Ελληνοτουρκικά Επικαιρότητα

Φωτό-ντοκουμέντο: Το «εξαφανισμένο» Καστελόριζο στόχος των Τούρκων -Στην ελληνική υφαλοκρηπίδα στέλνουν το «Ορούτς Ρέις»

Σε ισχύ μπαίνει η νέα φορολογική κλίμακα: Ποιες ελαφρύνσεις ανακοινώνει από τη ΔΕΘ ο Κ.Μητσοτάκης - Τί λέει η «Die Welt»

Πλησιάζει η “ώρα μηδέν” στα ελληνοτουρκικά με την Αγκυρα να εμφανίζεται έτοιμη να στείλει το ερευνητικό “Ορούτς Ρέις” στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. 

Σύμφωνα με νέα στιγμιότυπα που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας από βίντεο του τουρκικού “haber7”, στην τελετή αποφοίτησης των νέων Αξιωματικών των Σχολών ΣΞ-ΠΑ-ΠΝ του νεοσυσταθέντος Πανεπιστημίου Εθνικής Άμυνας (MSU), η οποία έγινε  στην έδρα της Σχολής Αξιωματικών του τουρκικού Ναυτικού, έγιναν συζητήσεις για το Καστελόριζο και το λεγόμενο “τριεθνές”…

Ο Πρόεδρος της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης (TBMM),  Mustafa Şentop, αφού ξεναγήθηκε στους χώρους της Σχολής συζήτησε με τον Τούρκο ΥΠΑΜ Χ. Ακάρ τον χάρτη της “Γαλάζιας Πατρίδας”. Μπροστά στις κάμερες ο Χ.Ακάρ δεν δίστασε να καταδείξει ένα από τα προβλήματα της Τουρκίας για την πραγμάτωση των στόχων της Άγκυρας: Την ύπαρξη του Καστελορίζου…

Στα ντοκουμέντα, ο Χ.Ακάρ εμφανίζεται να δείχνει στον Σέντοπ το Καστελόριζο και την ευρύτερη περιοχή και φυσικά τη θεωρία της «Γαλάζιας Πατρίδας» που διχοτομεί το Αιγαίο και εξαφανίζει στο Καστελόριζο.

Στη δεύτερη φωτογραφία δείχνει το σημείο όπου όπως λένε οι πληροφορίες θα στείλει το “Όρουτς Ρέις”. Με δεδομένο πως τις προηγούμενες μέρες το τουρκικό  ερευνητικό “Ορουτς Ρέις” βρίσκεται ανοιχτά του λιμανιού της Αττάλειας και ανατολικά του Καστελόριζου και σε συνδυασμό με τις δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ πως το πλοίο αυτό θα κάνει έρευνες στην Ανατολικη Μεσόγειο, οι φόβοι της Αθήνας πως μπορεί να κινηθεί εντός ελληνικης υφαλοκρηπίδας έχουν θέσει σε συναγερμό τα επιτελεία.

Αυτό είναι πολύ πιθανό να συμβεί τις επόμενες ημέρες καθώς, η Τουρκία επιχειρεί να στήσει σκηνικό έντασης στο Καστελόριζο. Με σχετικές  NAVTEX προαναγγέλλει στρατιωτική άσκηση πέριξ του νησιού.

Συγκεκριμένα δέσμευσε και πάλι μεγάλη περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου και νότια του νησιού για πραγματοποίηση άσκησης επίσης την Τετάρτη, ενώ 4-5 Σεπτεμβρίου πραγματοποιεί νέα ναυτική άσκηση βορειοδυτικά της Πάφου κοντά στο σημείο της παράνομης γεώτρησης του Πορθητή

H Αθήνα  χαρακτήρισε άκυρη την τουρκική Αναγγελία και δέσμευσε (με την NAVWARN 468/19) την ίδια περιοχή για άσκηση την ίδια ημέρα και ίδια ώρα:

4 Σεπτεμβρίου και ώρα 10.00-15.00 UTC.

Πάντως σε νέες του δηλώσεις ο Ακάρ πριν λίγο τόνισε πως “Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ οποιαδήποτε τετελεσμένα στην ανατολική Μεσόγειο” προσθέτοντας ότι οι προετοιμασίες τους είναι πλήρεις και αυτό δεν αποτελεί απειλή.

Φωτό-ντοκουμέντο: Το «εξαφανισμένο» Καστελόριζο στόχος των Τούρκων -Στην ελληνική υφαλοκρηπίδα στέλνουν το «Ορούτς Ρέις»

Φωτό-ντοκουμέντο: Το «εξαφανισμένο» Καστελόριζο στόχος των Τούρκων -Στην ελληνική υφαλοκρηπίδα στέλνουν το «Ορούτς Ρέις»