Επικαιρότητα Πυρκαγιές

Φωτιά στη Δαδιά: Προς την εθνική οι φλόγες – Αγωνία για τα οικοσυστήματα, δεν κινδυνεύει το χωριό

Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Δεν υποχωρούμε στην τουρκική προκλητικότητα – «Ασπίδα» στη Δικαιοσύνη, δεν ξέχασε τη Φώφη Γεννηματά

Μετά τη μεγάλη αναζωπύρωση που έφερε τις φλόγες σε ύψος 20 μέτρων, η εικόνα από τη μεγάλη φωτιά στον Έβρο δείχνει καλύτερη. Λίγο πριν από τις 21:00 το βράδυ είχε δοθεί νέα εντολή εκκένωσης του χωριού Δαδιά, ενώ η μάχη για να σταματήσει η καταστροφή του Εθνικού Πάρκου είναι τιτάνια.

Σχεδόν μια ώρα μετά την αναζωπύρωση που ανάγκασε τις αρχές να στείλουν μήνυμα 112 για εκκένωση, το χωριό Δαδιά διέφυγε τον κίνδυνο αφού η φωτιά που καίει εδώ και τέσσερις μέρες στον Έβρο και καταστρέφει το Εθνικό Πάρκο, άρχισε να κινείται, αργά, προς την Εθνική Οδό!

Τα μέτωπα με τα οποία δίνουν μάχη οι πυροσβεστικές δυνάμεις είναι τρία. Στα ανατολικά, η κίνηση της πυρκαγιάς προς την Εθνική Οδό είναι αργή και οι πυροσβεστικές δυνάμεις εκτιμούν ότι θα την ελέγξουν.

Για το νέο δύσκολο βράδυ που έχουν μπροστά τους, προσπάθεια επικεντρώνεται στα νοτιοδυτικά, πριν από τον πυρήνα Α1 του Δρυμού. Στην Α1 Ζώνη βρίσκονται (άθικτα) όλα τα σημαντικά οικοσυστήματα και οι βιότοποι των αρπακτικών. Αυτός είναι ο «σκληρός» πυρήνας της Δαδιάς.

Το μήνυμα εκκένωσης

Το μήνυμα για τη νέα (δεύτερη σε μια μέρα) εκκένωση της Δαδιάς εστάλη στις 20.45 με τους κατοίκους να καλούνται να εγκαταλείψουν άμεσα το χωριό κινούμενοι προς Σουφλί δια μέσου Γιάννουλη.

Φωτιά στη Δαδιά: Προς την εθνική οι φλόγες – Αγωνία για τα οικοσυστήματα, δεν κινδυνεύει το χωριόΦωτιά στη Δαδιά: Προς την εθνική οι φλόγες – Αγωνία για τα οικοσυστήματα, δεν κινδυνεύει το χωριόΦωτιά στη Δαδιά: Προς την εθνική οι φλόγες – Αγωνία για τα οικοσυστήματα, δεν κινδυνεύει το χωριό

Ήδη, πάντως, όπως ανέφερε στη Voria.gr ο δήμαρχος Σουφλίου, Παναγιώτης Καλακίκος, η πλειονότητα των 420 κατοίκων έχει εγκαταλείψει από χθες το βράδυ το χωριό, με εξαίρεση τους νέους που δίνουν κι αυτοί τη μάχη για την κατάσβεση της πυρκαγιάς. Οι περισσότεροι έχουν πάει σε συγγενικά τους πρόσωπα, ενώ 25 άνθρωποι, κυρίως ηλικιωμένοι, φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία της περιοχής.

Ο δήμαρχος χαρακτήρισε την κατάσταση απρόβλεπτη, καθώς διαρκώς αλλάζει. «Η κατάσταση είναι απρόβλεπτη, γιατί υπάρχει κάτω υψηλή βλάστηση, έως και ένα μέτρο. Τη φωτιά πολλές φορές την καταπολεμάμε, αλλά βγαίνει από πίσω με τα κουκουνάρια που πετάνε 40 – 50 μέτρα. Υπάρχει αλλαγή καταστάσεων συνεχώς. Η δύναμη των πυροσβεστών μεγάλη, αλλά δεν μπορούν να προσεγγίσουν. Το δάσος είναι παρθένο, τα αεροπλάνα ρίχνουν νερό, αλλά δεν μπορεί να πάει κάτω, γιατί και τα δέντρα είναι πολύ ψηλά, η φωτιά ξαναβγαίνει. Μακάρι μέχρι αύριο να μπορέσουμε να την περιορίσουμε, γιατί από Τετάρτη επιδεινώνεται η κατάσταση. Και μετά να δούμε τι συνέπειες θα έχουμε, οικολογικές, οικονομικές, κοινωνικές», ανέφερε στη Voria.gr.

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, Χρήστος Μέτιος, μιλώντας στη Voria.gr σημείωσε πως αυτή τη στιγμή τα κρίσιμα μέτωπα εντοπίζονται στην περιοχή δυτικά – νοτιοδυτικά του χωριού της Δαδιάς. Το πρόβλημα, όπως είπε, είναι ότι υπάρχουν συνεχείς αναζωπυρώσεις λόγω της πυκνής βλάστησης και των πευκοβελόνων. «Αυτές τις συνεχείς αναζωπυρώσεις λόγω των ανέμων σε μία περιοχή που δεν έχει καθαριστεί εδώ και χρόνια δεν ήταν εύκολο να τις ελέγξεις. Οι βελόνες των πεύκων που είναι μισό με ένα μέτρο είναι σαν μπαρούτι. Η περιοχή έχει πολλές δυσκολίες λόγω του εδάφους, έχει χαράδρες με βράχια και δεν μπορεί να διαμορφωθεί δρόμος. Δεν είναι εύκολο να πάνε οι πυροσβέστες, ούτε να πλησιάσουν τα ελικόπτερα, αν έχει πολύ καπνό. Η μάχη, πάντως, δίνεται. Έχουν συγκεντρωθεί όλες οι δυνάμεις», ανέφερε.

Το μόνο αισιόδοξο είναι ότι η πυρκαγιά ακόμα δεν έχει φτάσει στον πυρήνα του Εθνικού Δρυμού, ενώ η μέχρι στιγμής καμένη έκταση είναι μικρότερη από τις αρχικές εκτιμήσεις, όπως διαπιστώθηκε από την αυτοψία που έκανε και ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Αλλαγής, Χρήστος Στυλιανίδης.

«Στον πυρήνα Α1 του Εθνικού Δρυμού που είναι ο πιο σημαντικός από άποψη βιοποικιλότητας και είναι περίπου 20.000 δεν έχει μπει η φωτιά. Στον πυρήνα Α2, που είναι πάνω από 60.000 στρέμματα έχει μπει σε μια περιοχή, η οποία όμως δεν έχει καεί ολοσχερώς. Την περπατήσαμε με τον υπουργό, για να έχουμε μία εκτίμηση όλοι μας. Περάσαμε μέσα από τις καμένες περιοχές, όπου μεγάλα τμήματα αυτούσια παραμένουν άθικτα. Σε κάποια σημεία έχουν καεί οι βάσεις των δέντρων και μπορεί να αντέξουν, όπως μας λένε οι δασολόγοι. Περιοχές που έχει ευθείες φωτιάς ή που μπορεί να γίνουν αναζωπυρώσεις είναι μέσα σε αυτήν την περιοχή, αλλά δεν έχει καεί ολοσχερώς. Είναι λίγο καλύτερη η κατάσταση από τις αρχικές εκτιμήσεις ότι κάηκαν 12.000 στρέμματα», τόνισε ο κ. Μέτιος.

Το κυβερνητικό κλιμάκιο υπό τον Χρήστο Στυλιανίδη θα παραμείνει και αύριο στην περιοχή.

Με πληροφορίες και από voria.gr