Επικαιρότητα Ξένη Μουσική

Eurovision 2024: Οι επιτροπές ψήφισαν Ελβετία και το κοινό Κροατία – Τα αποτελέσματα του televoting

Δεν είναι λίγες οι φορές που οι επιτροπές των χωρών που συμμετέχουν στη Eurovision δίνουν διαφορετική βαθμολογία σε σχέση με το κοινό.

Κατά τη φετινή Eurovision πολλές ήταν οι διαφορές ανάμεσα στη βαθμολογία που έδωσαν οι θεατές και οι επιτροπές. Το κοινό ψήφισε στην πρώτη θέση το απόλυτο φαβορί, την Κροατία, ενώ οι επιτροπές το εντυπωσιακό τραγούδι της Ελβετίας.

Εν τέλει την πρώτη θέση κατέκτησε η Ελβετία, με το Nemo και το τραγούδι «The Code», ενώ δεύτερη και τρίτη, βγήκαν η Κροατία και η Ουκρανία αντίστοιχα.

Τα αποτελέσματα, όμως, ήταν εντελώς διαφορετικά μέχρι το κοινό να δώσει τις ψήφους του, αν και η Ελβετία κρατούσε σταθερά την πρωτιά με τις ψήφους των επιτροπών.

Σύμφωνα με τις ψήφους από τις επιτροπές στη δεύτερη θέση βρισκόταν η Γαλλία με 218 ψήφους από τις επιτροπές, ακολουθούσε η Κροατία με 210 και η Ιταλία με 164. Την πεντάδα συμπλήρωνε η Ουκρανία με 146 ψήφους.

Οι επιτροπές δεν ενθουσιάστηκαν ούτε από το Ισραήλ ούτε από την Ελλάδα, καθώς η Μαρίνα Σάττι συγκέντρωσε μόλις 41 βαθμούς.

Πώς ψήφισε το κοινό

Όλα άλλαξαν όταν οι χώρες άρχισαν να μεταδίδουν τη βαθμολογία του κοινού, καθώς πολλά ήταν τα τραγούδια που ενθουσίασαν τους θεατές και ακροατές αλλά όχι τις επιτροπές.

H Κροατία συγκέντρωσε 337 βαθμούς από το κοινό.

Το Ισραήλ ανέβηκε άμεσα και εν τέλει συγκέντρωσε 323 βαθμούς, ανεβαίνοντας από την 12η θέση στην 5η και εκτοπίζοντας εκτός 5αδας κάποια από τα φαβορί.

Η Eden Golan με τις αποδοκιμασίες και το σάλο που δημιουργήθηκε για την εμφάνισή της κατάφερε να συσπειρώσει τους Εβραίους της Eurovision, οι οποίοι έσπευσαν να την στηρίξουν.

Το κοινό έδειξε την προτίμησή του στην Κροατία και στον Baby Lasagna, που συγκέντρωσε εν τέλει 337 πόντους και σκαρφάλωσε στη 2η θέση, ενώ στήριξε και την Ουκρανία που με 307 ψήφους ανέβηκε στην 3η θέση.

Στην τέταρτη θέση έμεινε το εντυπωσιακό τραγούδι της Γαλλίας.