στο σπίτι του 31χρονου, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

24 συσκευές IPTV,
φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής,
6 εσωτερικοί σκληροί δίσκοι αποθήκευσης δεδομένων,
3 εξωτερικά μέσα αποθήκευσης (USB STICK),
εσωτερικό μέσο αποθήκευσης (micro SD),
συσκευή κινητής τηλεφωνίας,
2 κάρτες SIM,
6 τραπεζικές κάρτες,
διαδικτυακή συσκευή αποθήκευσης (NetworkAttachedStorage – NAS)
συσκευή αποθήκευσης ψηφιακών κρυπτονομισμάτων,
σφραγίδα με λογότυπο εταιρείας,
βιβλιάριο καταθέσεων,
114.550 ευρώ και
έγγραφα που αφορούν τραπεζικούς λογαριασμούς και συναλλαγές και λοιπές χειρόγραφες σημειώσεις.

Σημειώνεται ότι κατά την πανευρωπαϊκή επιχείρηση, περισσότεροι από 200 διακομιστές (servers) τέθηκαν εκτός λειτουργίας και περισσότεροι από 145 λογαριασμοί PayPal των εμπλεκόμενων δεσμεύτηκαν.

Την ίδια ώρα διακόπηκε το σήμα για θεατές παράνομων υπηρεσιών συνδρομητικής τηλεόρασης στην Ευρώπη, οι οποίοι επωφελούνταν από αυτή την παροχή, πληρώνοντας συνδρομές πολύ χαμηλότερες από τις τιμές της αγοράς.

Η οικονομική ζημία που προκλήθηκε από την εγκληματική δραστηριότητα ανέρχεται, σύμφωνα με ανακοίνωση της Eurojust, στο ποσό των 6.500.000 ευρώ περίπου, θέτοντας σε κίνδυνο τη λειτουργία πολλών νόμιμων παρόχων υπηρεσιών συνδρομητικής τηλεόρασης στην αγορά.

Τα κατασχεθέντα ψηφιακά πειστήρια θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών και στην Υποδιεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών Βορείου Ελλάδος αντίστοιχα, για τη διενέργεια εργαστηριακής πραγματογνωμοσύνης.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του 27χρονου θα υποβληθεί στην αρμόδια Ανακριτική Αρχή ενώ ο 31χρονος συλληφθείς, οδηγήθηκε στον αρμόδιο Εισαγγελέα