Επικαιρότητα Υγεία

Εξαδάκτυλος για άνοιγμα σχολείων: Rapid test από κλιμάκια του ΕΟΔΥ

Εξαδάκτυλος για άνοιγμα σχολείων: Rapid test από κλιμάκια του ΕΟΔΥ

Στην πορεία της πανδημίας του κορονοϊού, στο άνοιγμα των σχολείων, αλλά και τις ημέρες της καραντίνας, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μιλώντας το πρωί της Τρίτης (04.01.2022) στον ΑΝΤ1.

«Για να γίνονται τα rapid test μπορεί να πηγαίνουν κλιμάκια του ΕΟΔΥ στα σχολεία», δήλωσε ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, λίγες ώρες πριν την συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων που θα λάβει τις τελικές αποφάσεις για το άνοιγμα των σχολείων.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος – ο οποίος είναι και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων – απέφυγε να απαντήσει αν τάσσεται υπέρ ή κατά της παράτασης στο κλείσιμο των σχολείων, λέγοντας πως θα πρέπει να ακούσει και τις εισηγήσεις των παιδιάτρων προς την Επιτροπή.

«Σκέψεις» για εξαιρέσεις στην καραντίνα
Σχετικά με τις οδηγίες για την καραντίνα, είπε πως «όποιος νοσεί από κορονοϊό, εμβολιασμένος ή ανεμβολίαστος, μένει στο σπίτι του και απομονώνεται για πέντε ημέρες. Μετά, εφόσον δεν έχει συμπτώματα, μπορεί να επιστρέψει στις δραστηριότητες του, τηρώντας όμως αυστηρά μέτρα προστασίας για άλλες πέντε ημέρες».

Όπως σημείωσε με νόημα ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, από τον κανόνα αυτό εξαιρούνται οι υγειονομικοί, για να μην υπάρξει «έμφραγμα» στην λειτουργία των νοσοκομείων, προσθέτοντας πως λόγω της μεγάλης διασποράς, συζητείται ήδη να υπάρξουν εξαιρέσεις και σε άλλους τομείς δραστηριοτήτων, προκειμένου να μπορούν να συνεχίζουν να λειτουργούν και άλλοι κλάδοι.

Ποιοι χρειάζονται PCR
Σχετικά με το pcr test (μοριακό τεστ ανίχνευσης κορονοϊού), ο κ. Εξαδάκτυλος ξεκαθάρισε πως «ιατρικώς, το pcr χρειάζεται από τους ανεμβολίαστους, για να πάρουν πιστοποιητικό νόσησης και αναστολή εμβολιασμού, όχι για να είναι καλυμμένοι έναντι της εργασίας τους. Πρέπει να λυθεί το πρόβλημα της μη αναγνώρισης των rapid test από το σύστημα “Εργάνη”. Εκτός του ότι δεν χρειάζονται από όλους και είναι ακριβά, δεν είναι απεριόριστα τα pcr test, δεν “πέφτουν από τον ουρανό”».

Εν αναμονή της ανακοίνωσης για μείωση του πλαφόν για τα pcr test από 60 ευρώ σήμερα στα, σύμφωνα με πληροφορίες, 50 ευρώ, ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου υποστήριξε πως «έχουμε μια διατίμηση στην Ελλάδα, στο επίπεδο των 60 ευρώ εδώ και πολλούς μήνες, που είναι και δίκαιο και έντιμο ποσό. Είναι από τα χαμηλότερα στην ΕΕ. Η αγορά κινείται κάτω από αυτό το επίπεδο. Δεν πρέπει να μειωθεί άλλο το πλαφόν γιατί δεν θα έχουμε διαθέσιμες αυτές τις υπηρεσίες, σε πολλές περιπτώσεις».
ΠΗΓΗ newsit.gr